Översikt

Res & Lär – till Berlin

Få huvudstäder i Europa kan mäta sig med Berlin. Staden har under hela fyra decennier varit delat i ett Öst- och Västberlin. Märkt av sin historia och fylld av minnesmärken, hundratals museer och andra intressanta sevärdheter bjuder staden på aktivitet från morgon till kväll.

Vi bor på ett klassiskt hotell, beläget vid det historiskt betydelsefulla torget Alexanderplatz. En fyra dagars resa som inkluderar en omfattande stadsrundtur i Berlin. Följ med till världsstaden får oss att känna historiens vingslag!


Basprogrammet för resan presenteras här. De dagar då inga programpunkter är inplanerade väljer ni själva innehållet i form av tillvalsutflykter
.

Res & Lär till Berlin
Att läsa, lära och resa tillsammans bidrar till möten och nya kunskaper som berikar livet. I ett unikt samarbete mellan ABF och PRO erbjuds din förening att starta en cirkel under namnet Res & Lär till Berlin. Samla er cirkel, helst 13 personer, och bestäm vilken avresa under våren eller hösten, som ni vill ha för er gemensamma resa till Tysklands huvudstad. Av ABF tillhandahåller ni efter beställning en gedigen studiehandledning med direktiv och utförlig information inför er kunskapsresa. I studiecirkeln lägger ni sedan gemensamt upp en studieplan inför er Res & Lär-resa till Berlin.

Planera resan till Berlin
I samband med er studiecirkel presenteras samtliga byggstenar i Res & Lär till Berlin. I er studiecirkel fokuserar ni på de bitar som intresserar just er. Berlin har så mycket att erbjuda, allt från krigens fasor till levande kultur och vacker arkitektur, musik och hantverk. Fyll er resa med det bästa av Berlin! Det finns flera godbitar som ni inte bör missa. Därtill har vi valt ut några tilläggsutflykter att välja mellan. För er planerings skull är det viktigt att ni beställer tillvalsutflykterna innan avresan till Berlin. Vänligen notera att det förutsätts att hela gruppen bokar samma tillvalsutflykter.

Studiehandledning till Berlin
PRO har i samarbete med ABF tagit fram en studiehandledning till ”Res & Lär till Berlin”. Studiehandledningen finns att ladda ned på infobanken under ÄMNEN & VERKSAMHET /medlemsorganisationer /PRO.

Kontakt: Cecilia Öberg, verksamhetsutvecklare, 08-613 50 12, cecilia.oberg@abf.se

Materialet är skrivet av Kent Forsberg. Studiehandledningen är beräknad på 30 studietimmar. Gruppen bör vara minst 10 deltagare inklusive ledare, enligt önskemål från PROmedlemsresor. Det är även möjligt för personer som inte är medlemmar i PRO att boka resa. Observera att resan till Berlin ska bokas via PROmedlemsresor.

Program

 • Om resmålet Berlin - Mitt i Europa

  Berlin är Tysklands största stad och det Tyska rikets huvudstad åren 1871 – 1945. Tysklands historia är i många delar även Berlins historia. Efter andra världskriget delades staden i Öst- och Västberlin. 1991 kom beslutet om flytten av Tysklands parlament, förbundsdag och regering till Berlin som åter blev huvudstad den 1 september 1999.

 • Dag 1 Flyg till Berlin, Tyskland

  Flyg till Berlin från Stockholm, Köpenhamn eller annan ort på förfrågan. Väl framme väntar vår svensktalande lokalguide med transferbuss, för färd till centralt belägna hotell Park In Radisson**** vid Alexanderplatz. Efter avklarad incheckning återsamlas vi för en guidad stadspromenad då vi får se klassiska sevärdheter som Brandenburger Tor, Domkyrkan och Riksdagshuset samt paradgatorna Unter den Linden och Kürfurstendamm. Därefter Museum-ön, där vi besöker ett av museerna.D

 • Dag 2-3 (2-4) Till egen disposition

  Förmiddagen är till fri disposition. Återsamling på eftermiddagen för en guidad promenad till Museum-ön, där vi besöker ett av museerna. Därefter tar vi tunnelbanan till Hackesher Markt. Ett idag mycket trendigt område av sammanhängande innergårdar med vackert ornamenterade fasader. Här i närheten njuter vi av en middag på en traditionell restaurang.

 • Dag 3 (4) Hemresa

  Frukost och utcheckning. Under förmiddagen erbjuds möjlighet att göra en tillvalsutflykt till Potsdam inklusive besök på slottet Sanssouci. Busstransfer med vår lokalguide till flygplatsen för returresa till Stockholm,  Köpenhamn eller annan på förfrågan vald destination.

Karta

Resfakta

Reslängd 3 eller 4 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor Avresedatum på förfrågan från studiecirkeln, vår eller höst.
I priset ingår

- Direktflyg till Berlin t/r.
- Busstransfer till hotellet inkl. svensktalande guide t/r.
- Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
- Frukostpension på hotellet
- Guidad stadspromenad
- Entré till ett museum på Museum-ön.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor. Läs mer under fliken Tillval & Utflykter.

Anslutningsort

Andra avreseorter på förfrågan. Kontakta oss.

Valuta

Euro

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Hos PROmedlemsresor finns även en affisch att beställa som ni kan hänga upp i er föreningslokal.

Välj ert avresedatum så snart ni kan, då flyget bokas upp snabbt.

Om hotellet 
Fräscha och moderna dubbelrum med två separata sängar/dubbelsäng. Luftkonditionering, TV med lokala kanaler, kassafack, minibar och heltäckningsmatta. Inglasat badrum med badkar/dusch, hårtork och wc. Rumsservice kl 06.00 – 22.00.

Boende

 • Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz ****

  Läckert 40 våningar högt hotell, perfekt beläget i hjärtat av Berlin, på klassiska Alexanderplatz. Nära till shopping, restauranger och nöjen.

  RUMMEN. Fräscha och moderna dubbelrum med två separata sängar/dubbelsäng. Luftkonditionering, TV med lokala kanaler, kassafack, minibar och heltäckningsmatta. Inglasat badrum med badkar/dusch, hårtork och wc.