Översikt

Strövtåg på Stora Alvaret

Enligt Unesco är ett världsarv ovärderligt för mänskligheten och skall skyddas och bevaras för all framtid. I Sverige finns femton världsarv, i stolt sällskap med storheter som Grand Canyon och Galapagosöarna. Stora Alvaret på Öland är ett kulturlandskap med världens största alvarmark, och utgör tillsammans med sjömarkerna, radbyarna och åkrarna världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Följ med oss hit och njut av den öländska sensommaren! Tillsammans med vår kunniga Ölandsguide Eva Åkerstedt strövar vi längs vackra och intressanta vandringsleder, bland fåglar och fornborgar i denna säregna natur.

Boka din resa

2022-09-05 2022-09-08 6 690 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Resan till Öland

  Vi reser med buss från Cityterminalen i Stockholm. Efter att ha passerat Söderköping gör vi ett uppehåll med möjlighet att sträcka på benen, ta en kopp kaffe eller lunch på egen hand. Resan går vidare mot Småland och från Kalmar reser vi över den sex kilometer långa Ölandsbron och når Öland, Sveriges näst största ö och minsta landskap, under eftermiddagen. Restid till Öland cirka 6 timmar.

  Vi bor i byn Kastlösa
  Under tre nätter bor vi i den anrika före detta stiftsgården i den lilla byn Kastlösa. I ett lantligt kulturlandskap med vackra omgivningar på södra Öland och granne med Stora Alvaret. Dubbelrum med dusch och wc, alla i markplan. Frukost och middag, bestående av dagens husmanskost, intar vi i den separata restaurangen, där vi första kvällen även hälsas välkomna av vår guide Eva Åkerstedt som ger oss en kort presentation av programmet som väntar de kommande dagarna.

 • Dag 2. Strövtåg på Stora Alvaret

  Vi äter frukost och packar därefter smörgåsar och annat gott från frukostbuffén som lunch under dagens strövtåg. Behöver du en ryggsäck, så finns det att låna på hotellet.
  Södra Ölands odlingslandskap är en unik kulturbygd som återfinns på Unescos lista över världsarv. Detta landskap är i grunden annorlunda andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern.
  Vi strövar, tillsammans med vår guide, i lugnt tempo ut på Stora Alvaret, över ett varierat landskap där vi tittar på de växter som framgångsrikt kämpar för sin överlevnad i det karga landskapet. Vår guide berättar om levnadsvillkoren för alvarsväxterna, geologi och historien om världsarvet. 

 • Dag 3. Strövtåg bland öländska fornborgar

  Efter frukost packar vi åter smörgåsar från frukostbuffén som lunch inför dagens spännande utflykt. Med buss kommer vi att ta oss till öländska fornborgar och till fågelstationen på Ölands sydspets med fyren Långe Jan.
  Det finns 17 kända fornborgar på Öland. Samtliga är belägna centralt på ön, undangömda för en eventuell fiende och tillflyktsorter under orostider. Men det finns ett undantag, Sandby borg. Detta är en av Sveriges mest intressanta fornlämningar, vackert belägen alldeles invid havet på Ölands östkust, i kanten av Stora Alvaret. 

 • Sandby borg – ett öländskt Pompeji
  De allra flesta borgarna på Öland är uppförda på 400-talet efter Kristus, under en tid av folkförflyttningar och oroligheter runt om i Europa i spåren av romarrikets upplösning. Arkeologiska utgrävningar konstaterar att Sandby borg utsatts för en massiv överraskningsattack i slutet av 400-talet, där borgens alla invånare blivit ihjälslagna. Anfallet var uppenbarligen väl planerat och genomfört under kort tid, kanske på bara ett par timmar. I samband med utgrävningar har arkeologer funnit människoskelett av 30 personer, som blivit dödade och sedan lämnats där de föll. Det hela är ett fruset ögonblick där allt lämnades orört och det är inte för inte man idag kallar Sandby borg för ett öländskt Pompeji.
  Hittills har mindre delar av hus och gator undersökts arkeologiskt vilket bara är knappt 10% av borgens hela yta. Genom århundraden har mycket sten avlägsnats och när vi strövar längs havet, och betraktar det som återstår av borgen, syns inga väggar av de 53 hus som en gång funnits inne i Sandby borg

 • Eketorps, Ölands sydligaste fornborg
  Vi reser vidare till den södra delen av Stora Alvaret och besöker Eketorps borg, Ölands sydligaste fornborg med anor från 300-talet.
  Under 1900-talet rekonstruerades Eketorps borg under ledning av Riksantikvarieämbetet, och är det enda av Ölands förhistoriska försvarsverk som har blivit fullständigt utgrävt.
  Vi njuter av naturen och den unika miljön runt borgen, och under ledning av vår Ölandsguide besöker borgen innan vi fortsätter till Ottenby och Ölands sydspets. 

 • Ottenby på Ölands södra udde
  Detta är ett av landets mest besökta naturområden. Naturreservatet består av vidsträckta sjömarker, buskmarker med tok och hagtorn och den magnifika Ottenby lund som har kungliga anor från 1700-talet. Här finns ett enastående växt- och djurliv som har formats under en mångtusenårig odlingshistoria. Stora gravfält vittnar om människans närvaro. Under medeltiden fanns här en ett fiskesamhälle.
  Men Ottenby är framför allt känt för sin fågelstation, som drivs av Sveriges Ornitologiska förening, och fyren Långe Jan, som med sina 42 meter är landets högsta. Vi får en guidad presentation av arbetet i fågelstationen, och en rundvandring där vi får chansen att uppleva känslan av att vara ornitolog. Den som orkar, är välkommen att gå de 197 trappstegen upp till toppen. Belöningen är den överväldigande utsikten över södra Öland och Östersjön.
  Vi återvänder med bussen till Kastlösa för en stunds vila innan kvällens middag, bestående av husmanskost tillagad av lokala råvaror.

 • Dag 4. Hemresa

  Efter en god frukost och utcheckning från Allégården, påbörjar vi bussresan mot Ölandsbron och Stockholm, dit vi återkommer redan under eftermiddagen.

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 5/9
Pris Från 6 690 kr
Enkelrumstillägg 1 500 kr
I priset ingår
 • Turistbuss från Stockholm till Öland t/r
 • Utflykter på Öland enligt program
 • Del i dubbelrum på Allégården, 3 nätter
 • Halvpension från middag (dagens husmanskost) ankomstdagen till frukost hemresedagen
 • Picknick-luncher
 • Strövtåg på Stora Alvaret
 • Strövtåg vid Sandby borg
 • Strövtåg vid Eketorps borg med entré till borgen
 • Strövtåg på Ölands sydspets
 • Guidad visning av Ottenby fågelstation
 • Besök i fyren Långe Jan (frivilligt, 197 trappsteg)
 • Ölandsguiden Eva Åkerstedt
 • PRO Medlemsresors färdledare
I priset ingår ej

Måltider under bussresan Stockholm–Öland tur/retur

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Resa med buss från Stockholm
Dag 2. Strövtåg på Stora Alvaret
Dag 3. Naturreservatet Ottenby och Vickleby Alvar
Dag 4. Resa med buss till Stockholm

Boende

Allégården Kastlösa
I det vackra kulturlandskapet på södra Öland och granne med Alvaret, ligger anrika Allégården Kastlösa. Här finns vackra omgivningar som erbjuder ett fantastiskt lugn och mängder av natur och kultur. Allégården Kastlösa erbjuder dubbelrum med dusch och wc. Alla rum belägna i markplan.
Kastlösa Bygata 2, 386 61 Mörbylånga.
0485-421 75 | info@kastlosa.se

Resesätt Buss
Resans karaktär

Längd på strövtågen.
Dag 2. Denna dag är strövtåget ca 3 km.
Dag 3. Denna dag är strövtåget ca 5 km.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Allégården Kastlösa, Öland

  I det vackra kulturlandskapet på södra Öland och granne med Alvaret, ligger anrika Allégården Kastlösa. Här finns vackra omgivningar som erbjuder ett fantastiskt lugn och mängder av natur och kultur. Allégården Kastlösa erbjuder dubbelrum med dusch och wc. Alla rum belägna i markplan.