En redaktör från tidningen PRO Pensionären fick en pratstund med våra gäster Christer och Marie-Louise, som varit iväg på vår resa med Inlandsbanan. Christer Carlsson, 77, och hans sambo Marie-Louise Backlund, 73, tvekade inte att ge sig iväg på äventyr när regeringen lättade på restriktionerna i somras.

- Att resa är en av de aktiviteter som vi har saknat under pandemin, säger Christer.

Att resa med Inlandsbanan

När coronaviruset tog Sverige i besittning på allvar i mars 2020 blev den äldre delen av Sveriges befolkning klassad som en särskild riskgrupp av Socialstyrelsen. Personer över 70 år, och i synnerhet de med bräcklig hälsa, rekommenderades att minimera kontakterna med andra människor och många blev isolerade. Umgänget med nära och kära begränsades och resandet – såväl inom landet som utrikes – minskade kraftigt.

När PRO Pensionären möter Christer och Marie-Louise vid resans slutmål i Mora är det två glada resenärer som kliver av tåget.

- Det här var vår första resa på ett och ett halvt år. Det är dags att göra de här resorna, innan man dör, säger Christer.

- Nu när möjligheten fanns åkte vi, säger Marie-Louise. Vi hade pratat om att resa med Inlandsbanan i många år.

Och det blev en upplevelserik resa med utflykter, vackra vyer – och älgar både i det vilda och på tallriken.

Från hemmet i sörmländska Kungsör tog sig Christer och Marie-Louise till Stockholm. Därifrån åkte de nattåg till Gällivare, där sommarens reseäventyr tog sin början.

- Det var som att kliva av på en annan planet, säger Christer. Att lämna myllret i Stockholm och komma ut där det var lugnt och frisk luft och glest med folk, men en hel del mygg.

- Det är härligt att ta del av en helt annan natur, lite som att förflytta sig till en annan värld, säger Marie-Louise.

Både Christer och Marie-Louise var fullvaccinerade, liksom alla deras medresenärer. Dessutom var det noga med avstånd och handhygien, så de har kunnat njuta fullt ut av äventyren utan att behöva oroa sig för risken att bli sjuk.

Ett bekvämt sätt att resa

- Att åka tåg så här är ett bekvämt sätt att se stora delar av Sverige, säger Marie-Louise. Vi har bott på fina hotell med sköna sängar, tagit del av lokala sevärdheter och lokal mat.

- Jag har njutit av den bästa röding jag någonsin ätit. Och det var hjortron och glass och i Jokkmokk serverades vi norrländsk bricka med alla norrländska delikatesser som går att få, älggryta bland annat.

Att sitta hemma en sommar till hade gjort Christer och Marie-Louise uttråkade. De är vana att göra några resor varje år. För åtta år sedan åkte de transsibiriska järnvägen över hela Ryssland.

- På många sätt hann man uppleva mer på den här resan, säger Christer. Man reser dagtid och gör fler utflykter.

- Dessutom går tåget inte så fort, så man hinner uppleva naturen. Vi såg bland annat älg, ren och hare. Och alla dessa vidsträckta områden med mossar och myrar.

Många pensionärer har allt tid i världen att göra resor, både kortare och längre – men att avrådas eller helt enkelt inte kunna resa för att flygplan stannat kvar på marken – har gjort – Jag har saknat möten med nya människor, säger Christer. Det är trevliga människor som är ute och reser, de är nyfikna.

Nästa resa är redan inplanerad. I september bär det av till Montenegro, ett av parets favoritresmål. Där lockar varma bad i Adriatiska havet, bergen, vyerna och solen.

- Fram till dess håller vi oss hemma och umgås med familjen, säger Christer.

Se alla tågresor »