Översikt

Liten kryssning på Dalslands kanal

Upplev ett par trevliga sommardagar i vackra Dalsland där höjdpunkten är en spännande dagskryssning på Dalslands kanal. Ombord på den charmig kanalbåten kopplar vi av, äter en enkel lunch och njuter av resan från Bengtsfors, genom akvedukten i Håverud och kanalens storslagna natur och gamla brukssamhällen. Med sina 16 slussar, med en nivåskillnad på 41 meter, knyts kanalen samman av vackra sjöar med orörd natur och rikt fågel- och djurliv. Resan inkluderar tågresor och två nätter på hotell med halvpension.

Vackra Dalsland
Landskapet är med sin yta på drygt 3 700 km² ett av Sveriges minsta, beläget vid Vänern, med Bohuslän, Värmland, Västergötland och Norge som grannar. Prins Eugen lär ha myntat uttrycket ”Dalsland, ett Sverige i miniatyr”.

Planerna att binda samman Dalslands vattenvägar, med grävd kanal till en 25 mil lång vattenled, började på 1700-talet. Sommaren 1868 stod Dalslands kanal klar och anses vara en av de vackraste vattenvägarna i Europa. Kanalen består av ett pärlband av stora och små sjöar som binds samman av ca 12 km byggd kanal och börjar med slussen i Köpmannebro. Kanalen slingar sig genom Dalsland och södra Värmland och vidare in i Norge. 

Program

 • Dag 1. Avresa med tåg mot Dalsland

  Vi reser med tåg via Göteborg Central för byte mot Mellerud i östra Dalsland. Från Mellerud reser vi den avslutande sträckan till Bengtsfors med rälsbuss på den snart hundraåriga järnvägen DVVJ, Dal & Västra Värmlands Järnväg, eller De Vackra Vyernas Järnväg som den också kallas. Se viktig information under Resfakta.

  Mitt i Dalsland
  Under eftermiddagen ankommer vi till Bengtsfors, beläget mitt i Dalsland. Vi installerar oss på First Hotel Bengtsfors för en övernattning. Hotellet är beläget vid södra änden av sjön Lelång, några minuters promenad från Bengtsfors tågstation. Efter incheckning finns tid för vila; kanske lockar ett pass i gymmet eller något gott att dricka vid poolen innan vi äter middag på hotellets restaurang.

 • Dag 2. Kryssning på Dalslands kanal

  Efter frukost lämnar vi hotellet och promenerar till kanalbåten, som avgår under förmiddagen. Vi kryssar förbi gamla brukssamhällen och herrgårdar som knyts samman av vackra sjöar. Under den guidade båtturen passerar vi genom 16 slussar, smala passager och öppna sjöar – och den berömda akvedukten i Håverud.
  När man planerade att bygga ihop det dalsländska sjösystemet till en kanal under 1800-talet, ansågs passagen i Håverud som allt för svår att ta sig förbi. Man anlitade den välrenommerade kanal- och järnvägsbyggaren Nils Ericson som lät bygga en akvedukt i Håverud, där båtarna skulle transporteras över forsen i en lång plåtränna. Akvedukten och slusstrappan i Håverud är unik i sitt slag och en av Dalslands mest besökta sevärdheter. Dalslands kanal invigdes av kung Carl XV år 1868.

  Vi kryssar till Håverud
  Kanalkryssningen från Bengtsfors till Håverud tar fem timmar. Under kryssningen serveras vi en enkel lunch ombord, bestående av lax från Håveruds rökeri.
  Trots att Håverud bara har ett hundratal invånare är orten, tack vare den berömda akvedukten, ett av Dalslands mest besökta resmål. Vi promenerar till Håveruds Hotell där vi tar in för natten. Hotellet ligger bara 500 meter från akvedukten, med utsikt över sjön. En stunds vila eller ett besök i hotellets relax-avdelning kanske lockar innan vi äter middag på hotellets terrass, precis vid strandkanten.

 • Dag 3. Strövtåg i Håverud och hemresa

  Efter frukost på hotellet, finns litet tid för egna strövtåg i det lilla samhället. Vid lunchtid tar vi rälsbussen tillbaka till Mellerud där vi påbörjar hemresan med tåg. Om du reser till Stockholm ankommer tåget vid 21-tiden på kvällen.

   

Resans höjdpunkter

 • En naturskön kryssning på Dalslands kanal
 • Den berömda akvedukten i Håverud
 • Goda middagar och lunch under båtresan
 • Rälsbuss på De Vackra Vyernas Järnväg
 • Bekväm tågresa till Dalsland

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 10/6, 12/6, 19/8 och 21/8
Pris Från 5 950 kr
Enkelrumstillägg Enkelrumstillägg 800 kr
I priset ingår
 • Tågresa till Mellerud i Dalsland tur/retur
 • Rälsbuss från Mellerud tur/retur
 • Del i dubbelrum på First Hotel Bengtsfors, 1 natt
 • Del i dubbelrum på Hotel Håverud, 1 natt
 • Frukost på båda hotellen
 • Middag 3 rätter i Bengtsfors
 • Middag 2 rätter i Håverud
 • Dagkryssning på Dalslands kanal
 • Bagageservice mellan orterna
 • Lunch under dagkryssningen exkl. dryck
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Information om avresor

Vi reser med ordinarie tåg via Göteborg för byte till tåg mot Mellerud. Här gör vi ett kort uppehåll inför den avslutande sträckan med rälsbuss till Bengtsfors. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Du ansvarar själv för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg. På- och avstigning, byte av perrong och promenader mellan station, båt och hotell, förutsätter att du som resenär inte har några svårigheter att promenera en längre sträcka.

Tågresorna har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (som kabinväska på hjul och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresorna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

Avstånd
Från Bengtsfors station till hotellet ca 200 meter via en backe nedför. Från hotellet till båten ca 650 meter, mestadels plant. Från båten till Håveruds hotell ca 550 meter, mestadels plant. Från hotellet till stationen ca 700 meter, mestadels plant.

Boende

First Hotel Bengtsfors
Hotellet är beläget vid södra änden av sjön Lelång, några minuters promenad från Bengtsfors tågstation. Enkla dubbelrum med dusch och wc, tv, wi-fi. Restaurang, bar och terrass.
Adress: Karlsbergsvägen 3, 666 31 Bengtsfors
Telefon: 0531-727 00

Hotel Håverud
Beläget vid sjön Upperudshöljen, 500 meter från akvedukten i Håverud. Dubbelrum med dusch och wc, hårfön, tv. Hotellet har restaurang med terrass.
Adress: Upperudsvägen 12, 464 72 Håverud
Telefon: 0530-307 00

Resesätt Tåg

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boka din resa

2024-06-10 2024-06-12 5 950 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan
2024-06-12 2024-06-14 5 950 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan
2024-08-19 2024-08-21 5 950 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan
2024-08-21 2024-08-23 5 950 kr Tåg Stockholm 2 Boka resa