Översikt

Operatåget Karlstad med Grand Tours - vårdagjämning vid Klarälven

Njut vårdagjämningen i Karlstad och följ med Grand Tours och vår musikciceron Roger Wallén till den kritikerrosade Wermland Operas musikscen. I mars bjuds vi in till Puccinis älskade klassiker ”Tosca” och får en avslutande smakrik lunch på Matbruket.

Vi dukar upp med musik och konst i Klarälvens pärla, under en upplevelserik kortvistelse i kung Karl IXs stad vid Vänerns strand. Militärer, skalder och kaffe har gjort solens stad känd – men nu härskar även de sköna konsterna med Lars Lerin och Wermland Opera i förgrunden. Karlstads teater i vackert vitt och grönt ritades av arkitekten Axel Anderberg och uppfördes 1893. Under 100-årsjubileet återställdes den från en mindre lycklig sejour som biograf och sedan 1975 huserar Värmlandsoperan här. Efter renoveringar 2003 och 2010 bjuder man idag in till en av Sveriges stora konstscener.

Under vår vistelse bor vi bekvämt på Elite Stadshotellet i Karlstad där vi har tillgång till uppvärmd takpool samt äter en tidig tvårätters-supé. Dagen efter operan gör vi ett besök på Lars Lerins konsthall Sandgrund och äter en lunch innan vi tar oss hem med tåget. Vår musikciceron är Roger Wallén och på Sandgrund guidas vi av konsthallens konstguide.

Program

 • Dag 1 Ankomst till Karlstad - Operakväll ”Tosca” på Wermland Opera

  Samling vid "runda ringen" på Stockholms Centralstation för att träffa vår ciceron och få resehandlingarna. Vi ankommer till Karlstad och promenerar från centralstationen till vårt hotell Elite Karlstad Stadshotell, ett elegant hotell med anor från 1800-talet och med ett naturskönt läge vid vattnet.

 • Stadshotellet stod färdigt 1871 och hade då två våningar men fick drygt trettio år senare en tredje våning. Under årens lopp har flera om- och tillbyggnader gjorts och delar av huset är kulturminnesmärkt.
  Vi checkar in på rummen och har någon timme till eget bruk, vi har tillgång till inomhuspoolen och du kan även promenera i vårdagsjämningens tid i Karlstad innan middagen och kvällens föreställning. 
  Innan kvällens föreställning, som börjar kl. 18.00, samlas vi för en tidig två rätters supé på hotellets restaurang.

 • Det nyskapande och djärva teamet bakom Wermland Opera väljer inte alltid den lätta vägen bland valen av verk och dess utföranden, vilket avspeglats i såväl många Sverige- som Norden-premiärer genom åren inom såväl genrerna opera, operett och musical. Inte minst Ringen-produktionen från 2011.
  Vinterns musiksmycke är Puccinis politiska thriller "Tosca" som utspelar sig under mindre än 24 timmar i 1800-talets Rom och pendlar mellan kärlek, åtrå, mord och politiska intriger. I Daniel Kramers regi blir den, på Wermland Operas scen, ett nutida triangeldrama mellan den världsberömda operasångerskan Floria Tosca, hennes regimkritiske älskare, skulptören Mario Cavaradossi, och den samvetslöse och mäktige polischefen Baron Scarpia.
  Scenografen och kostymdesignern Carlos Sotos vackra scenbilder och kostymer skapar kontrast till den dramatiska handlingen, vilken ytterligare förstärks av videoprojektionernas bländande ljus och ruvande mörker, signerade Frieder Weiss. Sångarna, Wermland Operas kör och orkester leds av den italienska dirigenten Daniela Musca.

 • AnnLouice Lögdlund kommer att sjunga rollen som Floria Tosca, Adam Frandsen gör Mario Cavaradossi, Kosma Rauner Kroon gestaltar den grymme Baron Scarpia och Caspar Engdahl är Angelotti med flera solister under ledning av dirigent Daniela Musca.
  Bänkade på parkett rullas historien upp i  Tosca under föreställningen inkluderat en paus. I pausen skall vi ta oss upp till Operacaféet, en trappa upp i Spegelsalen. Med flott vy över Klarälvens strömmande vatten och innerstadens vackra siluett serveras vi kaffe och något litet sött.
  Promenad tillbaka till hotellet.

 • Dag 2 Sandgrund Lars Lerin - Hemresa

  Efter en sen och riklig frukost samt tid på egen hand, så checkar vi ut från hotellet vid elvatiden.
  Nu väntar en förmiddagsvisning på Lars Lerins egen konsthall Sandgrund. Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister med utställningar över halva jordklotet. Han är även författare och poet och har givit ut ett stort antal böcker. På vackra Sandgrundsudden, i danspalatsets anrika lokaler visas konstnärens tidiga och nya alster. Konsten harmoniserar i ljusa och luftiga lokaler med det omfångsrika Klarälvsdeltat i fonden, där Lofotens stormiga skyar blandas med detaljrika motiv av huslängor, fåglar, nöjesfält och vidsträckta vyer från Mellanöstern, Amerika och Munkfors.

 • Lars Lerins ständiga skaparkraft ger en stor mängd tavlor och därför hänger man om utställningen minst en gång per år. Ett besök här blir därför alltid unikt oavsett om man besökt Sandgrund tidigare år. Vi visas utställningen och du har även tid att på egen hand upptäcka hans verk samt den temporära utställningen vars konstnär ännu inte är presenterad. 
  Vi äter en trevligt avrundande lunch innan det är dags att hämta ut väskorna från förvar på Elite Hotel och promenera till centralstationen för tåget åter till Stockholm dit vi återkommer på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningen
 • Karlstad i härliga vårdagsjämningens tid med Stadshotellet och dess uppvärmda takpool
 • Konsten på Sandgrund och en härlig lunch på välrenommerade Matbruket.

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 23/3
Pris Från 4 990 kr
Enkelrumstillägg 650 kr
I priset ingår
 • Tågresa Stockholm – Karlstad, t/r i 2:a klass
 • En natt i valt boendealternativ på Elite Stadshotellet
 • En två-rätters middag på hotellet
 • En operabiljett på parkett
 • En kaffe och sötsak i paus
 • En bufféfrukost
 • En tvårätters lunch
 • Entré och visning av konstguide på Sandgrund Lars Lerin
 • Svensktalande musikciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Information om avresor

Samling under tavlan på Stockholms central

Resplan

Dag 1. Tåg till Karlstad. Incheckning på Elite Stadshotellet och tidig middag. Operaföreställning.
Dag 2. Sandgrund Lars Lerin. Lunch. Hemresa med tåg 

Boende

En övernattning i standardrum på Elite Stadshotellet i Karlstad

Resesätt Tåg

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Bekväma promenadskor och kläder efter väder. Badkläder om tid för dopp finnes.
Resan innebär promenader från station till hotell och operahus. Ha med väska med rullhjul.

Boka din resa

2024-03-23 2024-03-24 4 990 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan