Översikt

Flodkryssning på Donau med Wien och Budapest

Det finns få vattenvägar som är så spännande som Donau! Floden passerar genom tio länder på sin långa färd från Schwarzwald i Tyskland till Svarta havet. Under denna klassiska kryssning på Europas mäktigaste flod besöker vi många vackra städer och storslagna platser. Utöver kulturella strandhugg och intressanta utflykter i Wien, Melk, Bratislava och Budapest, njuter vi av ett komfortabelt fartyg, utmärkt service och en unik skönhet i landskapen vi passerar längs Donau.

Vårt fartyg MS Fidelio ****
MS Fidelio är ett fyrstjärnigt kryssningsfartyg med restaurang, tre barer, hälsoavdelning med bastu, jacuzzi och gym samt soldäck. Hytterna är bekväma och smakfullt inredda, alla med dusch/WC, hårfön, satellit-TV, radio, telefon, kassaskåp, individuellt reglerad värme/luftkonditionering. Hytterna på nedre däck har fasta fönster, hytterna på huvuddäck har öppningsbara panoramafönster och hytterna på övre däck har fransk balkong. 

Avkopplande kryssning på Donau
Vår åtta dagar långa kryssning på klassiska Donau inkluderar ett komfortabelt fartyg, goda måltider, utmärkt service och en unik skönhet i landskapen längs floden Donau. Kryssningen börjar och avslutas i den kejserliga staden Wien. Under veckan besöker vi bland annat den österrikiska världsarvsstaden Melk, med sitt imponerande kloster, och huvudstäderna Bratislava och Budapest.

Program

 • Dag 1 Flyg till Wien, Österrike

  Vi flyger till Wien. Efter ankomst till den österrikiska huvudstaden möter buss som tar oss till kryssningsfartyget. Efter det att vi installerat oss i våra hytter, välkomnas vi med en cocktail före resans första middag ombord. Fartyget ligger vid kaj över natten.

 • Dag 2 Wien, Österrike

  Förmiddagen i Österrikes huvudstad ägnas åt en rundtur där vi får se flera av Wiens berömda landmärken, som operahuset, parlamentet och det kejserliga palatset Hofburg. Under eftermiddagen finns möjlighet att, mot tillägg, besöka slottet Schönbrunn med sin magnifika park. Detta var tidigare sommarresidens för Österrikes kejsare och hans familj. Vid midnatt påbörjar vi kryssningen västerut längs Donau.

 • Dag 3 Dürnstein och Melk, Österrike

  Vårt fartyg kryssar genom en av de vackraste dalgångarna längs Donau. Vi passerar den charmiga lilla staden Dürnstein, belägen i vindistriktet Wachau där man odlar några av Österrikes mest berömda viner. Du kan besöka den medeltida stadskärnan till fots innan vi under eftermiddagen kryssar vi vidare mot staden Melk. Melk ligger i hjärtat av den imponerande Wachau-dalen. Vi besöker stadens berömda benediktinerkloster, som har anor från 1000-talet. Det spektakulära klostret är beläget på en klippa över floden och betraktas som ett av Österrikes vackraste byggnadsverk. Efter kvällens middag fortsätter vår kryssning på Donau mot staden Linz.

 • Dag 4 Linz, Österrike

  Kryssningen fortsätter västerut på Donau, och under morgonen ankommer vi till barockstaden Linz, Österrikes tredje största stad efter Wien och Graz. Linz har ett vackert läge och breder ut sig på båda sidor om floden Donau. Kulturstadens hjärta är det stora torget Hauptplatz, med sina många vackra byggnader. Tack vare sitt rika utbud av museer och konserthus, utsåga Linz till Europas kulturstad år 2009. Tid för egna strövtåg i staden innan vi efter lunch kryssar vidare österut, mot grannlandet Slovakien och huvudstaden Bratislava.

 • Dag 5 Bratislava, Slovakien

  Efter frukost ankommer vi till Bratislava, som blev huvudstad i det självständiga Slovakien 1993. Dagens guidade promenad i Bratislava tar oss till det centrala torget, som domineras av stadens gamla rådhus, Nationalteatern, Michaels port och St. Martins katedral. Det blir tid att utforska denna lilla sympatiska huvudstad på egen hand innan vi under eftermiddagen återvänder till vårt fartyg. Middag ombord under tiden som vi kryssar vidare till Ungern och huvudstaden Budapest.

