Översikt

Mat och vin i Kroatien

Om du är intresserad av det goda Medelhavsköket, så kan detta vara resan för dig! Vi reser till Makarska Rivieran som ligger i regionen Dalmatien. Denna del av Kroatien är känd för sin vackra kust och för sin rika matkultur, som har rötterna i de illyriska, romerska, grekiska och inte minst italienska köken. Under en vecka provar vi flera lokala specialiteter, smakar såväl viner som olivolja och njuter av storslagen natur vid det vackra Adriatiska havet.

Program

 • Dag 1 Flyg till Kroatien

  Vi flyger från Stockholm till Split i Kroatien. Vid ankomst väntar buss som tar oss söderut, mot Makarska Riviera och vårt hotell Osejava, restid ca 1,5 timmar. Vi installerar oss på hotellet och får en stunds vila innan vi träffas för ett välkomstmöte och middag på hotellet.

 • Vi bor på Hotel Osejava

  Osejava är ett modernt hotell av det mindre formatet. Läget är utmärkt med närhet till liten strand, gamla stan och marinan. Den långa strandpromenaden ligger framför hotellet, och bakom hotellet finns ett naturområde med promenadvänliga stigar. Hotellet är känt för sin vänliga personal, sin utmärkta frukost och trivsamma rum.

 • Dag 2 Stadsvandring och lunch i gamla stan

  Vi inleder dagen med en promenad i Makarska. En vacker stad med fina stränder och vacker strandpromenad, charmiga gränder och torg där såväl besökare som bofast gärna strosar när solen sänker sig över den adriatiska kusten. Vi äter lunch på Gastro Diva, en liten restaurang i gamla stan som drivs av en berömd lokal matskribent. På menyn står bland annat svart risotto med bläckfisk, en kroatisk specialitet som ofta serveras vid större högtider. 
  Eftermiddagen är ledig för egna strövtåg i den trivsamma staden. På kvällen äter vi åter middag på vårt hotell.

 • Dag 3 Pelješac – salt, musslor och vingårdar

  Pelješac är en stor halvö belägen söder om Makarska, känd för sin sköna natur, sina fina viner och skaldjur. Redan under antiken utvann illyrer och greker salt i området, och saltpannorna här är de äldsta i Europa. Området, Ston, med sina gamla saltverk, är känd för sin högkvalitativa saltproduktion och har varit i drift sedan 1300-talet. Vi gör en båttur genom Ston-bukten, och ser mussel- och ostronodlingar. Självklart står både ostron och musslor på lunchmenyn. Halvön är även berömd för sin produktion av viner. Vingårdarna på ön är småskaliga och vinproduktionen går tillbaka ända till antiken när det först introducerades av grekerna. Vi får prova ett par av öns goda viner innan vi återvänder till Makarska.

 • Dag 4 Marknad i Zadvarje och lunch hos Marija

  Vi beger oss till staden Zadvarje där vi får uppleva den lokala bondemarknaden – en 300 år gammal tradition. På marknaden kan vi hitta allt från ekologiska delikatesser till lokalt brännvin, honung och lufttorkad skinka.
  I den lilla byn Zvecanje besöker vi Marija som bjuder på en riktig lantlig lunch – förrätten soparnik är en traditionell kroatisk maträtt som numera står på Unescos lista över Världsarv. Till huvudrätt blir det en annan lokal specialitet – Dalmatisk Peka, en rustik maträtt som tillagas i gryta i en vedugn.

 • Dag 5 Vi provar olivolja

  Vi reser söder ut mot den lilla staden Podgora, belägen vid Adriatiska havet, en knapp mil sydost om Makarska. Nära staden reser sig Biokovo som med sina 1762 meter är Kroatiens näst högsta berg. Under vårt besök i den berömda olivoljefabriken Acinger får vi veta allt om oliver, traditioner och om olivoljans betydelse för området. Vi provar både det lokala vinet och ett par olivoljor med tilltugg innan vi återvänder till Makarska.

 • Dag 6 Spännande sjöar, skinka och viner

  Staden Imotski ligger i det dalmatinska inlandet, nära gränsen till grannlandet Bosnien-Hercegovina. I området finns flera sjöar varav de mest kända är Blå sjön och Röda sjön, som båda är naturliga fenomen. Vi besöker familjen Marsic, som har produktion av skinkan Prsut, ett slags kroatisk prosciutto. Skinkan är viktig i det lokala köket, och man äter den som förrätt vid stora högtider. Under dagen får vi smaka deras lokalproducerade skinka och ost. Vidare till vingården Katich, där familjen presenterar sina likörer och viner. Familjen Katich viner har fått flera priser på vinmässor.

 • Dag 7 Ledig dag - Avslutningsmiddag

  Ledig dag. Vi avslutar veckan med middag på den lokala familjeägda tavernan Konoba Kalalrga i Makarska. Där vi bjuds på lokala fisk- och köttspecialiteter som tillagas av ägaren Mario. Allt detta avnjuts i god stämning med levande musik.

 • Dag 8 Hemresa

  Efter en rejäl frukost lämnar vi trivsamma Makarska och beger oss med buss till flygplatsen i Split, restid ca 1,5 timmar.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 17/4
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg Dubbelrum med balkong för eget bruk 2 600 kr
I priset ingår
 • Flyg till Split t/r
 • Transfers med buss flygplats – hotell t/r
 • Bussresor enligt program
 • Del i dubbelrum på Hotel Osejava, 7 nätter
 • Halvpension på hotellet
 • Guidad promenad i Makarska med lunch på Gastro Diva
 • Guidad utflykt till Peljesac med saltverken och båttur med ostron och musslor
 • Vingård med vinprovning
 • Utflykt till bondemarknaden i Zadvarje med lunch hos Marija
 • Besök på olivoljefabrik med olivoljeprovning
 • Utflykt till Imotski med Blå och Röda sjön, skink- och ostprovning
 • Vin- och likörprovning
 • Avslutningsmiddag på Konoba Kalalrga
 • Lokal svensktalande guide
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 800 kr
Resplan

Dag 1. Flyg till Kroatien.
Dag 2. Stadsvandring och lunch i gamla stan.
Dag 3. Pelješac – salt, musslor och vingårdar
Dag 4. Marknad i Zadvarje och lunch hos Marija.
Dag 5. Vi provar olivolja. 
Dag 6. Spännande sjöar, skinka och viner. 
Dag 7. Avslutningsmiddag.
Dag 8. Hemresa. 

Resesätt Austrian Airlines

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Hotel Osejava ****

  Hotellet är vackert beläget nära stranden i slutet av strandpromenaden i Makarska. Här bor du på bekvämt promenadavstånd till restauranger, caféer och en mysig hamn. Från hotellets uteservering ser du hamnen med båtar. På hotellet finns det tre restauranger, en bar, ett fint poolområde och fritt trådlöst internet (Wifi) i hela hotellet. Rummen är fint och ljust möblerade.  I resans grundpris ingår det rum med balkong och då har du utsikt mot parken eller poolen. Hotellet har hiss.  

Boka din resa

2024-04-17 2024-04-24 18 990 kr Austrian Airlines Stockholm/Arlanda 2 Boka resa
2024-04-17 2024-04-24 18 990 kr Austrian Airlines Köpenhamn Väntelista Förfrågan