Översikt

Hjo och Visingsö

Resan går med tåg och buss till småstadsidyllen Hjo. Under ett par dagar njuter vi av den vackra trästaden vid Vättern, flanerar bland kullerstensbelagda gator och genom pittoreska gränder med välbevarade trähus. Vi besöker utställningen om hundraårsjubilerande Firma Svenskt Tenn, grundat av Estrid Ericson som levde i Hjo. Dessutom följer vi med ångaren Trafik på en vacker kryssning till Visingsö där vi gör en rundtur med Remmalag. Däremellan umgås vi, äter goda måltider och har det trevligt tillsammans.

Hjo – trästaden vid Vättern
Hjo är en småstadsidyll vid Vätterns strand, som tack vare sin välbevarade träkultur blivit en viktig del av det svenska trästadsarvet. På denna kreativa plats växte Estrid Ericson upp, en av Sveriges största designikoner och skaparen av ”Firma Svenskt Tenn”.
Hjo fick stadsprivilegier så tidigt som i början av 1400-talet, och det förflutna utgör än idag en stor del av stadens särpräglade charm. Hjo belönades 1990 med kulturarvsutmärkelsen Europa Nostras hedersmedalj för sitt aktningsvärda bevarande av den samlade trästaden.

Vättern och Visingsö
Vättern är inte bara Sveriges näst största sjö, det är också den femte största sjön i Europa. Namnet är fornnordiska och betyder vatten. Sjön är 135 kilometer lång och 31 kilometer bred. Med en omkrets på cirka 300 kilometer gränsar sjön till de fyra landskapen Östergötland, Västergötland, Närke och Småland.
Visingsö är Vätterns största ö med en area på 25 kvadratkilometer, är 14 km lång och dess största bredd är 3 km. Visingsö har drygt 700 invånare och största ort är Tunnerstad. Ön har varje år drygt 100 000 besökare och lockar med remmalagsvagnar och åtskilliga fornlämningar och ruiner.

Program

 • Dag 1 Tågresa till Skövde

  Avresa med tåg mot Skövde där vi byter till buss för den avslutande sträckan till Hjo, dit vi ankommer vid lunchtid. Vi installerar oss på vårt hotell, beläget vid Stadsparken i centrala Hjo. Redan under eftermiddagen väntar en guidad stadsvandring i Hjo och vi besöker utställningen om Estrid Ericson, grundaren av ”Firma Svenskt Tenn”.

 • Estrid Ericson
  Sagan om Estrid Ericson, Svenskt Tenns grundare, börjar och slutar i Hjo. Estrid Ericson växte upp och tog realexamen i Hjo, 19 år gammal. När Estrid på våren 1924 ärver en liten summa pengar efter sin far Adolf, blir det startkapitalet till ”Firma Svenskt Tenn”. 
  Vi ser utställningen som består av en generös blandning av exklusiva objekt och vardagliga föremål, fotografier och möbler från Estrids långa karriär som formgivare och konstnärlig ledare; sammantaget ett 100-tal objekt. Estrid dog 1981 och är tillsammans med sin make Sigfrid begravd i Hjo.
  Middag på hotellet. Kvällen är fri för egna strövtåg i den pittoreska trästaden.

  (Foto: Jesper Anhede)

 • Dag 2 Kryssning med ångbåten Trafik till Visingsö

  Efter frukost på hotellet promenerar vi till hamnen i Hjo där vi klockan 10 avreser med ångbåten Trafik till Vätterns pärla Visingsö. S/S Trafik är en av Sveriges bäst bevarade ångfartyg, byggt 1892 och har plats för 150 passagerare. Fartyget K-märktes 2001 av Sjöhistoriska museet, i den högsta av tre klasser, och bedömdes ha ”ett synnerligen stort kulturhistoriskt värde”. Av sjöfartsinspektionen är ångaren Trafik klassat som traditionsfartyg.
  Vi ankommer till Visingsö gamla hamn, som har anor från 1600-talet. Alldeles ovanför hamnen ligger slottsruinen Visingsborg. Båtresan till Visingsö tar drygt två timmar i varje riktning. 

 • Remmalag på Visingsö
  På Visingsö kan vi njuta av historiska lämningar, vacker natur och mycket mer. Vi spenderar några timmar på ön och inleder med gemensam lunch.
  Därefter väntar en tur med remmalag. Remmalagen dök upp i slutet av 1800-talet då ångbåtsrederierna började göra lustresor till Visingsö. Då tog bönderna på ön sin häst och vagn och bjöd ångbåtarnas passagerare, mot en liten slant i utbyte, på skjuts till gästgiveriet som låg strax norr om Kumlabykyrkan. Vi åker genom öns centrala delar, förbi norra gravfältet, mot kyrkan där vi gör ett uppehåll. Den som vill och orkar kan klättra upp i det höga utkikstornet, annars finns möjlighet att ta en kopp kaffe. Efter turen blir det litet tid för egna strövtåg på Visingsö. Vi återkommer med ångbåten till Hjo vid 18-tiden, lagom till kvällens middag.

 • Dag 3 Hemresa

  Efter en välsmakande frukost lämnar vi hotellet och reser under förmiddagen med buss från Hjo till Skövde station. Härifrån fortsätter vi med tåg till Stockholm, dit vi ankommer under tidig eftermiddag.

Resans höjdpunkter

 • Pittoreska trästaden Hjo
 • Estrid Ericsons museum
 • Båtresa på Vättern
 • Remmalag på Visingsö
 • Hotell mitt i centrum

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 17/8
Pris Från 5 950 kr
Enkelrumstillägg 1 100 kr
I priset ingår
 • Tåg och bussresor Stockholm – Hjo t/r
 • Del i dubbelrum på Hotell Bellevue, 2 nätter
 • Frukost på hotellet 2 dagar
 • Middag på hotellet 2 dagar
 • Lunch på Visingsö
 • Stadsvandring i Hjo
 • Besök på utställningen om Estrid Ericsson
 • Båttur till Visingsö
 • Resa med remmalag på Visingsö
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Tågresa till Skövde, utställning om Estrid Ericson
Dag 2. Kryssning med ångbåten Trafik till Visingsö, remmalag på Visingsö
Dag 3. Hemresa

Resesätt Tåg

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Hotel Bellevue ****

  Hotellet ligger i Stadsparken i centrala Hjo, precis intill Vättern. Vissa rum ligger i huvudbyggnaden och andra i Villa Viktoria. Alla rum på hotellet har TV, och många har utsikt över parken eller den närliggande småbåtshamnen. Delar av hotellet har anor från slutet av 1800-talet. Adress: Bangatan 2, Hjo, telefon 0503-120 00. 

Boka din resa

2024-08-17 2024-08-19 5 950 kr Tåg Stockholm 1 Boka resa