Översikt

Tågresa till Italien

Att resa med tåg till Italien kan vara meditativt och själva förflyttningen är i ovanligt hög grad en del av reseupplevelsen. Under tiden som du reser, har du tid att samtala med dina medresenärer. Du kan sträcka på dig, läsa en god bok eller bara luta dig tillbaka och njuta av landskapet som passerar; vår tågresa till Gardasjön går genom en kedja av spännande städer, längs en naturskön resväg genom Europa till Verona. I resans pris ingår tåganslutning till Köpenhamn och därifrån vidare till Italien och den charmerande semesterorten Garda vid Gardasjön. Resan inkluderar en guidad utflykt i Romeos och Julias stad Verona. Dessutom ingår en natt i Hamburg som start och avslutning på resan.

Det milda klimatet, grönskan och den gästvänliga befolkningen gör Gardasjön till ett perfekt resmål. Detta är Italiens största sjö, drygt 50 km lång. Vårt resmål, staden Garda, är en förtjusande småstad med knappt 4 000 invånare, belägen vid Gardasjöns sydöstra strand. Här finns en magnifik strandpromenad och en pittoresk innerstad med gränder och torg med ett myllrande folkliv, mängder av restauranger, barer och butiker.

Denna tågresa arrangeras med reguljära tåg och -avgångar. Under en resa från Sverige till södra Europa använder vi fyra olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, så att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt. Planering av tågresor görs ofta ett år i förväg med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. Våra tågresor är dock inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att resenären själv kan hantera sitt eget bagage.

Under veckan i Garda ingår en guidad utflykt till Verona, med tid för egna strövtåg i den vackra staden. Den som vill röra på sig, kan följa med på en promenad längs stranden till Bardolino , en charmerande stad med smala gränder, butiker och en livlig småbåtshamn. (Avresa 23/10 bor vi i Garda och promenaden blir omvänd). På egen hand gör du enkelt båtresor på Gardasjön till flera vackra och intressanta städer runt sjön. 

Boka din resa

2021-10-23 2021-11-01 14 390 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan
2022-03-27 2022-04-05 15 790 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa
2022-04-18 2022-04-27 15 790 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa
2022-10-09 2022-10-18 15 790 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa
2022-10-16 2022-10-25 15 790 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Tåg till Köpenhamn och Hamburg

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn från Götaland och flertalet stationer i Svealand – ange önskad avreseort när du bokar resan. Vi ankommer till Köpenhamns Centralstation där du träffar PRO medlemsresors färdledare, som medföljer under hela resan till Italien och tillbaka. Från Köpenhamn reser vi första sträckan till Hamburg, dit vi ankommer under kvällen. I Hamburg övernattning vi på hotell, beläget på kort gångavstånd från stationen. Tänk på att du själv ansvarar för att ditt bagage kommer från och till tåget i Hamburg.

 • Dag 2 Tåg från Hamburg till Verona

  Vi promenerar tillbaka till stationen och påbörjar vår tågresa genom Tyskland. Den fortsatta färden till Italien går den klassiska järnvägsrut­ten via München till Verona och är en hänförande och miljövänlig del av resan. Tågresan från Hamburg till Verona tar 14 timmar inklusive uppehåll vid tågbytet. I München gör vi ett längre uppehåll för lunch på egen hand, samt för inköp av vatten och något att äta innan vi påbörjar den avslutande sträckan till Italien. Efter att ha passerat Brennerpasset når vi staden Bolzano och här stöter vi på den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po. Vi kommer att följa floden ända till Verona. Den avslutande resan München–Verona tar ca 4,5 timmar. Efter ankomst till Verona tar vi buss till Gardasjön, restid ca 60 minuter, för incheckning och lättare kvällsmåltid på hotellet.

 • Dag 3. Pittoreska Garda/Bardolino

  I den pittoreska staden Garda, som ligger vid Gardasjöns sydöstra strand, bor vi under sju nätter på ett av Gardas klassiska hotell, ett stenkast från centrum. Staden har gett Gardasjön dess namn och det är lätt att bli förälskad i Gardas medeltida charm, dess färgglada hus och småbutiker i de trånga gränderna. Den bilfria strandpromenaden är Gardas hjärta. När solen går ned över Gardasjön fylls stadens alla caféer och restauranger. Många har musik och även butiker håller öppet till långt in på kvällen. Middag på hotellet.

  Avresa 23/10 bor vi vid strandpromenaden i Bardolino ca 4 km söder om Garda på fyrstjärniga Hotel Du Lac et Bellevue. Bardolino är en mycket trevlig stad med en liten båthamn där båtarna som kör olika turer på Gardasjön lägger till. Här finns också stort utbud av restauranger, barer, caféer och affärer.  

 • Dag 4. Promenad till Bardolino/Garda

  Om du har lust, och orkar, kan du följa med på en ca 4 km lång promenad länga den vackra strandvägen till grannstaden Bardolino. Denna del av Gardasjön kallas ibland ”olivkusten”, då förutsättningarna för olivodling är optimala. Utöver olivolja är Bardolino känt för vinet som bär stadens namn. Du får egen tid att utforska den vackra staden, varefter vi tar båten tillbaka till Garda.

  Avgången 23/10 bor vi på Hotel Du Lac et Bellevue i Bardolino och dagens trevliga promenad blir omvänd och går då i stället från Bardolino till Garda för er som vill följa med.

 • Dag 5 Vingård med vinprovning.

  Runt Gardasjön ligger vindistrikten tätt. Bland de mest berömda räknas Valpolicella, Soave och Bardolino. Vi gör en utflykt till en vingård i just Bardolino och får prova ett par av gårdens viner.

 • Dag 6. Guidad utflykt till Verona

  Idag väntar en guidad utflykt till Verona, för turisten först och främst Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit här. Men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Själva huset är ganska gammalt, men balkongen sattes upp 1935.
  Den största sevärdheten, förutom den romerska arenan, är familjen della Scalas gravar på gatan bakom Piazza dei Signori. Lysande sengotisk skulpturkonst. Man kan också fästa sig vid hur denna familj av tyranner, som regerade från sent 1200-tal till sent 1300-tal, hade den egendomliga vanan att kalla sig för hundnamn – Cangrande (stora vovven), Mastino I och Mastino II (mastiff I–II) samt Cansignorio (ledarhunden). Tid för lunch, shopping och strövtåg på egen hand.

 • Dag 7. Fri dag – Linbana upp på Monte Baldo eller vandring längs sjön till Lazise

  Norr om Garda ligger den charmiga mrdeltidsstaden Malcesine. Hit kan du ta dig med buss eller båt på egen hand och du kan, mot avgift, ta linbanan upp på berget Monte Baldo, till 1 760 meters höjd. Härifrån är utsikten makalös och naturen pastoral. På närmare håll finns klippan La Rocca som reser sig 280 meter över Garda. Orkar du ta dig upp, så belönas du med en storslagen utsikt över staden och Gardasjön.

  Kanske lockar en lång promenad söderut längs sjön, förbi Bardolino och ytterligare några kilometer till den lilla staden Lazise. Din färdledare har fler tips på aktiviteter som du kan göra på egen hand, en ledig dag vid Gardasjön.

 • Dag 8. Gör en båtutflykt på Gardasjön!

  Vi rekommenderar en utflykt på italienarnas mest älskade sjö, en skattkista fylld av små charmiga städer som kan besökas över dagen med båt från hamnen i Garda.
  Söder om Garda ligger lilla vackra Lazise, omgiven av sin mäktiga stadsmur. Fortsätter du söderut når du Sirmione med sin pampiga borg längst ute på en långsmal halvö. Intill ligger
  staden Desenzano, fylld av charm, en livlig hamn och trivsamma gränder.

  På västra sidan av sjön ligger den eleganta och historiskt intressanta staden Salò skyddad av den privata ön Isola del Garda. I grannstaden Gardone Riviera finns nationalskalden Gabriele d'Annunzios osannolika monumentala hem och park. 

  Reser du mot norr och den charmiga medeltidsstaden Malcesine, är berget Monte Baldo ovanför byn ett givet utflyktsmål. Ta linbanan upp till 1 760 meters höjd. Härifrån är utsikten makalös och naturen pastoral med sina orkidéer, edelweiss och vänliga kossor.

  Allra längt i norr ligger Riva del Garda, i regionen Trentino. Och en av Gardasjöns mest populära utflyktsmål, småstaden Limone sul Garda, som fått sitt namn efter områdets tidigare citronodlingar.

 • Dag 9. Tågresa Verona–Hamburg

  Efter en tidig frukost i Garda beger vi oss med buss till Verona Porta Nuova varifrån tåget till Hamburg avgår vid niotiden. Tågbyte i München och fortsatt resa mot Hamburg dit vi ankommer på kvällen. Övernattning på hotell beläget på kort gångavstånd från stationen.

 • Dag 10. Hemresa till Sverige

  Frukost på hotellet i Hamburg, varefter vi promenerar tillbaka till stationen och påbörjar hemresan mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 21:30-tiden på kvällen.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 23/10, 27/3, 18/4, 9/10 och 16/10
Pris Från 14 390 kr
Enkelrumstillägg 3 900 kr (på förfrågan)
I priset ingår
 • Tåganslutning Köpenhamn från Götaland och flertalet orter i Svealand t/r
 • Tågresor med platsbokning till Verona t/r
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter inkl. frukost
 • Transfer till Garda t/r
 • Del i dubbelrum i Garda, 7 nätter
 • Halvpension i Garda (exkl. dryck middag)
 • Bardolino, vandring längs strandpromenaden
 • Vinprovning på vingård
 • Verona, guidad utflykt med buss
 • Lokal auktoriserad guide i Verona
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Anslutningsort

Flera orter i Sverige.

Information om avresor

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

PROMEDLEMSRESORS TÅGFÄRDLEDARE. En tågresa med PROmedlemsresor, från Sverige genom Europa, skall upplevas som ett härligt äventyr och inledningen till en minnesvärd semester. Med på resorna följer våra handplockade tågfärdledare. Resorna genomför oftast helt programenligt, utan vare sig förseningar eller andra trafikstörningar. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra tågfärdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Många av våra tågfärdledare har lämnat arbetslivet och tar med sig sin livserfarenhet, kunskap och servicekänsla på resan. Men vi har självklart även yngre, minst lika kompetenta och effektiva färdledare på våra tågresor. Oavsett ålder, erfarenhet och bakgrund, har PROmedlemsresors tågfärdledare det gemensamt, att de är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Tågresa Sverige–Köpenhamn–Hamburg.
Dag 2. Tågresa Hamburg–Verona.
Dag 3. Välkommen till pittoreska Garda/Bardolino.
Dag 4. Promenad till Bardolino/Garda.
Dag 5. Vingård med inprovning.
Dag 6. Guidad utflykt till Verona.
Dag 7. Ledig dag – eller egen båtutflykt på Gardasjön.
Dag 8. Ledig dag –  eller egen båtutflykt på Gardasjön.
Dag 9. Tågresa Verona–Hamburg.
Dag 10. Tågresa Hamburg–Köpenhamn–Sverige.

Boende: 23/10 bor vi på Hotel Du Lac et Bellevue, övriga avgångar Hotel Bisesti.

Boende

Den 8/10 bor vi på Hotel Bisesti och 23/10 på Hotel du Lac et Bellevue

Hotel Du Lac et Bellevue i Bardolino är ett 4 stjärnigt hotell. Hotellet ligger precis vid strandpromenaden och ca 5-10 minuters promenad till själva stadskärnan. Bardolino är beläget ca 4 km söder om Garda och är en mycket trevlig stad med en mindre båthamn för båtarna som kör olika turer på Gardasjön. Här finns ett stort utbud av restauranger, barer, caféer och affärer. Bardolino är även känt för sitt vin som bär samma namn och har anor från både från antiken och som sin nuvarande form från medeltiden, därav finns fler historiska sevärdheter att utforska.

Resesätt Tåg
Valuta

Euro.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Resans karaktär

Sällskapsresa med tåg.
Våra tågresor är inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att resenären själv kan hantera sitt eget bagage.

Deltagarantal

20-25 deltagare.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Hotel Bisesti***

  Hotel Bisesti är ett trestjärnigt, äldre och klassiskt italienskt hotell med några minuters promenad strandpromenaden i Garda. Trädgård med poolområde och möblerad solterrass.
  Dubbelrum med bad/wc, satellit-tv, kassafack, luftkonditionering. Några rum med balkong (tillval). Reception, hiss. Restaurang, snackbar och bar. Kostnadsfri wi-fi i allmänna utrymmen. Läget är förträffligt: Två kvarter till strandpromenaden och centrala Garda. Ett par minuters promenad till Gamla stan, busstorget och hamnen (för båtar på Gardasjön).

 • Hotel La Perla***

  Hotel La Perla är ett trestjärnigt, äldre och klassiskt italienskt hotell med 148 rum. Badrum med dusch/wc och hårtork, telefon, satellit-tv, radio, minibar, kassafack, luftkonditionering och balkong. Poolen, som är byggd senare än hotellet, ligger separat och man når denna via en gångtunnel bakom själva hotellet.