
Med Malcolm Dixelius till Österbotten
Från Umeå till Vasa
Med Malcolm Dixelius till Österbotten - från Umeå till Vasa
Vi reser från Umeå till Vasa i finska Österbotten vid Bottniska vikens östra strand. Vasa grundades av kung Carl IX år 1606 och är ett betydande kulturellt centrum för Svenskfinland. Detta är även Melodifestivalvinnarna KAJ:s hembygd.
Under denna innehållsrika resa får vi veta allt om slaget vid Oravais, som utkämpades den 14 september 1808. Vi besöker bland annat Finlands minsta stad, Kaskö, och vi får njuta av staden Vasa, dess charmiga kvarter, ikoniska landmärken och natursköna miljöer. Ciceron under resan är journalisten, filmaren och SVT:s förre Moskvakorrespondent Malcolm Dixelius. Han brinner för att dela med sig av sin kunskap om, och kärlek till, Österbotten och Finland.
Anslutningsbuss till fartyget
Resan utgår från Holmsund, hamnen i Umeå, varifrån färjan Aurora Botnia avgår under eftermiddagen. Anslutningsbuss från centrala Umeå till hamnen utgår från hållplats vid Vasaplan (gångavstånd från Umeå centralstation ca 10 minuter), kostnad 100 kr i vardera riktningen. Observera att detta måste förbokas senast 3 timmar innan avresan på https://www.wasaline.com/anslutningstrafik-i-umea/
Det går även bra att ringa och boka anslutningsbussen på tel. 090-2090 96.
Parkering i hamnen
Det finns en avgiftsbelagd oövervakad parkeringsplats framför terminalen. Parkering kostar 8 kr/timme eller 80 kr/dygn. Parkering betalas med SMS eller med en mobilapplikation (EasyPark eller Parkster). Detaljerade instruktioner finns på informationstavlan bredvid parkeringsplatsen.
Vem är Malcolm Dixelius?
Malcolm Dixelius är journalist, författare och dokumentärfilmare – med Ryssland och Östeuropa som främsta intresse. Han var SVT:s Moskvakorrespondent under många år och är i dag filmproducent; bland hans mest kända alster räknas Hästmannen och Kokvinnorna samt CCCP Hockey. Malcolm är född i Jämtland och hade sin uppväxt och tidiga karriär vid SVT i Sundsvall, innan han for till Moskva. Malcolms mormorsmor, Vendla von Essen, växte upp på Keppo gård, som vi besöker under resan, innan hon for till Sverige och hittade sin make, Malcolms mormorsfar.
Ciceron/Färdledare
Malcolm Dixelius

Eva-Lena Lönnqvist

Bilder
Dagsprogram
Resan utgår från Holmsund, hamnen i Umeå, varifrån färjan Aurora Botnia avgår under eftermiddagen. Färjan avgår klockan 17 och ankommer till Vasa klockan 22 lokal tid. Under överfarten njuter vi av fartygets omtyckta Skärgårdsbord som serveras i buffétrestaurang. Vid ankomst till Vasa väntar buss för den korta resan till vårt centralt belägna hotell.
Striderna i Oravais utkämpades den 14 september 1808 och var det blodigaste slaget mellan Sverige och Kejsardömet Ryssland under det krig som inleddes med en rysk invasion i februari 1808 och slutade med freden i Fredrikshamn i september 1809. I slaget besegrades de svenska trupperna som drevs på reträtt runt Bottenviken ända ner till Umeå. Kriget som helhet var en katastrof för Sverige som förlorade Finland och Åland till Ryssland. Vi gör ett besök på Fänrik Ståls center som ligger vid Furirbostället intill Oravais slagfält, och äter lunch i tidsenlig miljö.
Kimo Bruk
På eftermiddagen går färden vidare via Kimo Bruk, en gång i tiden Finlands mest produktiva järnbruk. Kimo Bruk grundades av den initiativrike svensktysken Petter Heijke år 1703. Vid hammarsmedjorna på bruket förädlades järnet till exportvaran stångjärn. Också andra järnprodukter såsom ankaren, spikar, bultar och verktyg tillverkades. Järnet fraktades med egna skutor från Oravais till Stockholms järntorg och exporterades vidare från Stockholm till övriga Europa. I slutet av 1800 talet blev järnhanteringen olönsam, bland annat på grund av att nya smidesmetoder från England, baserade på stenkol, tog över marknaden. Järnhanteringen lades ned 1891 men ersattes av annan industriell produktion.
