Mat och Vin i Kroatien

Om du är intresserad av det goda Medelhavsköket, så kan detta vara resan för dig! Vi reser till Makarska Riviera som ligger i regionen Dalmatien. Denna del av Kroatien är känd för sin vackra kust och för sin rika matkultur, som har rötterna i de illyriska, romerska, grekiska och inte minst italienska köken. Under en vecka provar vi flera lokala specialiteter, smakar såväl viner som olivolja och njuter av storslagen natur vid det vackra Adriatiska havet.

Färdledare

PRO Medlemsresor

En av våra uppskattade, svensktalande färdledare följer alltid med på resan. Du blir alltid väl omhändertagen och på vissa av våra resmål har vi även våra egna värdinnor på plats.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1. Flyg till Kroatien

Vi flyger från Stockholm till Split i Kroatien. Vid ankomst väntar buss som tar oss söderut, mot Makarska Riviera och vårt hotell Osejava, restid ca 1,5 timmar. Vi installerar oss på hotellet och får en stunds vila innan vi träffas för ett välkomstmöte och middag på hotellet.

Dag 2. Stadsvandring och lunch i gamla stan

Vi inleder dagen med en promenad i Makarska. En vacker stad med fina stränder och vacker strandpromenad, charmiga gränder och torg där såväl besökare som bofast gärna strosar när solen sänker sig över den adriatiska kusten. Vi äter lunch på Gastro Diva, en liten restaurang i gamla stan som drivs av en berömd lokal matskribent. På menyn står bland annat svart risotto med bläckfisk, en kroatisk specialitet som ofta serveras vid större högtider. Eftermiddagen är ledig för egna strövtåg i den trivsamma staden. På kvällen äter vi åter middag på vårt hotell.

Dag 3. Pelješac – salt, musslor och vingårdar

Pelješac är en stor halvö belägen söder om Makarska, känd för sin sköna natur, sina fina viner och skaldjur. Redan under antiken utvann illyrer och greker salt i området, och saltpannorna här är de äldsta i Europa. Området, Ston, med sina gamla saltverk, är känd för sin högkvalitativa saltproduktion och har varit i drift sedan 1300-talet. Vi gör en båttur genom Ston-bukten, och ser mussel- och ostronodlingar. Självklart står både ostron och musslor på lunchmenyn. Halvön är även berömd för sin produktion av viner. Vingårdarna på ön är småskaliga och vinproduktionen går tillbaka ända till antiken när det först introducerades av grekerna. Vi får prova ett par av öns goda viner innan vi återvänder till Makarska.

Dag 4. Spännande sjöar, skinka och viner

Staden Imotski ligger i det dalmatinska inlandet, nära gränsen till grannlandet Bosnien-Hercegovina. I området finns flera sjöar varav de mest kända är Blå sjön och Röda sjön, som båda är naturliga fenomen. Vi besöker familjen Marsic, som har produktion av skinkan Prsut, ett slags kroatisk prosciutto. Skinkan är viktig i det lokala köket, och man äter den som förrätt vid stora högtider. Under dagen får vi smaka deras lokalproducerade skinka och ost. Vidare till vingården Katich, där familjen presenterar sina likörer och viner. Familjen Katich viner har fått flera priser på vinmässor.

Dag 5. Vi provar olivolja

Vi reser söder ut mot den lilla staden Podgora, belägen vid Adriatiska havet, en knapp mil sydost om Makarska. Nära staden reser sig Biokovo som med sina 1762 meter är Kroatiens näst högsta berg. Under vårt besök i den berömda olivoljefabriken Acinger får vi veta allt om oliver, traditioner och om olivoljans betydelse för området. Vi provar både det lokala vinet och ett par olivoljor med tilltugg innan vi återvänder till Makarska.

Dag 6. Piratstaden Omis och lunch hos Marija

Vi reser till orten Omis där den klara Cetinafloden rinner ut i Adriatiska havet. Som så många andra städer utmed denna kust har Omis en lång historia, men är mest känd som för sina pirater som huserade här. Vi promenerar genom Gamla Stan som påminner om tiden då Venedig härskade. Du får lite egen tid då du kan besöka piratfästning Mirabella eller den fina sandstranden Velika Plaza. I den lilla byn Zvecanje besöker vi Marija som bjuder på en riktig lantlig lunch – förrätten soparnik är en traditionell kroatisk maträtt som numera står på Unescos lista över Världsarv. Till huvudrätt blir det en annan lokal specialitet – Dalmatisk Peka, en rustik maträtt som tillagas i gryta i en vedugn.

