Översikt

Tågresa till Dresden med Meissen och kryssning på Elbe

Den tyska staden Dresden betraktas som en av Europas grönaste, och kallas ofta för "Elbflorens", Florens vid floden Elbe. Dresden bjuder på mängder av sevärdheter, allt ifrån vackra barockslott, fantastisk natur, vingårdar och världens kanske mest kända porslinsfabrik. Följ med på en spännande resa med tåg till denna storslagna stad! Under en vecka besöker vi Meissen, kryssar på Elbe och gör rundturer i Berlin och Hamburg, Tysklands två största städer.

Resan börjar på din hemort
När du klivit ombord tåget, har du just påbörjat ett äventyr där du får se allt du missar i en flygmaskin på 11 000 meters höjd. Trots att en tågresa tar tid, så har resan många fördelar. Du slipper köer till incheckning, säkerhetskontroll och väntetid vid bagageband när du kommer fram. Du sitter bekvämt och har rörelseutrymme om du behöver sträcka på benen. Kanske tar du en promenad in till bistrovagnen. Eller så lutar du dig helt enkelt bara tillbaka och betraktar landskapet och städerna som passerar utanför tågfönstret.

Tågresan är en del av reseupplevelsen
Redan när tåget passerat Öresundsbron, börjar du på allvar känna att du är på väg, och själva förflyttningen är i ovanligt hög grad en del av reseupplevelsen. Från Köpenhamn fortsätter resan genom via Hamburg och Berlin till Dresden vid Elbe.

Program

 • Dag 1. Tågresa Sverige – Danmark – Hamburg

  Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan.
  Tågbyte och paus i Köpenhamn med tid att äta lunch. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa genom Danmark, via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Kort promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.

 • Dag 2 Tågresa till Berlin – och vidare mot Dresden

  Efter frukost på hotellet går vi tillbaka till stationen och påbörjar tågresan mot Berlin, en av Europas mest besökta städer med en närvarande historia och ett rikt kulturliv. Vi stannar i Berlin under sex timmar och gör en gemensam rundtur i den tyska huvudstaden. Man kan följa nationens hela historia genom Berlins sevärdheter, från Brandenburger Tor, Berlinmuren, Unter den Linden, Domkyrkan, Checkpoint Charlie till Bundeskanzleramt. Rundturen avslutas med lunch. 
  Tågresan fortsätter mot Dresden, dit vi ankommer under tidig kväll. Vi stannar i Dresden under fyra nätter. Gemensam middag.

 • Dag 3. Guidad rundtur i Dresden

  Dresden har en mörk historia. De allierade bombade Dresden sönder och samman natten mellan 13 och 14 februari 1945. Invånarna led ohyggligt, oersättliga konstskatter förstördes och staden låg i ruiner.
  Under dagens rundtur möter vi den moderna, nu återuppbyggda och mycket vackra staden Dresden, belägen mitt i Tyskland, mellan Berlin och Prag. Staden betraktas som en av Europas grönaste och bjuder på mängder av historiska sevärdheter som kungliga slottet, Operan, Zwinger konstgallerier och Frauenkirche. Gemensam middag.

 • Dag 4. Porslin i medeltidsstaden Meissen

  Vi beger oss till den pittoreska medeltidsstaden Meissen, belägen vid floden Elbe, bara en halvtimmes resa från Dresden. Den tusenåriga staden är känd över hela världen för sitt porslin och stadens porslinsfabrik är Europas äldsta, grundad år 1710. Under vår rundtur i Meissen ser vi bland annat 1400-talskyrkan Frauenkirche som ståtar med världens äldsta klockspel i porslin, som har spridit sina toner över staden sedan 1929. Vi ser även Tysklands äldsta slott, Albrechtsburg, som tronar högt över floden.
  Åter till Dresden under eftermiddagen för en stunds vila innan kvällens middag

 • Dag 5. Båttur på Elbe

  Under morgon går vi ombord på en flodbåt för en dagstur på Elbe. I sakta mak glider vi fram på floden med en klassisk hjulångare mot det vackra naturområdet Sächische Schweiz. Namnet Sächische Schweiz har använts sedan 1700-talet och kännetecknande för området är sandstenen och de många bergstopparna. Från däck ser vi det säregna landskapet och fästningen Königstein som ligger högt uppe på en klippa.
  Åter i Dresden under eftermiddagen. Middag på egen hand.

