Under resan genom Burma hör man talas om pagoder men mest om stupor, tempel och kloster. Men vad är vad? En annan fråga som man efter en resa genom Asien ställer sig, hur många tår, hårstrån och naglar hade egentligen Buddha? Lite förenklat kan man säga att stupa är en buddhistisk byggnad som har en mjuk konform och är helgjuten, man kan alltså inte gå in i den. En stupa innehåller en relik från Buddha, ett hårstrå, en nagel eller kroppsdel, och är föremål för offer och tillbedjan. Ett tempel är en religiös byggnad, som man till skillnad från en stupa, kan gå in i.

 

Pagod är bara ett europeiskt ord som vi använder för alla möjliga buddhistiska eller helt världsliga asiatiska byggnader, det kan ju även vara en paviljong i en trädgård, den perfekta platsen för ett amoröst möte, vilket en stupa absolut inte får vara. Men lätt förvirrat blir det när den engelsktalande burmesiske guiden säger "Now, let´s go to see the pagoda." Burmesen vill göra det enkelt för oss utlänningar. Kanske för att han tror att vi inte vet vad en stupa är, vilket väl stämde fram till nu. Krångligt? Strunta i det och säg vad du vill, ingen tar illa upp.

Rangoons koloniala arv

Jag fortsätter min historiska promenad genom Rangoon, förbi Sule Paya längs Mahabandoola Road och Bo Aung Kyaw Street, genom centrala Rangoons koloniala europeiska bebyggelse. Jag passerar en baptistkyrka, britternas High Court, tidigare samväldesbyggnader och bostadshus. De flesta byggnaderna är nedgångna fyra-femvåningshus där våningarna har fyra meter upp till tak. Det nu helt nyrenoverade Strand Hotel som drivs av Raffles i Singapore är ett excellent exempel på den koloniala storhet som Rangoon en gång utstrålade.

Thanaka - uråldrigt solskydd

Men Mahabandoola Road? Kan Mikael Wiehe med kompisar ha fått idén till bandnamnet Hoola Bandoola från Rangoon? Maha Bandoola var en burmesisk hjälteamiral som stred mot britterna i det första Brittisk-Burmesiska kriget. Men det sägs ju att Skåneproggarna fick idén till bandnamnet Hoola Bandoola från en tecknad kortfilm med Kalle Anka, där termiter utstöter ett stridsrop som liknar "Hoola Bandoola". Men, varifrån fick Disney idén?

Jag vandrar vidare längs Mahabandoola. På trottoaren stannar jag hos en kvinnlig försäljare. Hon ler generat när jag alldeles för länge tittar henne i ansiktet och beundrar hennes make up. Hon är dekorerad med thanaka, sedan urminnes tider använt som skydd mot solen men som genom århundradena utvecklats till ett mode och ett sätt att visa sin personlighet på.


Aung San och Aung San Suu Kyi

Huvudsakligen använt av flickor och kvinnor, men på landsbygden även av små pojkar. Barken från några olika träd kan användas, men trädet måste vara minst 35 år för att duga. Barken mals till puder, rörs ihop med några droppar vatten och ett fuktighetsbevarande skönhetsmedel är klart för användning.

Den kvinnilga försäljaren pekar på några affischer hon placerat ut på marken. Jag köper snabbt en bild av Aung San Suu Kyi och hennes far, hela Burmas landsfader Aung San.

 

Aung San var en ledande frihetskämpe mot den brittiska kolonialmakten och skrev i januari 1947 i London tillsammans med den brittiske premiärministern Clement Attlee under det avtal som garanterade Burma självständighet inom tolv månader. Under ett möte i centrala Yangon den 9 juli 1947, sex månader innan Burma fick sin självständighet, stormade ett gäng militärer den byggnad där Aung San och hans skuggkabinett sammanträdde. Aung San själv, sex kabinettsministrar, en sekreterare och en livvakt sköts kallblodigt ner. Den tidigare premiärministern U Saw, ledande burmesisk politiker och premiärminister under britterna före Andra världskriget, dömdes till döden och hängdes. Många oklarheter och rykten omgärdar händelsen. Brittiska arméofficerare ansågs vara inblandade, bl a hade de sålt vapen till U Saw. En av dem, kapten David Vivian, dömdes till fem års fängelse men lyckades fly 1949.