 • Dag 6 Budapest, Ungern

  Den ungerska huvudstaden var en gång två distinkta städer som förenades först 1873. Buda på den västra stranden med sina böljande kullar och dalar, och Pest på den östra stranden, med sitt plattare landskap. Hela staden Budapest är uppsatt på Unescos världsarvslista. Budapest är influerat av turkisk, jugend och venetiansk stil och skillnaderna mellan Buda och Pest skapar en intressant kontrast mellan västbanken och östra stranden. Det kuperade Buda i väster kännetecknas av smala kullerstensgator med en blandning av medeltida och neoklassicistiska byggnader, helt ombyggda efter andra världskriget. Den platta staden Pest i öster och består av breda boulevarder med art deco-byggnader. Dagens sightseeingtur bjuder på imponerande vyer över parlamentet, Stefanskyrkan, slottet, operan och de många broarna över Donau. Fartyget ligger vid kaj i Budapest fram till midnatt. Under natten stävar vi åter västerut, nu mot staden Esztergom.

 • Dag 7 Esztergom, Ungern

  Esztergom är en av de äldsta städerna i Ungern, med en historik som sträcker sig tillbaka till romartiden. Här föddes Stefan I, den förste krönte ungerske kungen. Staden var för tusen år sedan Ungerns huvudstad och är än idag säte för ärkebiskopen inom den katolska kyrkan i Ungern. Stadsbilden domineras av basilikan, som är Ungerns största kyrka. Efter ett kort uppehåll i Esztergom kryssar vi under eftermiddagen vidare mot Österrike och Wien. Ikväll är vi välkomna till Kaptenens Middag.

 • Dag 8 Wien, Österrike - Hemresa

  Under tidig morgon ankommer vi till Wien. Frukost ombord, därefter lämnar vi vårt fartyg och beger oss ut till flygplatsen för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 16/10
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg Se detaljerade priser för tillägg
Detaljerade priser

Hytt för eget bruk på nedre däck 4600 kr
Dubbelhytt på huvuddäck 1500 kr per person
Dubbelhytt på övre däck 2800 kr per person

I priset ingår
 • Flyg till Wien t/r
 • Transport flygplats–fartyget t/r
 • Del i dubbelhytt på nedre däck
 • Kryssning enligt program
 • Helpension ombord från middag första kvällen till frukost hemresedagen
 • Dryck till måltiderna,1 glas öl/vin/alkholfritt samt vatten och kaffe
 • Eftermiddagsfika i fartygets lounge varje dag
 • Underhållning ombord
 • Stadsrundtur (buss och till fots) i Wien, Österrike
 • Guidad tur till klostret i Melk, Österrike (buss och till fots)
 • Stadsrundtur (buss och till fots) i Budapest, Ungern
 • Stadstur till fots i Bratislava, Slovakien
 • Lokala auktoriserade guider, guidningen sker på engelska
 • PRO Medlemsresors färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 49 Euro per person samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 800 kr
Utflykt till Schönbrunn, 17/10 770 kr
Resplan

Dag 1. Flyg till Wien, Österrike
Dag 2. Wien, Österrike
Dag 3. Dürnstein och Melk, Österrike
Dag 4. Linz, Österrike
Dag 5. Bratislava, Slovakien
Dag 6. Budapest, Ungern
Dag 7. Esztergom, Ungern 
Dag 8. Wien, Österrike - Flyg hem till Sverige

Resesätt Austrian Airlines
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. De nationella valutorna i respektive land är följande: Österrike- Euro, Slovakien - Euro, Ungern - Forinter. När du växlar in Euro rekommenderar vi att du växlar in i mindre valörer (5, 10 och 20 eurosedlar).

Visum

På denna resa behöver du ditt pass.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar en avbeställningsförsäkring  i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Viktig information 
För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan. 

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.
Det förekommer inte något krav på speciell klädsel ombord på fartyget. Däremot ingår det en kaptensmiddag under kryssningen då man klär upp sig lite extra. Bra promenadskor vid utflykterna är att rekommendera. Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finner du i varje hytt. 

Boende

 • M/S Fidelio****

  MS Fidelio är ett fyrstjärnigt kryssningsfartyg med restaurang, tre barer, hälsoavdelning med bastu, jacuzzi och gym samt soldäck. Hytterna är bekväma och smakfullt inredda, alla med dusch/WC, hårfön, satellit-TV, radio, telefon, kassaskåp, individuellt reglerad värme/luftkonditionering. Hytterna på nedre däck har fasta fönster, hytterna på huvuddäck har öppningsbara panoramafönster och hytterna på övre däck har fransk balkong.  

   

Boka din resa

2024-10-16 2024-10-23 15 990 kr Austrian Airlines Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa