Översikt

San Remo och Citronfestivalen i Menton

Möt våren på Rivieran!

Citronen från Menton är unik: den är långsmal och ljusgul och rik på eterisk olja. Sedan mitten av 1930-talet firas citronen i Menton med en egen festival i februari och final första söndagen i mars.
Citronfestivalen i Menton är ett av årets största evenemang på franska Rivieran. Följ med på denna vackra resa, när vintern övergår i vår. Vi bor i San Remo på den italienska Rivieran, besöker pittoreska Dolceacqua och upplever finalen av Citronfestivalen i Menton.

Citronfestivalen i Menton
Under slutet av 1800-talet skapades en karnevalsparad i Menton för att liva upp staden under lågsäsongen. Paraden lockade såväl stadens invånare som välbeställda besökare, som tillbringade vintrarna i det milda klimatet på rivieran.
För hundra år sedan var Menton centrum för citronodling på den europeiska kontinenten. Under namnet ”Fête du Citron” föddes Citronfestivalen år 1934, ett kombinerat firande av Mentons status som Europas citronhuvudstad och traditionell karneval. Numera är det inte kvantitet utan snarare kvalitet som kännetecknar Mentons citroner.

Program

 • Dag 1. Vi reser till San Remo

  Vårt flyg landar i Nice på den franska Rivieran. Från flygplatsen är det bara en knapp timme med buss till den italienska Blomsterrivieran och staden San Remo, som blir vår bas under kommande dagar.
  San Remo är en något bedagad skönhet, som hade sin storhetstid under slutet av 1800-talet. Då lockades främst den engelska överklassen hit för de milda vintrarna. San Remo har bevarat en hel del av sin forna glans och var en av Evert Taubes favoritplatser på jorden. Det var också i San Remo som Alfred Nobel valde att bosätta sig på ålderns höst.

 • Dag 2. Dolceaqua med vinprovning

  Vi lämnar kusten och reser in i landet, till den pastoralt vackra gamla byn Dolceacqua i Nerviadalen. Dolceacqua består av två delar, belägna på var sin sida av floden Nervia, sammanbundna av en antik stenbro. Denna bro återfinns på ett verk av den franske konstnären Claude Monet, målat i slutet av 1880-talet. Vi gör en promenad i den medeltida byn, längs branta, smala gränder med småbutiker och hantverkare.
  Dolceacqua är även berömt för sitt rubinröda vin, Rossese di Dolceacqua, vars druvor odlas på terrasser längs floden. Vi äter en lätt lunch och får provsmaka detta vin innan vi återvänder till San Remo.

 • Dag 3. Marknad i San Remo

  San Remo grundades under romartiden och har genom historien legat under flera herravälden, bland andra Genua och Sardinien. Under främst 1800-talet växte staden, mycket tack vare den dåtida turismen. Under San Remos storhetstid lockade staden, tack vare sitt behagliga vinterklimat, bland annat den engelska överklassen.
  Det är lördag och marknad i San Remo. Tillsammans går vi en promenad för att orientera oss i den närmaste omgivningen. Vi besöker den gamla stadsdelen La Pigna med sina gränder, den livliga fiskehamnen, ser de vackra torgen och artnouveau-villorna.
  Dagen i övrigt är ledig för egna strövtåg i San Remo.

 • Dag 4. Citronfestivalen i Menton

  Citronfestivalen i Menton lockar varje år mer än 200 000 besökare och är det näst största vinterevenemanget på franska Rivieran efter karnevalen i Nice.
  Vi lämnar San Remo och reser till Frankrike och staden Menton. Legenden säger att citronträdet först slog rot i Menton, och regionen är i dag den främsta i Europa när det gäller citronodling. Under 1920-talet arrangerades den första utställningen av blommor och citrusfrukter. Evenemanget blev så framgångsrikt, att det sedan nittio år tagit över Mentons slingrande gator.
  Vi tillbringar större delen av dagen i Menton för att njuta av prakten, citronskulpturerna, feststämningen och naturligtvis av paraden som avslutar årets Citronfestival.

 • Dag 5. Hemresa

  Efter en avslutande frukost på hotellet lämnar vi San Remo och Italien och beger oss med buss tillbaka till Frankrike och flygplatsen i Nice för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Möt våren på Rivieran
 • Marknad i San Remo
 • Utflykt till pittoreska Dolceacqua
 • Vinprovning
 • Citronfestivalen i Menton

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm Arlanda
Avresor 27/2
Pris Från 13 990kr
Enkelrumstillägg 1 500kr
I priset ingår

Flyg till Nice t/r 
Transfer till San Remo t/r
Del i dubbelrum på Hotel Principe, 4 nätter
Halvpension från middag ankomstdagen till frukost hemresedagen
Guidad utflykt till Dolceacqua
Vinprovning och lätt lunch i Dolceacqua
Guidad promenad i San Remo
Guidad utflykt till Menton under Citronfestivalen
Sittplats på läktare i Menton under paraden
Lokala auktoriserade guider (engelska)
PRO Medlemsresors färdledare

I priset ingår ej

Dricks ingår ej i priset

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Vi reser till San Remo
Dag 2. Dolceaqua med vinprovning
Dag 3. Marknad i San Remo
Dag 4. Citronfestivalen i Menton
Dag 5. Hemresa

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och tecknar en avbeställningsförsäkring  i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Viktig information 
För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är skapade för en äldre målgrupp men ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan. 

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Hotel Principe ***

  Hotel Principe ***. Beläget i ett relativt lugnt området i hjärtat av San Remo, några minuters promenad till gamla stan, kasinot, Ryska kyrkan av strandpromenaden. Hotellet har liten pool (ej uppvärmd) med solterrass. Lounge, bar och restaurang. Liten pool, solterrass. Dubbelrum med bad eller dusch och wc, hårfön, telefon, satellit-tv. Samtliga rum har balkong.

  Adress: Via Privata Fratelli Asquasciati 96, San Remo, Italien
  Telefon: +39 0184 531919