Översikt

Res & Lär – till Prag

Kompositörer, konstnärer och författare har i alla dragits till Prag. Här skrev Mozart flera av sina mest berömda verk. Goethe hänfördes och ansåg staden vara den vackraste juvelen i världens krona. Här, vid floden Moldau, upplever vi den sällsamma atmosfären i Tjeckiens huvudstad. Vi bor centralt på promenadavstånd till Gamla stan och Tynkyrkan.

Vi har valt Prag som första resmål för Res & Lär, eftersom staden helt enkelt har allt! Hela Gamla stan är erkänd som kulturminne av UNESCO. Men föreställ er även en överdådig arkitektur varvat med judiska kvarter, vingårdar, smyckade broar och promenadvägar. Åk hit och ni blir rikligt belönade med en stor variation av mat, kultur och musik. Fyll er resa med det bästa av Prag!

Basprogrammet för resan presenteras här. De dagar då inga programpunkter är inplanerade väljer ni själva innehållet i form av tillvalsutflykter.

Res & Lär till Prag
Att resa och lära tillsammans bidrar till möten och nya kunskaper som berikar livet. I ett unikt samarbete mellan ABF och PROmedlemsresor erbjuds din förening att starta en studiecirkel under namnet Res & Lär om Prag. Samla er cirkel, minst 10 personer, och bestäm vilken avresa under våren eller hösten som passar er bäst. Av ABF får ni gedigen studiehandledning med direktiv och utförlig information inför er kunskapsresa. I studiecirkeln lägger ni sedan gemensamt upp en studieplan och reseplanering inför er Res & Lär-resa till Prag.

Planera resan till Prag
I samband med er studiecirkel presenteras samtliga byggstenar i Res & Lär till Prag, men ni fokuserar på de delar som intresserar just er. Prag är ett koncentrat av Europa och erbjuder allt från kultur och historia till arkitektur, musik och hantverk. Det finns flera godbitar som ni inte bör missa. Därför har vi valt ut de bästa utflykterna, som ni kan fylla resan med. Dessa utflykter är särskilt utvalda av ABF:s författare av studiehandledningen för Res & Lär i samarbete med Tjeckiska Turistbyrån.

De ämnen som ni i studiecirkeln gemensamt fördjupar er i levandegörs under resan i form av guidade utflykter, som ni lägger till basprogrammet. Utförlig information om dessa byggstenar lämnas vid studiecirkelns start.

Studiehandledning till Prag
PROmedlemsresor har i samarbete med ABF tagit fram en studiehandledning till ”Res & Lär till Prag”. Studiehandledningen finns att ladda ned här eller hos ABF: http://webbutik.abf.se/category/2548/2621

Kontakt: Cecilia Öberg, verksamhetsutvecklare, 08-613 50 12, cecilia.oberg@abf.se

Materialet är skrivet av Karin Blomkvist-Paegelow. Studiehandledningen är beräknad på 30 studietimmar. Gruppen bör vara minst 10 deltagare inklusive ledare, enligt önskemål från PROmedlemsresor. Det är även möjligt för personer som inte är medlemmar i PRO att boka resa. Observera att resan till Prag ska bokas via PROmedlemsresor.

Program

 • Dag 1 Flyg till Prag, Tjeckien

  Flyg från Stockholm, Köpenhamn eller annan ort till Prag. Väl framme väntar vår svensktalande lokalguide med transferbuss, för färd till ert centralt belägna hotell. Vi checkar in och gör en gemensam stadspromenad tillsammans med vår lokalguide. I Gamla stan finner vi det välkända Astronomiska uret på Rådhusets vägg, statyn av reformatorn Jan Hus samt Tynkyrkan där Tycho Brahe är begravd. Vi promenerar över den pampiga Karlsbron – den mest kända av Prags många broar. Eftermiddagen är fri.

 • Dag 2-4 (2-5) Utflyktsdagar

  Efter frukost på hotellet är dagen till fri disposition. Här bokar ni in de programpunkter som är mest intressanta för just er studiegrupp. Det finns ett stort urval av utflykter i form av halvdagar och heldagar som rör Tjeckiens kultur, nutidhistoria, religion, musik i olika former, konsthantverk och mattraditioner. Det är ni i studiecirkeln som väljer innehåll!

 • Dag 4 (5) Hemresa

  Frukost och utcheckning. Busstransfer med vår lokalguide till flygplatsen för returresa till Stockholm respektive Köpenhamn.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 eller 5 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor Avresedatum på förfrågan från studiecirkeln, vår eller höst.
I priset ingår

- Direktflyg till Prag t/r. 
- Busstransfer från flygplatsen till hotellet inkl
   svensktalande lokalguide t/r. 
- Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell. 
- Frukostpension på hotellet.
- Guidad stadspromenad med svensktalande lokalguide, 2 timmar.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor. Läs mer under fliken Tillval & Utflykter.

Anslutningsort

Andra avreseorter på förfrågan. Kontakta oss.

Klimat

Polens södra delar har ett inlandsklimat, vilket innebär att de har varma somrar och kalla, torra vintrar. Nederbörden är ganska jämnt fördelad under året, sommaren och hösten är den dock något högre.

Valuta

Tjeckiska KorunaTjeckien har ett inlandsklimat vilket innebär att de har varma somrar och kalla, torra vintrar. Nederbörden är ganska jämnt fördelad under året, sommaren och hösten är den dock något högre.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Hos PROmedlemsresor finns även en affisch att beställa som ni kan hänga upp i er föreningslokal.

Om hotellet 
Fräscha och moderna dubbelrum med två separata sängar/dubbelsäng. Luftkonditionering, TV med lokala kanaler, kassafack, minibar och heltäckningsmatta. Inglasat badrum med badkar/dusch, hårtork och wc. Rumsservice kl 06.00 – 22.00.

Boende

 • Amigo City Centre hotel****

  AMIGO CITY CENTRE HOTEL****Detta centralt belägna hotell ligger mitt i den historiska delen av Prag med bekvämt gångavstånd till både Wenzel-platsen (Václavplatsen) och National muséet. Hotellet är familjeägt och den vackra och renoverade byggnaden är ursprungligen från 1895. Hotellet har en restaurang, en bar och en liten utomhusterass. RUMMEN. Rummen är smakfullt möblerade och alla rum är rökfria.  Det finns minibar, säkerhetsbox, TV, hårtork och vattenkokare på alla rum.