Översikt

SOLO-resa Strövtåg i Italiens hjärta

Följ med Carina och vandra mellan medeltida byar, romantiskt belägna i ett underbart grönt landskap. Vi befinner oss mitt i Italien med Lazio, Toscana och Marche som grannar, i en av Italiens vackraste men minst kända regioner - Umbrien.

Ett naturskönt böljande land där historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar. Tanken på en resa till Umbrien för kanske dina tankar osökt in på den helige Franciscus stad Assisi, som vi också skall besöka - men framförallt vandrar vi i ett av Italiens mest ålderdomliga och vackra landskap med flera byar på listan över landets absolut mest bildsköna och historiska. Här gömmer sig små medeltida städer, spännande arkitektur och ett folk som lever enligt gamla traditioner med en genuin matkultur och hantverkstraditioner.

 
Tillsammans med vår engelsktalande vandringsguide och svenska Carina Magnusson som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet gör vi lättare dagsvandringar mellan 2 – 4 timmar, besöker den helige Fransiskus stad Assisi, letar tryffel och njuter av de härliga vyerna från Umbriens balkong Montefalco.

Vårt boende är i charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninerna utlöpare, på fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen. Vi äter umbriska trerättersmiddagar med lokalt vin och vatten på bordet. De flesta måltiderna är inkluderade under vår vandringsresa - där umgänget till bords, det som på italienska kallas ”convivio”, är en av kryddorna. De flesta vandringar innebär inte mer än 200 meters höjdskillnad upp och ned under hela vandringen och vi går i ett lugnt tempo för att njuta av natur, historiska byar och vyer över landskapet.

Carina Magnusson 
Carina är ursprungligen från Jönköping och bor i Italien sedan 1988, gift med en italienare och har två pojkar i övre tonåren. Hon har arbetat mer än 20 år i turistbranschen, både i Sverige och i Italien, bl a på turistbyrån i Assisi mellan åren 1990 och 2007. Carina älskar nya utmaningar. Hon är mycket sympatisk, bjuder på sig själv och delar gärna med sig av sina erfarenheter.

Program

 • Dag 1 Stockholm - Rom - Trevi

  Vid ankomst till Rom blir vi mötta av Carina Magnusson, vi färdas vidare direkt från Rom till Umbrien och Trevi, där vi ska bo under hela resan. Vi tas emot av den omhändertagande personalen på hotellet och vi blir serverade vår första gemensamma middag.

 • Dag 2 Genom oliver och vinodlingar mot Montefalco

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino-vinet och även känd för sina linneväverier. Vi strosar runt i Montefalco och besöker en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Under några timmar vandrar vi genom vinodlingarna och avslutar på en vingård där det vankas en gemensam lätt lunch och vinprovning (om hösten på det alldeles nyproducerade vinet ”vino novello”). Retur till Trevi. Gemensam middag.   

 • Dag 3 Assisi – den helige Franciskus stad

  Den världsberömda staden Assisi är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga. Vi besöker den Helige Fransiskus domkyrka och andra sevärda monument i staden under Carinas kunniga ledning. Katedralens freskmålningar från medeltiden, som berättar i bilder om helgonets liv, är världsberömda med rätta. Vår tur fortsätter sedan till den lilla umbriska byn Torre del Colle, mitt på landsbygden, för att äta en lunch tillsammans. Här väntar vår vandringsguide för att ta oss med på ett strövtåg till fots i hans landskap, ca 2 timmars vandring. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 4 Tryffeljakt - till fots till Trevi

  Idag blir det vandring och tryffeljakt. I bergen finns den svarta tryffeln som växer som allra bäst under vinter och vår. Till vår hjälp har vi en hund som tränats att känna den delikata doften av tryffel, gömd under jorden kring olivträden. Efter avslutat letande får vi provsmaka olika produkter gjorda av den svarta tryffeln. Vi vandrar sedan en vacker väg hem till Trevi, ca 6 km lång. Gemensam middag. 