 • Dag 6. Tågresa från Dresden till Hamburg

  Vi lämnar Dresden och återvänder med tåg till Hamburg, dit vi ankommer redan under tidig eftermiddag. Denna gång stannar vi i Hamburg under två nätter. Eftermiddagen och kvällen ledig. Middag på egen hand.

 • Dag 7. Storslagna Hamburg

  Vi befinner oss i Hamburg, Tysklands näst största stad och landets viktigaste hamnstad. Det gamla hamnområdet har delvis förändrats och låtit sig växa. Hafencity är en ny glänsande stadsdel med sin Elbphilarmoni som landmärke, Speicherstads gamla lagerlokaler och vackra broar är prov på enastående industriarkitektur. Vi gör en rundtur till fots och med buss och avslutar med gemensam lunch. Eftermiddagen och kvällen ledig. Middag på egen hand.

 • Dag 8. Hemresa

  Tidig frukost på hotellet och promenad tillbaka till stationen. Avresa från Hamburg mot Köpenhamn och fortsatt resa med tåg mot Sverige och hemorten.

Resans höjdpunkter

 • Den vackra staden Dresden
 • Rundtur i huvudstaden Berlin
 • Kort kryssning på floden Elbe
 • Besök i porslinsstaden Meissen
 • Rundtur i Hamburg

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 12/10
Pris Från 16 290 kr
Enkelrumstillägg 3 000 kr
I priset ingår
 • Tåganslutning från Stockholm-Köpenhamn t/r – övriga orter i Sverige på förfrågan
 • Alla tågresor till och i Tyskland
 • Dresden, hotell Ibis, 4 nätter
 • Hamburg, hotell Bismarck, 3 nätter
 • Berlin guidad rundtur/promenad
 • Dresden guidad promenad med entré till Zwingerslott
 • Utflykt till Meissen med besök på porslinsfabriken
 • Dagkryssning på Elbe
 • Hamburg guidad rundtur/promenad
 • Frukost varje morgon
 • Middag i Dresden dag 2, 3, 4
 • Lunch i Berlin dag 2
 • Lunch i Hamburg dag 7
 • Utflykter med svensktalande guide
 • PRO Medlemsresors färdledare under hela resan

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Information om avresor

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha till hands tillsammans med ditt pass under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

PRO MEDLEMSRESORS FÄRDLEDARE. En tågresa med PRO Medlemsresor är inledningen till en minnesvärd semester. En tågresa från Sverige till Europa tar två hela dagar. Med på resorna är våra handplockade färdledare. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra färdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Grand Tours färdledare är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 10 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Tågresa Sverige–Köpenhamn–Hamburg.
Dag 2. Tågresa till Berlin för stadsrundtur. Vidare mot Dresden.
Dag 3. Guidad rundtur i Dresden.
Dag 4. Porslin i medeltidsstaden Meissen.
Dag 5. Båttur på Elbe.
Dag 6. Tågresa från Dresden till Hamburg.
Dag 7. Rundtur i Hamburg.
Dag 8. Hemresa.

Resesätt Tåg
Valuta

Euro.

Resans karaktär

Sällskapsresa med tåg.
Våra tågresor är inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att resenären själv kan hantera sitt eget bagage.

Deltagarantal

20-25 deltagare.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Boende

 • Hamburg, Hotel Fürst Bismark

  I Hamburg bor vi på ett trevligt och anrikt hotell, mycket centralt beläget mellan floden Elbe och Alstersjön. Från hotellet är det endast en kort promenad till många av Hamburgs många sevärdheter. Hotellet byggdes för mer än 100 år sedan. Genom åren har det byggts ut och renoverats ett flertal gånger. Delar av hotellet är kulturminnes skyddat och dess namn, Fürst Bismarck, är efter den kända prinsen som ett flertal gånger varit gäst på detta nobla hotell. 
  RUMMEN. Rummen är små, ljusa och fint möblerade med separata sängar eller dubbelsäng och utrustade med hårfön, TV, telefon och trådlöst internet (WiFi) utan kostnad. Alla rum är rökfria.
  Adress: Kirchenallee 49, Hamburg, Tyskland
  Telefon: +49 40 790 251 640

 • Dresden, Ibis Dresden

  Trestjärnigt hotell, beläget på gångavstånd från Dresdens centralstation och till den historiska stadskärnan. Bar och Restaurang. Dubbelrum med dusch/wc, hårfön, tv, telefon, luftkonditionering.
  Adress: Prager Strasse 5, Dresden, Tyskland
  Telefon: +49 351 48 56 48 56

Boka din resa

2023-10-12 2023-10-19 16 290 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan