Översikt

Öländska trädgårdsrum med Gunnel Carlson

Näktergalen är Ölands landskapsfågel. Den övervintrar i Östafrika och återvänder på våren då den förgyller ön med sin skönsång. Den öländska naturen är, liksom näktergalens sång, som allra vackrast i mitten av maj, då Öland är en skattkammare av upplevelser och intryck. Öland är Sveriges minsta landskap, med mängder av unika gröna trädgårdsrum. Följ med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson till ett vårvackert Öland! Under några dagar besöker vi utvalda trädgårdar, presenterade i hennes bok ”Öländska trädgårdsrum”, där hon delar med sig av sin kunskap om, och kärlek till, den ljuvliga öländska naturen.

Gunnel Carlson
Resans ciceron Gunnel Carlson är trädgårdsjournalist och författare, känd bland annat från TV-programmen Go’ kväll och Gröna rum. Hon är initiativtagare till Tusen Trädgårdar tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård och odlar den egna trädgården i skånska Arlöv. Gunnel Carlson har även skrivit böcker som Trädgårdsguiden, Trädgårdsriket och Min gröna passion. Gunnel Carlsons senaste bok heter Öländska trädgårdsrum.

Program

 • Dag 1 Resan till Öland

  Vi reser med egen buss från Cityterminalen i Stockholm. Efter att ha passerat Söderköping gör vi ett uppehåll med möjlighet att sträcka på benen, ta en kopp kaffe eller lunch på egen hand. Resan går vidare mot Småland och Kalmar. Härifrån reser vi över den sex kilometer långa Ölandsbron och når Öland, Sveriges näst största ö och minsta landskap. Restid till Borgholm cirka 6 timmar. 

 • Eftermiddag Promenad i småstadsidyllen

  Vi bor fyra nätter på Strand Hotell, beläget vid Kalmarsund i småstaden Borgholm. Stadens mittpunkt är det stora torget och bebyggelsen i de äldre delarna domineras av vackra trähus och villaträdgårdar. Över staden tronar ruinen av Borgholms slott, ett barockpalats som brann för drygt tvåhundra år sedan. Granne med Borgholms slott ligger Drottning Victorias Vilohem och det kungliga sommarslottet Solliden, byggt i början av 1900-talet av drottning Victoria efter italiensk modell.
  Vi installerar oss på hotellet och får litet egen tid för vila innan vi träffar resans ciceron, Gunnel Carlson, som hälsar oss välkomna och presenterar programmet. Därefter kan du, som vill och orkar, följa med på en promenad genom villakvarter och längs huvudgatan in till stadens torg i centrum. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 - Morgon Borgholms Handelsträdgård

  Vi inleder denna dag med att redan på morgonen göra ett kort besök hos Borgholms Handelsträdgård, Ölands äldsta och anlades redan 1923. Växthusen står kvar, precis som för hundra år sedan, fyllda med krukväxter, småplantor och sommarblommor. Ägarna, Emma Engstad och Carl Larsson, visar oss stolt runt bland pelargoner, begonior och andra växter i de gamla växthusen.

 • Förmiddag Drottning Victorias Vilohem

  Vi fortsätter vår öländska resa med att besöka Drottning Victorias Vilohem. Till dåvarande drottning Victorias 60-årsdag år 1922, samlade svenska kvinnor in pengar som blev grundplåten till köpet av mangårdsbyggnaden till Borgholms kungsgård. Drottning Victorias intresse för kvinnors rekreationsmöjligheter, samt kärleken till Öland, resulterade i skapandet av Drottning Victorias vilohem, som i hundra år har varit öppet för personer som behöver vila och avkoppling. Arkitekten Torben Grut, som också har ritat Sollidens slott åt drottning Victoria, anpassade den privata villan till gästhem och bibehöll samtidigt den Italieninspirerade karaktären.
  Trädgården, som ramar in Drottning Victorias vilohem, är en av Ölands äldsta och mest levande parker, och anlades redan under mitten på 1800-talet med stora gräsytor och en mängd fruktträd. Här finns många olika typer av äpple och päron, en del av dem unika för Öland. Mullbärsträden, som ursprungligen skulle användas för silkesmaskodling, ger ett speciellt ljus och karaktär till trädgården.

 • Eftermiddag Solliden – Drottning Victorias drömslott

  Efter besöket på Drottning Victorias Vilohem går vi gemensamt via en promenadväg, kallad Näktergalsstigen, som leder fram till Slottsalvaret och den ståtliga ruinen av Borgholms slott och via Drottning Victorias minnessten till Sollidens slott, en promenad på ca 1 km. Alldeles utanför Sollidens slottspark, invid naturreservatet Slottsskogen, ligger Kaffetorpet, ett kafé som ägs av kungafamiljen och har anor från sent 1800-tal. Här finns möjlighet till kaffe eller en enkel lunch innan vi besöker Sollidens slottsträdgårdar.

 • Inspirerat av Villa San Michele på Capri

  Dåvarande drottning Victoria föddes 1862 som prinsessa av Baden och tillbringade sin barndoms somrar på slottet Mainau i Bodensjön. Victoria blev Sveriges drottning genom sitt äktenskap med kung Gustav V. Hon hade problem med hälsan och reste därför till den italienska ön Capri, där hon träffade den svenske läkaren Axel Munthe. Dessa två började umgås och Victoria besökte under många år ön Capri och Munthes hem Villa San Michele.
  Åren 1903–1906 lät Victoria bygga sitt italienska drömslott Solliden på Öland med Villa San Michele på Capri som förebild.

 • Sollidens trädgårdar och parker

  Närmast slottsbyggnaden ligger den italienska trädgården, en geometriskt anlagd renässansträdgård med thuja, buxbomshäckar och en mängd olika blommor. När man anlade renässansträdgårdarna, utgick man från en mittaxel, som var det viktigaste i parkerna. Sollidens italienska trädgård pryds av en bronsskulptur, föreställande den romerske guden Mercurius, samt olivoljekrus i terrakotta från 1700-talet som troligen är hämtade från Capri.
  I den engelska parken möter vi en kontrast till den ordnade italienska renässansträdgården. Den engelska parken har generösa gräsmattor med exotiska träd som valnöt, tulpanträd, platan och cypress. I den södra delen av engelska parken finns en mäktig blodbok med kopparskimrande krona.
  Efter besöket på Sollidens slott tar vi bussen tillbaka till Borgholm. Men den som fortfarande har krafter kvar, och orkar med ytterligare en promenad, kan vandra tre kilometer genom det vackra naturreservatet Slottsskogen, längs Prinsessan Estelles promenad, tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 3 Capellagården i Vickleby

  Vi reser med buss mot södra Öland, vars odlingslandskap är en unik kulturbygd som återfinns på Unescos lista över världsarv. Detta landskap är i grunden annorlunda andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern.
  Den lilla byn Vickleby, ansedd som en av Ölands vackraste, ligger i anslutning till Världsarvet. Mitt i byn ligger Capellagården, startad av arkitekten och formgivaren Carl Malmsten, en skola där utbildning bedrivs inom bland annat trädgård, möbel och keramik.
  Capellagårdens trädgårdar är sprungna ur den öländska bondgården. I örtagården växer ett hundratal olika krydd- och medicinalväxter grupperade efter användningsområde. Här samsas allt från kulinariskt användbara örter till giftiga rariteter omgärdade av en traditionell kalkstensmur. Vi gör en rundvandring i trädgården och avslutar med en enkel lunch på Capellagården. (Carl Malmsten är för övrigt begravd på Vicklebys kyrkogård som ligger intill Capellagården.)

 • Orkidéer på Stora Alvaret

  Från kyrkan i byn når vi, via stättor över stenmurar och stängsel, Vickleby alvar som är känt för sina fantastiska orkidéer. Här finns Adam och Eva, krutbrännare, kärrknipprot och många andra av Ölands 30 orkidéarter; Öland är Sveriges näst mest orkidérika landskap efter Gotland.
  Orkidéer är kräsna blommor som behöver kalkberggrund, mycket solljus och kortbetad vegetation för att trivas. Tack vare att nötkreaturen betar av gräsvegetationen, och att lantbrukarna röjer buskar, gynnas orkidéerna och ett stort antal andra växtarter på alvaret.

 • Eftermiddag Ateljé Himlavid

  Konstnären Jeanette Björkman har sin ateljé i en kringbyggd Ölandsgård i byn Bläsinge på öns sydöstra sida. Vid sidan av måleriet är trädgården hennes stora intresse. Torkan och blåsten är dock en utmaning när man har en trädgård på Öland. Trots det har Jeanette och hennes man under 20 år byggt upp en trädgård med många rum, där rosor och gammeldags perenner kantar gångar av öländsk kalksten och gårdsgrus.
  Jeanette bjuder på kaffe och visar oss runt i sin ateljé och vackra trädgård innan vi återvänder mot Borgholm.

 • Eftermiddag Naturbutiken i Stenåsa

  På vår väg tillbaka till Borgholm, gör vi en kort avstickare till Naturbutiken i byn Stenåsa. Butiken ägs av BirdLife Sverige och verksamhetens överskott användas till föreningens arbete med fågelskydd. Butiken har funnits i Stenåsa på sydöstra Öland i mer än 40 år och kan stolt titulera sig som Nordens största återförsäljare av kikare och naturlitteratur.

 • Dag 4 Edins Lustgård

  Edins trädgård är inte bara en, utan flera stycken, insmugna i det öländska landskapet. Edins lustgård ligger på nordöstra Öland och består av ängsmark, gräsmattor, stenläggningar, blomrabatter, växthus, kryddträdgård, fruktträdgård och grönsaksland. Här används den öländska kalkstenen till gångar och murar för att trädgården ska smälta in i det omgivande kulturlandskapet. Många av enbuskarna, som hör till den vildväxande naturen runt omkring, är sparade. Ägarna, Lena och Per Edin, visar oss runt i sin lustgård, som är under ständig omvandling.

 • Eftermiddag Himmelsberga

  Vår öländska rundtur avslutar vi på Ölands museum i byn Himmelsberga som invigdes 1959. Syftet var att rädda en traditionell öländsk radby till eftervärlden. Himmelsberga är en dubbel radby, vilket betyder att det på båda sidor av den lilla bygatan ligger ladugårdslängor och att boningshuset ligger längre in på de kringbyggda gårdarna. I gårdarna finns hus och miljöer från 1700- och 1800-tal, med inredning och utrustning som hörde till livet på den öländska landsbygden. Och i odlingar och trädgårdar växer äldre kulturväxter.
  Vi är tillbaka på hotellet lagom till middagen.

 • Dag 5 Hemresa

  Efter frukost och utcheckning från hotellet, vinkar vi av Gunnel Carlson och påbörjar bussresan mot Ölandsbron och Stockholm, dit vi återkommer redan under eftermiddagen.

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 12/5
Pris Från 10 990 kr
Enkelrumstillägg 1 700 kr
I priset ingår
 • Chartrad turistbuss från Stockholm till Öland t/r
 • Del i dubbelrum på Strand Hotell i Borgholm, 4 nätter
 • Halvpension på Strand Hotell från middag ankomstdagen till frukost hemresedagen
 • Besök på Borgholms Handelsträdgård
 • Besök på Drottning Victorias Vilohem med rundvandring
 • Besök på Sollidens Slott med rundvandring
 • Besök på Carl Malmstens Capellagården med rundvandring
 • Lunch på Capellagården i Vickleby
 • Orkidévandring på Stora Alvaret
 • Besök på Himlavid ateljé och trädgård i Bläsinge
 • Besök i Naturbutiken i Stenåsa
 • Besök i Edins Lustgård i Föra
 • Besök på Ölands Museum Himmelsberga
 • Ciceron Gunnel Carlson
 • PRO Medlemsresors färdledare
I priset ingår ej

Måltider under bussresan Stockholm–Öland tur/retur

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Buss från Stockholm till Öland.
Dag 2. Borgholms Handelsträdgård och Solliden.
Dag 3. Capellagården i Vickleby, orkidéer på Stora Alvaret, Ateljé Himlavid och naturbutiken i Stenåsa.
Dag 4. Edins Lustgård och Himmelsberga.
Dag 5. Hemresa.

Boende

Strand Hotell är beläget direkt vid Borgholms gästhamn, på promenadavstånd till centrum, Borgholms slottsruin och naturreservatet Borga Hage. Inomhuspool, restaurang, bar och sällskapsutrymmen. Hotellet är av bra mellanklass med moderna dubbelrum, dusch/wc, hårfön, kostnadsfri wi-fi, värdeskåp och tv. Hela hotellet är rökfritt.
Adress: Villagatan 4, Borgholm

Resesätt Buss

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Strand Hotell Borgholm

  Strand Hotell är beläget direkt vid Borgholms gästhamn, på promenadavstånd till centrum, Borgholms slottsruin och naturreservatet Borga Hage. Inomhuspool, restaurang, bar och sällskapsutrymmen. Hotellet är av bra mellanklass med moderna dubberum, dusch/wc, hårfön, kostnadsfri wi-fi, värdeskåp och tv. Hela hotellet är rökfritt.

  Adress: Villagatan 4, 387 32 Borgholm.
  Telefon: 0485-888 88
  e-post: info@strandborgholm.se

Boka din resa

2024-05-12 2024-05-16 10 990 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa