Översikt

Vackra Ligurien och Piemonte

Ligurien och Piemonte är två av de mest vykortsvackra regionerna i Italien. Längs den smala liguriska kustremsan vimlar det av spännande städer och pittoreska byar. Och Piemonte lockar med böljande kullar, små ålderdomliga byar och viner i världsklass.

Under denna resa, till ett sensommarskönt Italien, får du besöka kuststäderna San Remo och Imperia, det pastoralt sköna Dolceacqua och, inte minst, charmiga Alba och vingårdstäta Diano d´Alba i det vackra Piemonte där vi testar några av regionens berömda viner.

Program

 • Dag 1 Ankomst till Rivieran

  Avresa med flyg från Stockholm Arlanda och under eftermiddagen landar vi i Nice på den franska Rivieran. Här möter buss som tar oss till San Bartolome al Mare på den italienska Blomsterrivieran. Vi installerar oss på vårt hotell och får litet tid för en kort promenad i byn innan vi gemensamt äter middag på hotellet.

 • San Bartolomeo al Mare

  Vår bas under våra dagar i Ligurien är småstaden San Bartolomeo al Mare, belägen öster om San Remo och mitt emellan de större semesterorterna Diano Marina och Cervo på den italienska Rivieran. San Bartolomeo al Mare omnämns sällan i historieböckerna, även om man här har gjort arkeologiska fynd från runt 300 f.Kr. Staden har en gammal stadskärna, småbåtshamn och en vacker strand. Den långa och inbjudande strandpromenaden, Lungomare delle Nazioni, sträcker sig över en kilometer och är utrustad med bänkar där du kan slå dig ned och njuta av utsikten över Medelhavet. 

 • Dag 2 San Remo

  San Remo ligger i den del av Ligurien som kallas Blomsterrivieran. En vacker kust med höga berg, långa stränder och skönt bedagade turistorter. Under 1800-talet sökte sig framför allt engelsk överklass till San Remo, vilket avspeglar sig i många praktfulla villor från La Belle Epoque. I San Remo bosatte sig Alfred Nobel på ålderns höst, och här mötte Evert Taube den glade bagaren och njöt av utsikten från Colla Bellas höjd. San Remo förblev under många år en av Evert Taubes italienska favoritplatser. Vi besöker denna charmiga, något bedagade stad, som har bevarat en hel del av sin forna glans. Tillsammans tar vi en promenad i stadens historiska hjärta, och får även litet tid att besöka den lokala marknaden.

 • Dolceacqua

  Vår resa fortsätter till den pastoralt vackra gamla byn Dolceacqua, belägen vid den stillsamma floden Nervia i Nerviadalen, en knapp mil in i landet. Dolceacqua består av två delar, belägna på var sin sida av floden, sammanbundna av en antik stenbro. Denna bro återfinns på ett verk av den franske konstnären Claude Monet, målat i slutet av 1880-talet. Byn är även känd för sitt rubinröda, mjuka och aromatiska Rossese di Dolceacqua. Druvorna till detta vin odlas på terrasser längs den stilla floden. Vi provar ett glas av det unika vinet, tillsammans med lättare tilltugg, innan vi återvänder till San Bartolomeo al Mare.

 • Dag 3 Vackra Piemonte

  I dag reser vi till Piemonte och det historiska vin- och kulturlandskapet Langhe, som är uppsatt på Unescos lista över världsarv. Den vackra regionen Piemonte gränsar till Ligurien men har även gräns mot Schweiz och Frankrike och omges på tre sidor av Alperna. Namnet Piemonte betyder ungefär ”vid foten av berget” och landskapet domineras följaktligen av höga berg och djupa dalar.

 • Vinprovning i Diano d’Alba

  Vi besöker Alba, huvudorten i Langhe. På kullarna i området kan vi skymta medeltida borgar omgivna av stora vinodlingar. Det är främst röda viner som produceras. Samtidigt är det tryffeltid i Piemonte och det hyllar man med en festival i den lilla staden Alba. I byn Diano d’Alba, belägen mellan Alba och byn Barolo, som givit namn till ett världens mest berömda viner, besöker vi en vinkällare där vi får prova några av de lokala vinerna tillsammans med lättare tilltugg. Vi återvänder till Ligurien och San Bartolomeo al Mare under eftermiddagen.

 • Dag 4 Imperia

  I kuststaden Imperia möter vi den italiensk vardagen på nära håll. Staden är huvudort i provinsen med samma namn och är uppkallad efter floden Impero som har sin mynning här. Imperia skapades i början av 1920-talet av Mussolini genom en sammanslagning av städerna Porto Maurizio och Oneglia. Imperia är känd för den spektakulära Duomo Basilica di San Maurizio, den största kyrkan i Ligurien, flankerad av dubbla klocktorn som reser sig 36 meter över staden. Den liguriska staden är också känd för att vara födelseplatsen för Edmondo De Amicis, författare till mängder av reseskildringar. Hans roman Cuore (Hjärtat på rätta stället) gjorde De Amicis känd även utanför Italien.

 • Oliver och olivolja

  I Italien har man använt oliver i kosten i mer än 7000 år. Området omkring Imperia är känt för sina många olivträd och produktionen av sin välrenommerade olivolja. I stadens lilla olivoljemuseum, Museo dell’Olivo, kan vi lära oss mer om det flytande guldet som framställs här på den liguriska kusten. På museet får vi även provsmaka olivolja tillsammans med lättare tilltugg innan vi under eftermiddagen återvänder till vår by.

 • Dag 5 Hemresa från Nice

  Vi lämnar den vackra Blomsterrivieran och påbörjar hemresan. Vårt flyg avgår från Nice flygplats under eftermiddagen och vi återkommer till Arlanda vid 19-tiden på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Sensommar på Italienska Rivieran
 • Sköna San Remo och pastorala Dolceaqua
 • Olivprovning i staden Imperia
 • Vackra Piemonte
 • Vinprovning i Diano d’Alba

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 18/10
Pris Från 12 790 kr
Enkelrumstillägg 1 300 kr
I priset ingår
 • Flyg till Nice t/r
 • Transfer mellan flygplats – hotellet t/r
 • Del i dubbelrum på Hotel Europa i San Bartolomeo al Mare
 • Halvpension från middag ankomstdagen till frukost avresedagen
 • Besök i San Remo
 • Besök i Dolceacqua
 • Besök i Piemonte med vinprovning
 • Besök i Imperia med olivoljeprovning
 • Auktoriserade lokala guider (guidas på engelska)
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 700 kr
Resplan

Dag 1. Ankomst till Rivieran 
Dag 2. San Remo  
Dag 3. Vackra Piemonte 
Dag 4. Imperia
Dag 5. Hemresa från Nice 


Resesätt SAS
Valuta

Euro.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar en avbeställningsförsäkring  i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Viktig information 
För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan. 

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Hotel Europa ***

  Hotell Europa *** är beläget nära stranden i den lilla orten San Bartolomeo al Mare, en knapp timme öster om San Remo på den italienska Blomsterrivieran. Nära orterna Cervo och Diano Marina. Promenadavstånd från hotellet till byns centrum. Hotellet erbjuder enkelt inredda dubbelrum med bad/dusch och wc, hårfön, tv, telefon, balkong. Restaurang.

  Adress: Via Malta 32, San Bartolomeo al Mare, Italien
  Telefon: +39 0183 40 60 63

Boka din resa

2024-10-18 2024-10-22 12 790 kr SAS Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-10-18 2024-10-22 13 740 kr SAS Köpenhamn 2 Boka resa