Översikt

Lago Iseo – Italiens okända juvel

Följ med till Iseosjön, en av Italiens okända juveler. Lago d’Iseo är belägen mellan de större och betydligt mer kända sjöarna Garda och Como. Under några innehållsrika dagar hinner vi göra en båtutflykt till ön Monte Isola, resa in i Schweiz och göra en tågutflykt med Bernina Express till St. Moritz, besöka den italienska kulturhuvudstaden Bergamo och prova vin i Franciacorta. Bas för våra dagar i Italien är småstaden Lovere, belägen direkt vid sjöns nordvästra strand.

Lago d’Iseo
Iseosjön ligger i sydöstra delen av Lombardiet, omgiven av Alperna och belägen mellan de mer berömda och betydligt större sjöarna Como och Garda. Mitt i sjön ligger ön Monte Isola som återfinns på den exklusiva listan över de vackraste medeltida städerna i Italien – I borgi più belli d’Italia. Med sina små fiskelägen är ön sjöns stolthet. Monte Isola är dessutom den största bebodda ön i en sjö i Europa.

Vi bor i Lovere
Vår bas under resan är byn Lovere vid Iseosjön nordvästra strand. Precis som ön Monte Isola, belägen mitt i Iseosjön, har byn Lovere utmärkelsen ”en av de vackraste medeltida byarna i Italien”. Lovere har en lång historia med anor från 500-talet f.Kr. Under medeltiden ingick staden i republiken Venedig, och därefter kungariket Lombardo-Veneto.
Lovere påminner till sin form om en amfiteater med sina vackra byggnader i sitt historiska centrum. Vårt hotell, med samma namn som byn, är ett relativt litet mellanklasshotell, beläget med femton minuters promenad längs strandvägen in till byns historiska centrum. Inom hotellet finns bar, restaurang och litet spa.


Bernina Express och St. Moritz

Järnvägen med det röda tåget Bernina Express finns med på Unescos lista över världsarv. Under en dagsutflykt reser vi med buss till den italienska staden Tirano. Här embarkerar vi tåget som tar oss genom de spektakulära schweiziska alperna till världsberömda St. Moritz i Schweiz. Under denna vackra resa njuter vi av panoramautsikten från tågets fönster. Tågresan till St. Moritz tar ett par timmar, och tillbaka till Italien reser vi med buss.

Kulturstaden Bergamo
Bergamo var nyligen Italiens kulturhuvudstad. Staden består av två delar, Città Bassa och Città Alta, vilka är ihopkopplade med bergbanan Funicular. Den äldre del av staden, Città Alta, är omgiven av en venetiansk ringmur. I den medeltida stadskärnan kretsar det mesta kring torgen Piazza Vecchia och Piazza del Duomo, med den vackra romanska 1100-talskyrkan Basilica di Santa Maria Maggiore.

Franciacorta vindistrikt
Mellan Iseosjön och två italienska världsarv, städerna Bergamo och Brescia, ligger det berömda vindistriktet Franciacorta där ett hundratal vingårdar producerar viner av hög kvalitet. Härifrån kommer, utöver röda och vita viner, ett mousserande vin, tillverkat enligt ”metodo classico”, som bär samma namn som vinområdet.

Program

 • Dag 1 Ankomst till Milano

  Vi flyger direkt till Milano och vid ankomst möts vi av buss som tar oss österut, genom regionen Lombardiet, till vårt hotell i Lovere. Restid från flygplatsen knappt två timmar. Incheckning på hotellet och gemensam middag.

 • Dag 2 Båttur på Iseosjön

  Efter frukost väntar resans första utflykt då vi skall bekanta oss med vackra Lago d’Iseo. Vi reser med båt från hamnen i Sulzano mot ön Monte Isola, en relativt stor ö med drygt 1700 invånare. Vi ankommer till den pittoreska medeltidsbyn Peschiera Maraglio på öns sydvästra strand. Byn har länge varit en betydande fiskehamn och här finns en vacker kyrka, butiker och kaféer och en livlig liten strandpromenad. Vi stannar på ön under några timmar med tid för strövtåg och lunch på egen hand. Under båtresan passeras de två små öarna Isola Loreto och Isola San Paolo. Åter i Lovere under sen eftermiddag.

 • Dag 3 Kulturstaden Bergamo

  Dagens utflykt går till Bergamo som, tillsammans med grannstaden Brescia, var 2023 års italienska kulturhuvudstad. Bergamos två stadsdelar, Città Bassa och Città Alta, är ihopkopplade med bergbanan Funicular. Città Alta, den äldre delen, är omgiven av en venetiansk ringmur och här i den medeltida kärnan det mesta koncentrerat kring de båda torgen Piazza Vecchia och Piazza del Duomo, som 1100-talskyrkan Basilica di Santa Maria Maggiore.

 • Vinprovning i Franciacorta
  Från Bergamo reser vi vidare till Franciacorta, belägen mellan Iseosjön och städerna Bergamo och Brescia. Franciacorta är, utöver en vinregion, även namnet på områdets berömda mousserande vin, framställt enligt ”metodo classico”. Vi får inblick i produktionsprocessen och avslutar med en liten vinprovning.

 • Dag 4 Tågresa med Bernina Express till St. Moritz

  En av denna resas höjdpunkter är utan tvekan tågresan med Bernina Express, från Tirano i norra Italien till skidorten St. Moritz i Schweiz. Under ett par timmar ombord i en panoramavagn kommer vi att uppleva en av världens vackraste tågresor. I St. Moritz tar vi en promenad innan vi återvänder med buss till Italien.

 • Dag 5 Ledig dag vid Iseosjön

  Dagen är ledig för egna aktiviteter. Om du ger dig ut på egna strövtåg i Lovere, kan du strosa längs den långa strandpromenaden, njuta av en glass i gamla stan och av många vackra historiska byggnader. Eller du kanske helt enkelt föredrar att tillbringa dagen med en bok i skuggan under ett parasoll.

 • Dag 6 Hemresa

  Efter frukost lämnar vi Lovere och Lago d’Iseo, och påbörjar vår hemresa. Bussresan tillbaka till flygplatsen utanför Milano tar knappt två timmar.

Resans höjdpunkter

 • Hotell i staden Lovere
 • Bernina Express från Tirano till St. Moritz
 • Vinprovning i Franciacorta
 • Besök i kulturstaden Bergamo
 • Båtresa på Lago d’Iseo

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 7/10
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 1 900 kr
I priset ingår
 • Flyg till Milano t/r
 • Transfer Milano till hotellet t/r
 • Del i dubbelrum på Hotel Lovere, 5 nätter
 • Halvpension från middag ankomstdagen till frukost avresedagen
 • Utflykt till ön Monte Iseo och båttur på sjön Lago d’Iseo
 • Utflykt till Bergamo
 • Utflykt till Franciacorta med vinprovning
 • Utflykt till Schweiz, tågresa med Bernina Express till St. Moritz
 • Lokala auktoriserade guider (engelska)
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 800 kr
Resplan

Dag 1. Ankomst till Milano, buss till Lovere.
Dag 2. Båttur på Iseosjön.
Dag 3. Kulturstaden Bergamo och vinprovning i Franciacorta.
Dag 4. Tågresa med Bernina Express till St. Moritz.
Dag 5. Ledig dag vid Iseosjön.
Dag 6. Hemresa. 

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Hotel Lovere ***

  Hotel Lovere är vår bas under resan, beläget i utkanten av byn Lovere vid Iseosjöns nordvästra strand. Ett äldre mellanklasshotell med bra läge, femton minuters gångväg längs strandpromenaden in till byns historiska centrum. Hotellet har terrass, bar, restaurang, litet spa. Små dubbelrum med dusch/wc, hårfön, wi-fi, tv.

  Adress: Via G. Marconi 97, Lovere, Italien
  Telefon: +39 035 960 396

Boka din resa

2024-10-07 2024-10-12 16 990 kr SAS Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan