Översikt

Upptäck fåglarna på Öland!

Att ägna sig åt fågelskådning är ett fantastiskt sätt att komma ut i naturen. För detta behöver man bara en fågelbok och en kikare. Kunskap och erfarenhet skaffar du dig genom att vistas mycket ute i fågelrika marker.

Introduktion i fågelskådning för nybörjare på södra Öland.
I samarbete med två erfarna fältornitologer, och i små grupper, erbjuder vi en mycket intressant introduktion i början av maj, vilken vänder sig främst till dig, som inte är van fågelskådare. Vi bor tre nätter i den lilla byn Kastlösa, som ligger invid världsarvet Stora Alvaret på södra Öland, ett av Europas mest säregna kulturlandskap.

Du kommer att få uppleva södra Ölands fågelliv i ett lugnt tempo, där målet är att befästa kunskap om dels fåglarna, dels de olika naturtyper de finns i. Och däremellan umgås vi, äter goda måltider och har det trevligt tillsammans.


Våra reseledare är fältornitologer på Öland

För att få utbyte av denna resa behöver du bara en handkikare, och har du tillgång till en tubkikare är det en fördel men inte nödvändigt. Lämplig fågelbok är ”Fågelguiden” (kan beställas från bland annat www.naturbutiken.se). Det är viktigt att samtliga deltagare får se och uppleva de fåglar vi hittar och därför är det avgörande att ställa frågor, vilka som helst, till ledarna.

Världsarvet Stora Alvaret
Enligt Unesco är ett världsarv ovärderligt för mänskligheten och skall skyddas och bevaras för all framtid. I Sverige finns femton världsarv, varav Stora Alvaret på Öland är ett av dem, i stolt sällskap med storheter som Drottningholms slott och Höga kusten i Ångermanland.
Stora Alvaret på södra Öland erbjuder vackra och intressanta vandringsleder, över kalkstenshällar, blommande ängar och genom byar med mycket gammalt ursprung. Det finns gravrösen från bronsåldern och fårvaktarkojor från gamla tider.
Strövar man på Stora Alvaret i maj är det orkidéerna som förekommer i mängd på ängarna. Här ute råder en rogivande tystnad; över de vidsträckta markerna ljuder lärkornas oavbrutna drillande som då och då bryts av alvargrimmans stämma.

Program

 • Dag 1 Resan till Öland

  Resan inleds på Kalmar Centralstation, där du möter vår färdledare och buss för resan till Öland och byn Kastlösa. Bussresan går via den 6 km långa Ölandsbron till Sveriges näst största ö och minsta landskap. Bor du i Stockholmstrakten, kan du mot tillägg boka resa med buss till och från Kalmar station. I Kastlösa träffar du övriga medresenärer för vår första gemensamma middag.

 • Vi bor i byn Kastlösa

  Under vår vistelse på Öland bor vi i det lilla trivsamma hotellet Allégården, beläget mitt i byn Kastlösa, i ett lantligt kulturlandskap med vackra omgivningar och granne med Stora Alvaret. Små dubbelrum med dusch och wc, alla i markplan. Frukost och middag, bestående av dagens husmanskost, tillagad av lokala råvaror, intar vi i den separata restaurangen.

 • Dag 2 Fåglar i öländska lundar

  I Kastlösa hälsas vi välkomna av fältornitologerna, våra guider, som ger oss en kort presentation av programmet som väntar de kommande dagarna.
  Efter frukost packar vi smörgåsar och annat gott från frukostbuffén som lunch. (Tag gärna med ryggsäck för den packning du behöver under dagen.) Vi färdas med buss längs Ölands västkust mot Ottenby och fyren Långe Jan på Ölands sydspets.
  Ottenby är ett av Sveriges förnämsta och mest välbesökta naturreservat, känt för mängden av flyttfåglar och fågelstationen. Här finns ett enastående växt- och djurliv som har formats under en mångtusenårig odlingshistoria. Stora gravfält vittnar om människans närvaro. Under medeltiden fanns här en ett stort fiskesamhälle.
  Här vandrar vi i öländska lundar, stannar och lyssnar till sångarna och tränar för att skilja dem åt. Vi äter den medhavda lunchen tillsammans på södra udden, vid fyren Långe Jan.

 • Dag 3 Fåglar vid kust och strandängar

  Under dagens bussresa ägnar vi oss åt kusten, våtmarkerna och strandängarna. Vid denna tid brukar vikarna vara fulla av vadare och de är tacksamma att artbestämma i sina fina sommardräkter. I våtmarkerna kan vi hitta doppingar, skärskrika och andra fåglar, bundna till den miljön. Vi äter vår medhavda lunch på någon vacker lokal.

 • Fåglar på Alvaret

  Vi besöker biotoper ute på Stora Alvaret, bland annat Penåsa, en ödeby med fruktträd och bärbuskar och ruinerna efter bostadshus och stenkällare. Den omgivande skogen består av äldre tallar, bland annat svarttall, tillsammans med glesa förekomster av lövträd och en frodig undervegetation. Mångfalden av biotoper gör att många olika arter fåglar finns här såsom göktyta, törnskata, buskskvätta, stenskvätta, gärdsmyg, svarthätta, koltrast och svartmes. Ibland har även halsbandsflugsnappare, mindre flugsnappare och ljungpipare (alvargrim) noterats. Öster om skogen breder alvaret och dess våtmarker ut sig. Här kan man se ängshök och lärkfalk jaga. Söder om banvallen finns Stentagskärret där svarttärnor brukar häcka.

 • Dag 4 Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet. Avresa med buss till Kalmar Centralstation för fortsatt anslutande resa till hemorten i egen regi.

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Kalmar
Avresor 5/5
Pris Från 8 290 kr
Enkelrumstillägg 1 000 kr
Detaljerade priser

Tillägg för buss från Stockholm - Kalmar t/r 
1 100 kr per person 

I priset ingår
 • Buss Kalmar Centralstation–Kastlösa t/r
 • Två dagars introduktion i fågelskådning för nybörjare i grupper om 10 deltagare
 • Del i dubbelrum på Allégården med dusch/wc, 3 nätter
 • Helpension på Öland från middag ankomstdagen till frukost hemresedagen
 • Lunchpaket i samband med utflyken dag 2 och 3
 • Fältornitologer, guidning 2 dagar
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Resa till Öland.
Dag 2. Fåglar i öländska lundar.
Dag 3. Fåglar vid kust och strandängar samt Alvaret.
Dag 4. Hemresa. 

Resesätt Buss

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Allégården Kastlösa, Öland

  I det vackra kulturlandskapet på södra Öland och granne med Alvaret, ligger anrika Allégården Kastlösa. Här finns vackra omgivningar som erbjuder ett fantastiskt lugn och mängder av natur och kultur. Allégården Kastlösa erbjuder dubbelrum med dusch och wc. Alla rum belägna i markplan.