Översikt

Tågresa till Gardasjön

Alla älskar Italien, men långt ifrån alla älskar att flyga. Följ med oss till Gardasjön! Resan går hela vägen med tåg från Sverige till Verona och den gemytliga småstaden Garda. Under tiden som du reser, har du tid att samtala med dina medresenärer. Du kan sträcka på dig, läsa en god bok eller bara luta dig tillbaka och njuta av landskapet som passerar. Veckan vid Gardasjön inkluderar hotell med halvpension, en vinprovning och en guidad utflykt i Romeos och Julias stad Verona. Tågresan till Italien sträcker sig över tio dagar, med första och sista natten på hotell i Hamburg.

Ditt äventyr börjar på stationen
När du klivit ombord tåget, har du just påbörjat ett äventyr där du får se allt du missar i en flygmaskin på 11 000 meters höjd. Trots att en tågresa till Italien tar tid, så har resan många fördelar. Du slipper köer till incheckning, säkerhetskontroll och väntetid vid bagageband när du kommer fram. Du sitter bekvämt och har rörelseutrymme om du behöver sträcka på benen. Kanske tar du en promenad in till bistrovagnen. Eller så lutar du dig helt enkelt bara tillbaka och betraktar landskapet och städerna som passerar utanför tågfönstret.

Tågresan är en del av reseupplevelsen
När tåget lämnat Sverige och passerat Öresundsbron, börjar du på allvar känna att du är på väg, och själva förflyttningen är i ovanligt hög grad en del av reseupplevelsen. Från Köpenhamn fortsätter resan genom Tyskland mot Alperna. Efter byte av tåg i München lämnar vi det historiska kungariket Bayern och reser mot Innsbruck, som är Tyrolens historiska huvudstad. Tåget passerar Brennerpasset, som är gränsen mellan Österrike och Italien och mellan Nord- och Sydeuropa. Från tågfönstret ser vi Trento, där Italiens blivande fascistiske diktator Benito Mussolini levde i början av 1900-talet, då staden fortfarande tillhörde Österrike. Han var redaktör för den socialistiska tidningen Arbetarens framtid. Mussolini blev oskyldigt misstänkt för bankrån och utvisades till Italien där han med tiden valde en annan bana.


Nu väntar en hel vecka i Italien

Småstaden Garda vid Gardasjön, ansedd som Europas vackraste sjö, har varit semesterort ända sedan antiken. Under veckan är frukost och middag är inkluderat på hotellet. Men för den skull får du inte missa att någon kväll njuta av en pizza eller en spaghetti på en av trattoriorna i gränderna, och insupa den romantiska Lady och Lufsen-atmosfären.

Program

 • Dag 1. Tåg till Köpenhamn och vidare genom Danmark till Hamburg

  Vi reser med tåg till Köpenhamn där det blir tågbyte och paus med tid att äta lunch. I Köpenhamn träffar du övriga medresenärer samt färdledaren, som medföljer under hela resan till Italien och tillbaka. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa, från Köpenhamn via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.

 • Dag 2 Tåg från Hamburg till Verona

  Efter en tidig frukost på hotellet, promenerar vi gemensamt tillbaka till stationen och påbörjar den spännande tågresan genom Europa. Den fortsatta färden till Italien går den klassiska järnvägsrutten via München till Verona och är en hänförande och miljövänlig del av resan. Paus i München och byte av tåg för den avslutande sträckan till Italien. Efter att ha passerat Brennerpasset och staden Bolzano följer tåget den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po, ända till Verona. Tågresan från Hamburg till Verona tar 12 timmar inklusive uppehåll vid tågbytet. 
  Ankomst till Verona och buss till Gardasjön, restid ca 60 minuter. Incheckning och lättare kvällsmåltid på hotellet.

 • Dag 3. Pittoreska Garda och promenad till Bardolino

  I den vackra småstaden Garda, som ligger vid Gardasjöns sydöstra strand, bor vi under sju nätter på ett av Gardas klassiska hotell, ett stenkast från centrum. Staden har gett Gardasjön dess namn och det är lätt att bli förälskad i Gardas medeltida charm, dess färgglada hus och småbutiker i de trånga gränderna. Den bilfria strandpromenaden är Gardas hjärta. När solen går ned över Gardasjön fylls stadens alla caféer och restauranger. Många har musik och även butiker håller öppet till långt in på kvällen.
  Om du har lust, och orkar, kan du följa med på en ca 4 km lång promenad längs den vackra strandvägen till grannstaden Bardolino. Denna del av Gardasjön kallas ibland ”olivkusten”, då förutsättningarna för olivodling är optimala. Utöver olivolja är Bardolino känt för vinet som bär stadens namn. Du får egen tid att utforska den vackra staden, varefter vi tar båten tillbaka till Garda.

 • Dag 4. Marknad i Garda

  Under morgonen och förmiddagen kan du besöka marknaden längs strandpromenaden i Garda. Här kan man ibland göra fynd, men framför allt är marknaden ett trevligt inslag med sina lokala hantverkare, frukt- och grönsakshandlare.

 • Dag 5. Utflykt till Verona

  Under förmiddagen beger vi oss med buss till Verona, den vackra kulturstaden vid Adigefloden. Verona grundades av romarna för drygt två tusen år sedan, och den största sevärdheten är därför den romerska arenan, den tredje största i Italien. Verona är även Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit i Verona, men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Själva huset är gammalt, men balkongen sattes upp 1935.
  Tid för lunch på egen hand, shopping och strövtåg i den gamla staden med sina vindlande gränder och sin gamla stadskärna med mängder av butiker, barer och restauranger.

 • Dag 6. Ledig dag - Malcesine eller vandring längs sjön

  Norr om Garda ligger den charmiga medeltidsstaden Malcesine, där berget Monte Baldo ovanför byn är ett givet utflyktsmål. Ta linbanan upp till 1 760 meters höjd. Härifrån är utsikten makalös och naturen pastoral med sina orkidéer, edelweiss och vänliga kossor. På närmare håll finns klippan La Rocca som reser sig 280 meter över Garda. Orkar du ta dig upp, så belönas du med en storslagen utsikt över staden och Gardasjön. Kanske lockar ännu en lång promenad längs sjön. Om du följer stranden, förbi Bardolino och ytterligare några kilometer, kommer du till den lilla staden Lazise. 
  Din färdledare har fler tips på aktiviteter som du kan göra på egen hand, en ledig dag vid Gardasjön.

 • Dag 7. Vinprovning

  Runt Gardasjön ligger vindistrikten tätt. Bland andra Valpolicella, Bardolino, Lugana och Soave. Vi gör en utflykt till en av vingårdarna där vi, efter en rundvisning, får prova ett par av gårdens viner. 
  Resten av dagen är ledig. Kanske ett besök vid poolen lockar. Eller ett stillsamt strövtåg i stadens gränder med sina inbjudande konstgallerier och små butiker.

 • Dag 8. Ledig dag - Gör en båtutflykt på Gardasjön!

  Dagen är ledig. Vi rekommenderar en båttur på italienarnas mest älskade sjö, en skattkista fylld av charmiga städer som kan besökas över dagen med båt från hamnen i Garda. Söder om Garda ligger Sirmione med sin pampiga borg på en långsmal halvö. Intill ligger staden Desenzano, fylld av charm, en livlig hamn och trivsamma gränder. På västra sidan av sjön ligger den eleganta och historiskt intressanta staden Salò skyddad av den privata ön Isola del Garda. I grannstaden Gardone Riviera finns nationalskalden Gabriele d'Annunzios osannolika monumentala hem och park. Allra längt i norr ligger Riva del Garda, i regionen Trentino, och en av Gardasjöns mest populära utflyktsmål, småstaden Limone sul Garda, som fått sitt namn efter områdets tidigare citronodlingar.

 • Dag 9. Tågresa från Verona mot Hamburg

  Vi lämnar Garda och påbörjar hemresan. Buss till Verona varifrån tåget till Hamburg avgår vid niotiden. Paus med tågbyte i München och fortsatt resa mot Hamburg med ankomst på kvällen. Övernattning på hotell beläget på gångavstånd från stationen.

 • Dag 10. Tågresa från Hamburg till Sverige

  Frukost på hotellet i Hamburg och gemensam promenad tillbaka till stationen. Hemresa med tåg mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 20-tiden på kvällen.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 24/9 och 1/10
Pris Från 18 890 kr
Enkelrumstillägg 2024 - Hotel La Perla 4 400 kr (på förfrågan)
I priset ingår
 • Tåganslutning från Stockholm/Göteborg-Köpenhamn t/r
 • Platsbiljetter på tåget för hela resan
 • Del i dubbelrum i Hamburg 2 nätter inkl. frukost
 • Transport till Garda t/r
 • Del i dubbelrum i Garda 7 nätter
 • Halvpension i Garda exkl. dryck middag
 • Bardolino, vandring längs stranden
 • Vinprovning på vingård
 • Verona, guidad utflykt med buss
 • Lokal auktoriserad engelsktalande guide i Verona
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Information om avresor

Denna tågresa arrangeras med reguljära tågavgångar. Under en resa från Sverige till södra Europa använder vi flera olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, så att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt. Planering av tågresor görs ett år i förväg med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. Våra tågresor är dock inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att du själv kan hantera ditt bagage.

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha till hands tillsammans med ditt pass under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

PRO MEDLEMSRESORS FÄRDLEDARE. En tågresa med PRO Medlemsresor är inledningen till en minnesvärd semester. En tågresa från Sverige till Europa tar två hela dagar. Med på resorna är våra handplockade färdledare. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra färdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Grand Tours färdledare är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 10 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta. Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår längs tåglinjerna från Stockholm och Göteborg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Avresa till Köpenhamn. Byte av tåg och fortsatt resa till Hamburg. Övernattning i Hamburg.
Dag 2. Tåg till München, byte och fortsatt resa till Verona. Transfer till Garda.
Dag 3. Promenad till Bardolino.
Dag 4. Marknad i Garda.
Dag 5. Guidad utflykt Verona.
Dag 6. Ledig dag.
Dag 7. Vinprovning.
Dag 8. Ledig dag.
Dag 9. Tåg från Verona till Hamburg. Övernattning på hotell.
Dag 10. Tåg från Hamburg via Köpenhamn till Sverige.

Resesätt Tåg
Valuta

Euro.

Resans karaktär

Sällskapsresa med tåg.
Våra tågresor är inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att resenären själv kan hantera sitt eget bagage.

Deltagarantal

25-30 deltagare.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar en avbeställningsförsäkring  i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Viktig information 
För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan. 

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass.

Boende

 • Hotel La Perla***

  Hotel La Perla är ett trestjärnigt klassiskt italienskt hotell med 148 rum, restaurang och bar. Rummen är små med dusch/wc och hårtork, telefon, satellit-tv, kassafack, luftkonditionering och balkong. WiFi finns på hotellet. Poolen, som är byggd senare än hotellet, är inte uppvärmd och ligger separat - man når poolen via en gångtunnel bakom själva hotellet. Endast några minuters promenad till centrum och strandpromenaden i Garda.

  Adress: Via Vespucci, 5, 37016 Garda VR.
  Telefon: +39 045 627 0111

Boka din resa

2024-09-24 2024-10-03 18 890 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan
2024-10-01 2024-10-10 18 890 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan