Översikt

Ladispoli - Rom vid havet

Vill du besöka Rom på ett annorlunda sätt, skall du följa med oss till Ladispoli. Den lilla staden ligger vid Medelhavet, knappt fyra mil väster om Rom, och är en jordnära stad som passar dig som vill uppleva den italienska vardagen på nära håll. Här finns en lång strand med svart lavasand, strandpromenad, gott om restauranger, kafeer och butiker. Snabbtåget till centrala Rom tar bara 20 minuter.

Ladispoli är, med italienska mått, en relativt ung stad med en stadsbild som fick sin form så sent som i slutet av 1800-talet. Men dess äldsta historia har sina rötter ett par tusen år f.Kr., i det antika Alsium. I området finns etruskiska gravplatser och här fanns under medeltiden även en militär befästning, Torre Flavia. Rester av denna återfinns idag som ruin på stranden.
I modern tid har Ladispoli varit en favoritplats bland celebriteter som J. Paul Getty, vars villa idag är ett lyxhotell. Filmregissören Roberto Rossellini tillbringade många somrar i Ladispoli, och har fått huvudtorget i staden uppkallat efter sig.
Vi bor under veckan på hotellet Villa Margherita, beläget mitt i staden och bara ett stenkast från strandpromenaden. Hotellet är av enkel standard med restaurang och bar samt en liten trädgård med pool. Gångavstånd, cirka 10 minuter, till järnvägsstationen.

Program

 • Dag 1 Vi flyger till Rom

  Vid ankomst till flygplatsen, möts vi av guide och buss som tar oss till kuststaden Ladispoli och vårt hotell Villa Margerita. Vi installerar oss och äter en lättare middag på kvällen.

 • Dag 2 Promenad i Ladispoli

  För att vi ska lära känna Ladispoli, inleder vi veckan med en gemensam promenad i staden tillsammans med er färdledare. Denna dag är det marknadsdag i Ladispoli så vi kommer självklart också göra ett besök där. Dagen är i övrigt ledig för strövtåg längs strandpromenaden eller avkoppling.

 • Dag 3 Stadsvandring i Historiska Rom

  Vi går upp till stationen och tar pendeltåget in till Rom. Här möts vi av vår lokala svenska guide som tar oss med på en promenad i Rom, ett mycket bra sätt att lära känna staden på. Vi går genom Roms historiska centrum, längs trånga gator och charmerande piazzor, och får bland annat se Trevifontänen, Spanska trappan, Pantheon och Piazza Navona. Åter till Ladispoli under eftermiddagen.

 • Dag 4 Ledig dag i Ladispoli

  Dagen är ledig för egna aktiviteter. Kanske ta en promenad söderut under pinjeträd och genom eucalyptusalléer till grannorten Marina San Nicola. Härifrån kan du se borgen vars tidigare ägare gav vår ort dess namn – Ladispoli. Eller bara strosa i sanden och leta vackra snäckor.

 • Dag 5 Utflykt till Rom och Vatikanstaten

  Även denna morgon promenerar vi upp till stationen och tar pendeltåget in till centrala Rom och promenerar tillsammans till Petersplatsen. Bara att flanera på själva Petersplatsen är fantastiskt. Runt platsen finns det statyer och kolonner designade av den stora konstnären Gian Lorenzo Bernini. Kolonnerna ska symbolisera Kristi armar som omfamnar människosläktet. Från platsen ser vi också balkongen varifrån påven vanligtvis håller sin Angelusbön på söndagarna.
  Vi fortsätter in i den spektakulära Peterskyrkan som är byggd över aposteln Petrus grav. Här inne ser vi det kända massiva altaret man bland annat kan se på midnattsmässan på TV. Inne i kyrkan kan man strosa runt och beundra alla statyer, skulpturer och utsmyckningar samt den otroligt vackra och höga kupolen. Vi kan också, en trappa ner i kyrkan, beskåda flera påve-gravar och där ligger också Drottning Kristina av Sverige begravd. Ett gravmonument till hennes ära finns att se uppe i själva kyrkan. En av de de mest kända konstnärerna som varit med och dekorerat kyrkan är Michelangelo. Hans berömda skulptur Pietà finns i kyrkan och den visar den döde Kristus liggande över Jungfu Marias knä.
  Åter i Ladispoli under eftermiddagen.

 • Dag 6 Utflykt till Vingård med lunch

  Vingårdarna runt Rom har de senaste åren satsat stort på kvalitetsviner. Slottet Tenuta di Torre i Pietra, beläget i den medeltida byn Torrimpietra, har sedan medeltiden varit en av de viktigaste vinproducenterna på den romerska landsbygden. Vår ciceron på gården presenterar slottet och beskriver hur produktionen går till. Besöket avslutas med en enkel lunch då vi även får pröva ett urval av gårdens viner.

 • Dag 7 Ledig dag eller egen utflykt till Cerveteri

  Några kilometer från Ladispoli, i grannstaden Cerveteri, ligger Necropoli della Banditaccia. Här finns ett stor och intressant område med etruskiska gravar och området är sedan 2004 uppsatt på Unescos världsarvslista. Du tar dig enkelt hit på egen hand, bussresan tar en kvart och kostar några euro.

 • Dag 8 Hemresa

  Efter frukost lämnar vi hotellet och Ladispoli och beger oss till flygplatsen för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 9/9, 16/9 och 23/9
Pris Från 14 490 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum 2 500 kr
I priset ingår
 • Flyg till Rom t/r
 • Transfer till Ladispoli t/r
 • Del i dubbelrum på Hotel Villa Margherita, 7 nätter
 • Halvpension med frukost och middag
 • Guidad promenad i historiska Rom
 • Guidad visning i Vatikanstaten och Peterskyrkan
 • Utflykt till vingård med vinprovning och lunch
 • Lokala auktoriserade guider
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 800 kr
Resplan

Dag 1. Vi flyger till Rom.
Dag 2. Promenad i Ladispoli.
Dag 3. Stadsvandring i Historiska Rom.
Dag 4. Ledig dag i Ladispoli. 
Dag 5. Utflykt till Rom och Vatikanstaten. 
Dag 6. Utflykt till Vingård med lunch.
Dag 7. Ledig dag eller egen utflykt till Cerveteri.
Dag 8. Hemresa. 

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar en avbeställningsförsäkring  i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Viktig information 
För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan. 

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Hotel Villa Margherita ***

  Detta är ett enkelt, traditionellt italienskt hotell, byggt på sjuttiotalet. Läget är förträffligt, nära strandpromenaden, centrum och tio minuters promenad till stationen för tågen till Rom. Liten innergård med pool och solmöbler. Dubbelrum med bad/dusch/wc, telefon och tv. Några rum med balkong (detta kan ej bokas eller garanteras). Lobby, bar och matsal för frukost och middag.

  Adress: Via Duca degli Abruzzi 147, Ladispoli, Italien.
  Telefon: +39 06 9922 1155

Boka din resa

2024-09-09 2024-09-16 14 490 kr SAS Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan
2024-09-16 2024-09-23 14 490 kr SAS Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan
2024-09-23 2024-09-30 14 490 kr SAS Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan