Översikt

Res & Lär – till Krakow

Att resa och lära tillsammans bidrar till möten och nya kunskaper som berikar livet. I samarbete mellan ABF och PRO erbjuds din förening att starta en cirkel under namnet Res & Lär om Kraków.

Kraków är ABF:s och PROmedlemsresors senaste cirkelresa, en uppföljare till mycket populära Res & Lär till Prag. Upplägget är detsamma som tidigare. Samla er cirkel och bestäm vilken avresa som passar er bäst. Av ABF får ni gedigen studiehandledning och information inför er resa. I studiecirkeln lägger ni sedan gemensamt upp en studieplan, där ni fokuserar på de delar som intresserar just er.


Basprogrammet för resan presenteras här. De dagar då inga programpunkter är inplanerade väljer ni själva innehållet i form av tillvalsutflykter
.

Res & Lär till Kraków
Kraków är ABF:s och PROmedlemsresors senaste cirkelresa, en uppföljare till mycket populära Res & Lär till Prag. Upplägget är detsamma som tidigare. Samla er cirkel och bestäm vilken avresa som passar er bäst. Av ABF får ni gedigen studiehandledning och information inför er resa. I studiecirkeln lägger ni sedan gemensamt upp en studieplan, där ni fokuserar på de delar som intresserar just er.

Planera resan till Kraków
Inför resan till Kraków har vi valt ut några sevärdheter som ni inte bör missa. Dessa besöker vi under den gemensamma stadspromenaden. Utöver det väljer ni bland ett antal tilläggsutflykter, som cirkeln genomför tillsammans.

I Kraków bor vi på trestjärniga hotell med centralt läge och på bekvämt promenadavstånd till de flesta sevärdheter (5-10 min till Gamla stan). 

Studiehandledning till Kraków
PRO har i samarbete med ABF tagit fram en studiehandledning till ”Res & Lär till Kraków””. Studiehandledningen finns att ladda ned på infobanken under ÄMNEN & VERKSAMHET /medlemsorganisationer /PRO.

Kontakt: Cecilia Öberg, verksamhetsutvecklare, 08-613 50 12, cecilia.oberg@abf.se

Materialet är skrivet av Kent Forsberg. Studiehandledningen är beräknad på 30 studietimmar. Gruppen bör vara minst 10 deltagare inklusive ledare, enligt önskemål från PROmedlemsresor. Det är även möjligt för personer som inte är medlemmar i PRO att boka resa. Observera att resan till Kraków ska bokas via PROmedlemsresor.

Program

 • Om resmålet Kraków

  Enligt många hör Kraków till de vackraste städerna i Europa, om inte rent av i världen, med en välbevarad och UNESCO-skyddad stadskärna. Torget Rynek Główny är en naturlig samlingsplats, där även de imponerande ”klädeshallarna” ligger. Kända landmärken är den vackra Mariakyrkan och Wawelkullen, med kungliga slottet och domkyrkan. I Kraków finns gott om mysiga caféer, barer och restauranger som serverar prisvärd och vällagad mat.

 • Dag 1 Flyg till Kraków, Polen

  Flyg från Stockholm/Köpenhamn eller andra orter på förfrågan till Kraków. Vid ankomst väntar vår svensktalande lokalguide med transferbuss, för färd till centralt beläget hotell. Efter incheckning på hotellet går vi på gemensam stadspromenad med lokal guide, ca 4 timmar. Under sightseeing-turen besöker vi Stora torget i Gamla stan, som kantas av fina borgarhus. Vid Stora torget ligger Mariakyrkan i gotisk stil, med ett berömt altare gjort av Wit Stwosz. Vi passar på att lyssna på trumpetsignalen Hejnal, som blåses varje jämn timme från kyrkans högsta torn. Mitt på Stora torget ligger även Sukiennice, en vacker och anrik saluhall där man idag kan köpa hantverk.

  Därefter fortsätter vi till Wawelkullen, med det kungliga palatset byggt på 1500-talet samt katedralen som var krönings- och begravnings-plats för polska kungar. I kryptan är bland annat Polens och Sveriges gemensamma kung Sigismund och hans två söner begravda. Eftermiddagen/kvällen är för egen disposition. Passa på att strosa runt i staden, med dess prisvärda shopping och mysiga caféer.

 • Dag 2-4 (2-5) Utflyktsdagar

  Här bokar ni in de programpunkter som intresserar er studiegrupp. Det finns flera olika utflykter att välja mellan, både hel- och halvdagar, som på olika sätt berör Polens kultur, historia och religion. Det är ni i studiecirkeln som själva väljer innehåll!

 • Dag 4 (5) Hemresa

  Frukost och utcheckning. Busstransfer med vår lokalguide till flygplatsen för returresa till Sverige.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 eller 5 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor Avresedatum på förfrågan från studiecirkeln, vår eller höst.
I priset ingår

- Flyg Stockholm-Kraków t/r
- Del i dubbelrum 3 eller 4 nätter på trestjärnigt hotell centralt i Kraków 
- Frukostpension på hotellet
- Transfer till hotellet t/r med svensktalande lokalguide
- Halvdags stadspromenad (4 tim.) med svensktalande lokalguide

 

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor. Läs mer under fliken Tillval & Utflykter.

Anslutningsort

Andra avreseorter på förfrågan. Kontakta oss.

Klimat

Polens södra delar har ett inlandsklimat, vilket innebär att de har varma somrar och kalla, torra vintrar. Nederbörden är ganska jämnt fördelad under året, sommaren och hösten är den dock något högre.

Valuta

Polska Zloty. Det går att växla hemma i Sverige men det går även att växla i Kraków. Kortbetalning accepteras nästan överrallt och det finns även gott om bankomater.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar en avbeställningsförsäkring  i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Viktig information 
För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan. 

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Hos PROmedlemsresor finns även en affisch att beställa som ni kan hänga upp i er föreningslokal.

Om hotellet 
Fräscha och moderna dubbelrum med två separata sängar/dubbelsäng. Luftkonditionering, TV med lokala kanaler, kassafack, minibar och heltäckningsmatta. Inglasat badrum med badkar/dusch, hårtork och wc. Rumsservice kl 06.00 – 22.00.

Boende

 • Hotell***

  I Kraków bor vi på trestjärniga hotell med centralt läge och på bekvämt promenadavstånd till de flesta sevärdheter (5-10 min till Gamla stan).