Åren i husarrest

Efter den statskupp som militären genomförde 1962 styrdes Burma med järnhand. I juli 1989, kort efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking, omringades Suu Kyis hus av soldater, hon och andra ledare för partiet sattes i husarrest eller fängelse. I de allmänna val som genomfördes 1990 vann hennes parti National League for Democracy (NLD) en förkrossande seger, men militären vägrade överlämna makten. Aung San Suu Kyi satt i husarrest, med undantag för perioden 1995-2000 och några andra korta avbrott, till i november 2010 då hon frigavs. Som ung student mötte hon i Storbritannien Michael Aris som blev hennes man och far till de två sönerna. När Suu Kyi besökte sin döende mor i Burma 1988 mötte hon en växande demokratirörelse som bad henne – folkhjältens dotter – att bli deras ledare.

Vändningen

Det kom att bli hennes livsuppgift. Medan familjen for hem till Oxford stannade Suu Kyi kvar. När Michael Aris var döende i cancer vägrade regimen i Burma honom att besöka Suu Kyi, och hon vågade inte lämna landet för risken att inte få komma tillbaka. Michael Aris dog i London på sin 53-årsdag, den 27 mars 1999. Hans besök i Rangoon över julen 1995 blev deras sista möte. Det irländska rockbandet U2 tillägnade 2001 låten Walk On åt Aung San Suu Kyi. 2011 hade Luc Bessons film The Lady premiär. Aung San Suu Kyi tillåts nu verka politiskt och kunde ställa upp i det fyllnadsval till parlamentet som hölls den 1 april 2012. Nu sitter The Lady i parlamentet och under 2012 kunde hon hämta det fredspris hon tilldedelades 21 år tidigare. Nu pågår en snabb utveckling mot öppenhet och möjligen ett mer demokratiskt styre. Utmaningen är stor, Burmas folk har den lägsta medelinkomsten av alla folk i hela Sydostasien.Uttrycket The Lady har blivit synonymt med Aung San Suu Kyi. Hennes far bär den traditionella hederstiteln Bogyoke som betyder general, befälhavare eller ledare.

Generalsekreterare U Thant

Efter The Lady är väl U Thant, generalsekreterare för FN efter Dag Hammarskjöld 1961-71, den mest kände burmesen. Jag påminner mig den sorgliga historien om vad som hände när kistan med U Thants kropp i december 1974 anlände till ett Burma styrt av U Ne Win och en militärjunta som hatade U Thant, en story som tyvärr inte får plats här. Men heter alla burmesiska män U i förnamn? Nej, det gör de inte. På burmesiska är U en artighet, ett sätt att säga Mr eller Herr. I övrigt är det där med namn i Burma rätt komplicerat. Traditionellt har man inget efternamn och man kan byta namn som man vill.

Myter och mystik

För västerlänningen omgärdas mycket i Burma av ett mystiskt skimmer och myter. T ex staden Mandalays namn, som i väst blivit känt genom böcker, filmer och populärmusik. I Rudyard Kiplings dikt Mandalay från 1892 lyder en rad "... on the road to Mandalay". 1907 musiksatte Oley Speaks dikten och Peter Dawson gjorde den populär under namnet On the Road to Mandalay. Frank Sinatras tolkning går under namnet Come Fly With Me. Mandalay berörs i boken Dagar i Burma av George Orwell, författaren till 1984 och Djurfarmen, som 1922-28 arbetade i Burma som polis inom den brittiska kolonialmakten. George Harrisons Not Guilty refererar till Mandalay.

Andra musiker som nämner Mandalay är Ian Dury, ELO, Midnight Oil, Robbie Williams, Manfat Voodoo, Eagles, Echo & the Bunnymen, Elton John och Leon Russell. I USA bär både hotell och kasinon den gamla kungastaden Mandalays namn. Och på ICA.se finns recept på hur man förvandlar falukorv till Korv Mandalay.

Mingaladon flygplats

Jag inser plötsligt att jag är sen, jag ska till Mingaladon, Rangoons moderna flygplats, byggd på platsen för det flygfält från Andra världskriget som Calcuttas flygplatsmyndighet konstruerade och en gång i tiden ansedd som den bästa flygplatsen i hela Syostasien. Men som mycket annat förföll den under militärjuntan till 2003 då den renoverades och 2007 fick en helt ny terminal för det internationella flyget. Jag viftar till mig en taxi, en gulsvart bullig gammal brittisk modell från svunna tider. Mycket är så i Burma, konserverat av tiden. Burma – eller Myanmar som de flesta burmeser kallar sitt land – är inte som något annat land.

Och jag säger som alla andra besökare jag mött under resan, hit vill jag tillbaka, hit måste jag tillbaka, hit ska jag tillbaka. Så är det bara.

Se alla resor