Dag 7. Marknad i Zadvarje

Vi beger oss till staden Zadvarje där vi får uppleva den lokala bondemarknaden – en 300 år gammal tradition. På marknaden kan vi hitta allt från ekologiska delikatesser till lokalt brännvin, honung och lufttorkad skinka. På marknaden provar vi maträtten Soparnik. En gång i tiden en fattigmansrätt men idag klassat som en delikatess. Vi avslutar veckan med middag på den lokala familjeägda tavernan Konoba Kalalrga i Makarska. Där vi bjuds på lokala fisk- och köttspecialiteter som tillagas av ägaren Mario. Allt detta avnjuts i god stämning med levande musik.

 

Dag 8. Hemresa

Efter en rejäl frukost lämnar vi trivsamma Makarska och beger oss med buss till flygplatsen i Split, restid ca 1,5 timmar.

Hotel Park****

Är vårt utvalda hotell, som bas för vistelsen i Makarska. Hotellet är fyrstjärnigt och ligger centralt och det tar 1 minut att promenera till stranden. Hotellet erbjuder utomhuspool, solterrass, á la carte restaurant, spa och wellness center med gym och inomhuspool. Fritt wifi på hela hotellet.
Rummen är modernt möblerade och har minibar, säkerhetsbox, luftkonditionering, fritt wifi, TV, telefon och hårtork.Alla rum är dubbelrum och har balkong samt utsikt mot parken eller bergen. Mot tillägg kan superiorrum med direkt  havsutsikt erbjudas.
Vid bokning av en person erhålls ett dubbelrum för eget bruk.

Resfakta

Reslängd

8 dagar

Avresedatum

23/4

Avreseort

Stockholm/Arlanda och Köpenhamn

Resmål

Makarska

Pris

Från 18 990 kr

Enkelrumstillägg

Dubbelrum med balkong för eget bruk 2 500 kr
Dubbelrum med havsutsikt 1 500 kr/person

I priset ingår

  • Flyg till Split t/r
  • Transfers med buss flygplats – hotell t/r
  • Bussresor enligt program
  • Del i dubbelrum på Hotel Park, 7 nätter
  • Halvpension på hotellet
  • Guidad promenad i Makarska med lunch på Gastro Diva
  • Guidad utflykt till Peljesac med saltverken och båttur med ostron och musslor
  • Vingård med vinprovning
  • Utflykt till bondemarknaden i Zadvarje med lunch hos Marija
  • Besök på olivoljefabrik med olivoljeprovning
  • Utflykt till Imotski med Blå och Röda sjön, skink- och ostprovning
  • Vin- och likörprovning
  • Avslutningsmiddag på Konoba Kalalarga
  • Lokal svensktalande guide
  • PRO Medlemsresors färdledare

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar ett avbeställningsskydd i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du även för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under reseperioden. Kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring eller ditt bankkort om du betalar med kort.

Tillägg

Tillägg ej PROmedlem
800 kr

Resplan

Dag 1. Flyg till Kroatien
Dag 2. Stadsvandring och lunch i gamla stan
Dag 3. Pelješac – salt, musslor och vingårdar
Dag 4. Spännande sjöar, skinka och viner
Dag 5. Vi provar olivolja
Dag 6. Piratstaden Omis och lunch hos Marija
Dag 7. Marknad i Zadvarje och avslutningsmiddag
Dag 8. Hemresa

Resesätt

Austrian Airlines

Pass och visum

För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Klimatkompensation

Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Viktig information

För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan

Avgångar

Avresa
Hemkomst
Pris
Från
Platser
2025-04-23
2025-04-30
18 990 kr
Stockholm/Arlanda
5+
2025-04-23
2025-04-30
18 990 kr
Köpenhamn
4
Avresa: 2025-04-23
Hemkomst: 2025-04-30
Pris: 18 990 kr
Från: Stockholm/Arlanda
Platser: 5+
Avresa: 2025-04-23
Hemkomst: 2025-04-30
Pris: 18 990 kr
Från: Köpenhamn
Platser: 4