Keppo gård i Jeppo, Nykarleby
Detta är en av de få herrgårdarna som ännu finns kvar i Österbotten. Gårdens jordbruk har aldrig varit av formatet storgods, utan av mera beskedlig storlek. Det som däremot kännetecknat gården genom århundradena har varit småskalig industriell verksamhet. Vändningarna i gårdens historia är många, men vi tar fasta på år 1838 när gården och industrianläggningarna såldes till bokhållaren på Kimo bruk, Carl Otto von Essen.
År 1869 brann gamla Keppo gård ned till grunden liksom också sågen och de flesta andra byggnaderna. Stommen i dagens Keppo gård härstammar alltså från slutet av 1860-talet. Under Otto von Essens tid upplevde sågen sin blomstringstid. Peter Malm junior i Jakobstad, känd skeppsredare och industrialist, kom med som bolagsman i sågen 1840. Malm finansierade sågen och sålde de färdiga produkterna; von Essen var såginspektor och köpte in sågtimmer. Hans svåger Johan Vilhelm Snellman bodde på Keppo gård 1839 och var till och med tillfälligt såginspektor då Otto von Essen låg sjuk. 1860-talet översteg produktionen årligen tiotusen stockar.
Tottesunds herrgård
En vacker och historisk plats i Maxmo, belägen strax norr om Vasa. I herrgården finns flera utställningar om Jägarrörelsen och vapensmugglingsfartyget Equity, Sibelius bröllop, Mannerheimrummet och en miniatyr över området som det såg ut i mitten av 1800-talet. År 1660 anlades säteriet i Västermaxmo. Till säteriet hörde dessutom en bagarstuga, fyra stall och fähus, badstuga, brygghus och en stenlagd källare.
Året 1733 betecknar en vändpunkt i Tottesunds historia. Karl XI:s reduktion hade förutom ett ekonomiskt syfte även haft en militär motivering. Den jord som tilldelades kronan gav möjlighet att ordna arméns avlöning på ett smidigt sätt. Genom indelningsverket (Svenska armén) bands fosterlandets försvarare vid jorden. Högst i rang var översteboställena och lägst i rang var under officerarnas gårdar. Tottesund blev nu översteboställe för Österbottens regemente.
I Sibelius fotspår
Den 10 juni 1892 gifte sig kompositören Jean Sibelius med Aino Järnefelt i stora salen på Tottesunds herrgård. Det var ett litet bröllop med endast Ainos familj, Jeans syskon och arrendatorerna på Tottesund. Festen varade i tre dagar och bestod av musik, dans och sång. Historierna är många kring bröllopet. Varför gifte sig Jean Sibelius på Tottesund? Vad hände på deras bröllopsresa? Allt detta och mycket mera får vi veta under vårt besök på Tottesund. Vi äter gemensamt middag och återkommer till hotellet i Vasa vid 21-tiden på kvällen.
Vi lämnar Vasa och reser söderut till Närpes. Staden är främst känd för sina växthus och idag produceras ca 70 % av landets tomater och gurkor här. Också jordbruket, pälsnäringen och äggproduktionen är betydande. All denna företagsamhet kräver arbetskraft och Närpes är också känt för sin stora arbetskraftsinvandring. I staden bor människor av ca 30 olika nationaliteter. Största delen av invånarna (79 %) har svenska som modersmål, men den svenska dialekt som talas här låter ändå väldigt annorlunda än den som talas i Sverige. Närpesdialekten har kvar många gamla särdrag som försvunnit ur modern svenska. Därför finns det också vissa likheter mellan Närpesdialekten och norska och isländska.
Stella Polaris – en hemlig operation
I samband med slutet av Fortsättningskriget var Stella Polaris en hemlig operation med syfte att flytta känsligt underrättelsematerial från Finland till Sverige så att det inte skulle hamna i Sovjetunionens händer. Operationen hade sin bas i den lilla fiskebyn Nämpnäs i Närpes, varifrån arkivet skeppades till svenska hamnar. Vi kommer att besöka Öjskogsparken i Närpes. Här finns ett museum byggt kring underrättelseoperationen som ger bakgrunden till och berättar historien om Operation Stella Polaris. Dagens lunch avnjuts i den tropiska växthusrestaurangen Linds kök, här möts vi av jordgubbs- och tomatplantor, fruktträd och ätbara blommor.
Kaskö, Finlands minsta stad
Efter lunch fortsätter vi mot Kaskö, som ligger på en halvö bara 10 minuter från grannstaden Närpes. För oss svenskar är Kaskö kanske känd som skådespelaren Sune Mangs födelsestad. Den välbevarade trästaden Kaskö erbjuder på intressant kulturhistoria. Kaskö representerar en över 200 år gammal stadsbyggnadstradition, som kännetecknas av en regelbunden rutig stadsplan och trähus med stora gårdsplaner och trädgårdar. På grund av sitt havsnära läge har näringarna i Kaskö genom tiderna varit anknutna till havet och havet som trafikled. Livlig hamnverksamhet, fiske och fiskförädling är även idag viktiga näringar för stadens invånare.
Efter en tidig frukost checkar vi ut från hotellet och ger oss ut på en stadsrundtur som tar genom stadens charmiga kvarter, förbi ikoniska landmärken och natursköna miljöer. Vår guide berättar om stadens koppling till Finlands självständighet. Staden Vasa grundades av kung Carl IX på den äldsta hamn- och handelsplatsen i Österbotten år 1606. Den andra hovrätten i Finland grundades av kung Gustaf III i Vasa. I centrum är Vasa fängelse och Sankt Nikolaus Ortodoxa kyrka en del av Vasas historia.
Hamnen och bomullsfabriken gjorde tidigare Brändö till sjömännens och arbetarnas stadsdel, och på ön Vasklot ligger nuvarande Vasa hamn. I Gamla Vasa bekantar vi oss med historiska platser ända från 1200-talet. En av de vackraste byggnaderna i Vasaregionen är Korsholms kyrka. Namnet är på många sätt missvisande eftersom kyrkan inte ligger i Korsholm utan i Gamla Vasa, och ursprungligen uppfördes byggnaden som en hovrättsbyggnad och byggdes om till kyrka först senare. Byggnaden skymtar fram lite i sidan på Köpmansgatan, i slutet av vackra Adelcrantzgränden som kantas av lövträd. Precis som namnet säger befinner vi oss nu på mark som vittnar om det svenska styret i Finland och i fotspåren av den gustavianska stilen.
Hemresa
Vid lunchtid beger vi oss med buss till hamnen för återresan med Aurora Botnia från Vasa till Holmsund och Umeå. Under överfarten njuter vi av fartygets smörgåsbord. Ankomst till Holmsund klockan 16:00 för fortsatt hemresa i egen regi.
Höjdpunkter
- Malcolm Dixelius
- Vasa – Finlands soligaste stad
- Sibelius på Tottesund
- Kaskö – Finlands minsta stad
- Slaget vid Oravais
Boende



Vasa, Hotel Original Sokos Royal****
Hotellet är som en liten stad i staden, med restauranger och en inbjudande lobby. Högst upp på taket finns ett bastuområde där du kan njuta av milda bastubad och beskåda en enastående havsutsikt över Vasa.
Dubbelrum med dusch/wc, hårfön, TV med satellitkanaler, Wi-Fi.
Adress: Hovioikeudenpuistikko 18, Vasa, Finland, Telefon: +358 20 1234 619
Hotellet är som en liten stad i staden, med restauranger och en inbjudande lobby. Högst upp på taket finns ett bastuområde där du kan njuta av milda bastubad och beskåda en enastående havsutsikt över Vasa.
Dubbelrum med dusch/wc, hårfön, TV med satellitkanaler, Wi-Fi.
Adress: Hovioikeudenpuistikko 18, Vasa, Finland, Telefon: +358 20 1234 619
Resfakta
Reslängd
4 dagarAvresedatum
13/9Avreseort
UmeåResmål
Vasa
Pris
Från 12 245 krEnkelrumstillägg
1 200 kr
I priset ingår
- Färja mellan Umeå/Holmsund – Vasa t/r
- Bussresor enligt program
- Del i dubbelrum på hotell i Vasa
- Middag ombord på utresan
- Lunch ombord på återresan
- Frukost 3 dagar
- Kaffepaus 2 dagar
- Lunch 2 dagar
- Middag 1 dag
- Entréavgifter enligt program
- Lokala svensktalande guider
- Ciceron under resan Malcolm Dixelius
- PRO Medlemsresors färdledare
Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar ett avbeställningsskydd i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du även för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under reseperioden. Kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring eller ditt bankkort om du betalar med kort.Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.Viktig information
För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan.Programändringar
Vänligen notera att vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll. Det fastlagda dagsprogrammets dagar kan ändra ordning och en programpunkt kan ändras till annan likvärdig på grund av omständigheter vi inte rår över.Avgångar
- Boka
- Fråga
Skriv din fråga i meddelanderutan nedan, så återkommer vi senast nästa arbetsdag