 • Dag 5 Genom olivlundar längs romersk akvedukt

  Idag vandrar vi sakta längs en romersk akvedukt inbäddad i olivlundar. Längs vandringen under våren blommar olivträden och på hösten är lokalbefolkningen ute och skördar oliver. Vi gör ett stopp hemma hos Roberto, där vi får testa hans egenproducerade olivolja tillsammans med bruschetta och prosecco. Åter till Trevi där vi äter lunch på egen hand.
  Avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 6 Umbrien - Stockholm

  Efter frukost är det dags att säga farväl till sköna Umbrien och fara hem till Norden.

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron & vandringsledare
 • Vandringar i ett historiskt landskap med besök i flera historiska städer, som Assisi
 • De umbriska måltiderna & vinerna

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 15/11
Pris Från 17 990 kr
Enkelrumstillägg finns ej på denna resa
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Rom, t/r
 • Flygavgifter
 • Fem nätter i dubbelrum för eget bruk på fyrstjärnigt hotell
 • Fem frukostbufféer
 • Transporter och visningar omnämnda i programmet
 • Tre luncher med vatten/vin, varav två är lättare
 • Provsmakning av vin
 • Fem trerättersmiddagar inklusive vin/vatten
 • Engelsktalande vandringsguide
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 1000 kr
Resplan

Dag 1. Stockholm – Rom - Trevi rundvandring - middag.
Dag 2. Genom oliver och vinodlingar mot Montefalco - vinprovning med lätt lunch - middag.
Dag 3. Assisi – den helige Franciskus stad - lunch - vandring till Bevagna - middag.
Dag 4. Vandring/tryffeljakt med lunch - vandring tillbaka till hotellet - middag.
Dag 5. Akveduktpromenad till Roberto med lätt lunch.
Dag 6. Umbrien – Sverige.

Boende
Vi bor resans fem nätter på trivsamma mellanklasshotellet
Hotel Antica Dimora alla Rocca
Piazza della Rocca, 06039 Trevi PG, Italien
http://www.hotelallarocca.it/

Hotellrummen på Antica Dimora alla Rocca är belägna i olika historiska byggnader i centrala Trevi, bl a 1600-talsbyggnaderna Palazzo Valenti och Palazzo Urighi. I hotellet finns en mycket uppskattad restaurang där vi äter våra trerättersmiddagar. Daglig städning och möjlighet att lämna in tvätt mot avgift. På hotellet finns en terrass med solstolar och pool som är öppen under sommarmånaderna. Fri wifi. Säkerhetsskåp finns på hotellet.Resesätt SAS
Klimat

I april månad ligger lägsta medeltemperatur om dygnet runt 5-7 grader och högsta dygnsmedeltemperatur på 17-18 grader.
I september månad är snitt temperauren dagtid cirka 23 grader och nattetid cirka 12 grader.
I november skördas oliverna i ett milt klimat som brukar ligga kring 14 grader om dagarna.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg där de flesta vandringar inte innebär mer än 200 meters höjdskillnad upp och ned under hela vandringen och vi går 2 - 3 timmar för att njuta av natur, historiska byar och vyer över landskapet.
Vi går mest på mjukt underlag och stigar, ibland på grusvägar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringsskor eller kängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

Deltagarantal

Max 15 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar en avbeställningsförsäkring  i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Viktig information 
För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan. 

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Hotel Antica Dimora alla Rocca ****

  Hotel Antica Dimora alla Rocca **** Hotellet ligger i småstaden Trevi och är inrymt i en historisk byggnad med anor från 1650. Endast 19 rum, restaurang, bar, hiss och pool. Rummen: Dubbelrum med badkar eller dusch och wc, luftkonditionering, satellit-tv, telefon. Adress: Piazza delle Rocca, Trevi, Italien. 

Boka din resa

2024-11-15 2024-11-20 17 990 kr SAS Stockholm/Arlanda 2 Boka resa