Översikt

Upptäck Albanien!

Albanien är ett bergigt kustland, till ytan något mindre än Dalarna, som bjuder på storslagen natur och intressanta historiska lämningar. Upptäck det lilla landet, som gränsar till Montenegro, Kosovo, Nordmakedonien och Grekland, och som har lång vacker kust mot Adriatiska havet. Resans svensktalande färdledare, Josif Paparisto, är född och uppvuxen i Tirana och bodde i Sverige under 1990-talet.

Tillsammans med Josif utforskar vi huvudstaden Tirana och antika städer i det forna södra Illyrien. Lägg därtill hisnande vackra naturscenerier och världsarvsstäder, så har du en fascinerande rundresa i ett av Europas vackraste oupptäckta resmål. 

Program

 • Dag 1 Ankomst till Albanien

  Vårt flyg landar i den albanska huvudstaden Tirana. Här möter vi Josif, vår svensktalande guide, som tar oss med buss till staden Gjirokaster. Vårt hotell, som ligger i den gamla stadskärnan, blir basen för de kommande tre nätterna. Tid för lite vila innan vi beger oss ut i Gjirokaster för gemensam välkomstmiddag på en av stadens många trevliga restauranger.

 • Dag 2 Gjirokaster och landsbygden

  Under dagens rundtur lär vi känna ”staden med tusen steg”. Gjirokaster ligger vackert beläget i södra Albanien nedanför bergen i Drinodalen. Staden finns med på Unescos lista över världsarv tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet: hundratals boningshus med karaktäristiska tak av skiffer, träbalkonger och vita stenväggar. Här finns också den förre statschefen Enver Hoxhas födelsehus.
  En lantlig lunch på en vackert belägen gård väntar, varefter vi återvänder till Gjirokaster. Tid att på egen hand utforska staden och kanske köpa lokalt hantverk.

 • Dag 3 Butrint och Joniska havet

  Idag beger vi oss mot kusten och Ksamil beläget vid Joniska havet, mittemot den grekiska ön Korfu. En vacker bussresa, förbi berg och genom djupa dalar, tar oss till Butrint, med stopp vid en mandarinodling. Vi besöker sedan den drygt 3000 år gamla staden Butrint, en arkeologisk fyndplats. Butrint, som finns på Unescos världsarvslista, byggdes och präglades både av greker och romare och var en viktig koloni med dess strategiska position.
  Vi äter lunch på en av serveringarna längs den vackra havsbukten. Åter mot Gjirokaster för en trevlig gemensam middag. 

 • Dag 4 Berat och Tirana

  På förmiddagen väntar en bussresa genom ett vackert landskap till Berat, en av Albaniens stora sevärdheter. Världsarvsklassade Berat ligger vid strandkanten av floden Osumi och har varit befolkad sedan romartiden. Det är en speciell upplevelse att gå längs charmiga, blankslitna gränder och föreställa sig hur man här framlevde sina liv för flera tusen år sedan. Berat kallas ”Staden av tusen fönster”, ett smeknamn som kommer av de många vitkalkade hus som klättrar uppför sluttningen mot stadens fästning. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Efter lunch uppe i borgen, med utsikt över dalgången, går vi en promenad i den något yngre delen av staden. Här ser vi moskéer och kyrkor, slottet och gamla ännu bebodda hus. Vi kan få en uppfattning om hur livet gestaltade sig när det ottomanska riket härskade över Albanien.
  Vidare mot Tirana, Albaniens huvudstad, där vi checkar in på ett centralt beläget hotell för tre nätter.

 • Dag 5 Tirana

  Under vår rundtur i Albaniens huvudstad Tirana, besöker vi Bunk Art – en bunker från det kalla kriget, byggd för den politiska eliten. Efter kommunismens fall stod bunkern länge oanvänd men omvandlades 2016 till ett museum som kombinerar modern konst med landets mörka historia under andra världskriget och kommunisttiden.
  Vi får en guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana med dess speciella arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbegtorget stod för inte allt för länge sedan diktatorn Enver Hoxhas staty. Vi ser det mystiska kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddade från insyn.
  Middag på Josifs favoritrestaurang, där vi får smaka på fisk och skaldjur i en härlig blandning.

 • Dag 6 Shkodër och vinprovning

  Idag väntar ett spännande besök i staden Shkodër som ligger vid södra sidan av Shkodërsjön. Albaniens femte största stad ligger nära den montenegrinska gränsen och är en av landets äldsta, präglad av italiensk och österrikisk arkitektur, och var huvudstad i kungariket Illyrien på 200-talet f.Kr.
  Vi besöker en vingård och en etnogård, där vi äter en lunch som både vad gäller smaker och fantasifulla presentationer platsar på en modern gourmetkrog.
  Vi ser den berömda Rozafaborgen och stadens katedral innan vi återvänder mot Tirana.

 • Dag 7 Hemresa

  Frukost och utcheckning innan vi lastar väskorna på bussen och åker mot Tiranas flygplats. Mängder av erfarenheter rikare flyger vi hem via Warszawa.

Resans höjdpunkter

 • Unescos Gjirokaster
 • Unescos Berat
 • Besöket i Bunk Art
 • Huvudstaden Tirana
 • Svensktalande albanska färdledaren Josif
 • Shkodër och vinprovning

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Göteborg
Avresor 24/10
Pris Från 16 550 kr
Enkelrumstillägg 2000 kr
I priset ingår
 • Flyg till Tirana via Warszawa t/r
 • Alla bussresor i Albanien
 • Del i dubbelrum, 6 nätter
 • Frukost varje morgon
 • Lunch 4 dagar, inkl. vin/vatten
 • Middag 4 dagar, inkl. vin/vatten
 • Guidad rundtur i Gjirokaster
 • Guidad rundtur i Berat
 • Guidad rundtur i Tirana
 • Guidad rundtur i Shkoder
 • Guidad visning i Bunk Art
 • Besök i Butrint
 • Besök på vingård med vinprovning
 • Besök på etnogård
 • PRO Medlemsresors svensktalande färdledare och ciceron Josif Paparisto
I priset ingår ej

Dricks

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 800 kr
Resplan

Dag 1. Ankomst till Albanien
Dag 2. Gjirokaster och landsbygden
Dag 3. Butrint och Joniska havet
Dag 4. Berat och Tirana
Dag 5. Tirana
Dag 6. Shkoder och vinprovning
Dag 7. Hemresa

Resesätt LOT Polish Airlines
Valuta

Albanska Lek. Euro kan användas i vissa fall, det kan dock bli dyrare. Kortbetalning fungerar bra i större butiker eller i restauranger. Josif kan visa vart det finns bankomater. 

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med en del trappor och ojämna markförhållanden. Man behöver kunna gå på egen hand på en stadsrundtur på 1–2 tim för att få ut det bästa av denna resa.

Boende

 • Hotel Fantasy ****

  Hotellet har trädgård, terrass, bar och restaurang. Gångavstånd 10 minuter till Gjirokasters centrum. Dubbelrum med bad eller dusch/wc, hårfön. Luftkonditionering, telefon, tv, wi-fi och kylskåp.
  Adress: Rruga e Zejtarve, Gjirokaster, Albanien
  Telefon: +355 69 430 3433

 • Hotel Kotoni Tirane ****

  Beläget centralt i Tirana, på promenadavstånd till museeer och shopping. Dubbelrum med dusch/wc, hårfön. Luftkonditionering, telefon, tv, vattenkokare, minibar.
  Adress: Ruga Donika Kastrioti 4, Tirana, Albanien 
  Telefon: +355 4 2274 888

Boka din resa

2024-10-24 2024-10-30 16 550 kr LOT Polish Airlines Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-10-24 2024-10-30 16 550 kr LOT Polish Airlines Göteborg Väntelista Förfrågan