Översikt

Strövtåg på Stora Alvaret, Öland

Stora Alvaret ingår i Världsarvet på södra Öland, ett av världens mest säregna kulturlandskap – mäktigt, ödsligt och svindlande vackert i en märklig kombination. Flertusenåriga betestraditioner och de tunna jordarna på kalkberggrunden har skapat förutsättningar för ett mycket speciellt växt- och djurliv. Följ med PRO Medlemsresor och Ölandsguiden Eva Åkerstedt på en trivsam och minnesvärd strövtågsresa i maj! Vi bor i byn Kastlösa invid Stora Alvaret i tre nätter och vandrar under två dagar.

Stora Alvaret på södra Öland erbjuder vackra och intressanta vandringsleder, över kalkstenshällar, blommande ängar och genom byar med mycket gammalt ursprung. Det finns gravrösen från bronsåldern och fårvaktarkojor från gamla tider.
Strövar man på Stora Alvaret i maj är det orkidéerna som förekommer i mängd på ängarna. Här ute råder en rogivande tystnad; över de vidsträckta markerna ljuder lärkornas oavbrutna drillande som då och då bryts av alvargrimmans stämma.

Boka din resa

2022-05-09 2022-05-12 6 190 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Avresa med buss från Stockholm

  Vi reser från Cityterminalen i Stockholm. Efter att ha passerat över Göta kanal i Söderköping, gör vi ett uppehåll med möjlighet att sträcka på benen, ta en kopp kaffe eller lunch på egen hand.
  Resan går vidare mot Småland och från Kalmar reser vi över den 6 km långa Ölandsbron och når Öland, Sveriges näst största ö och minsta landskap, under eftermiddagen.
  Sommartid är Öland ett av Sveriges mest populära semestermål. Nu under våren är tempot betydligt lugnare, men samtidigt är våren den kanske vackraste årstiden att besöka ön.
  Under tidig eftermiddag ankommer vi till byn Kastlösa, belägen vid Stora Alvaret. Incheckning på Allégården där vi stannar under tre nätter. På kvällen äter vi gemensam middag, tillagad av lokala råvaror.

 • Dag 2. Strövtåg på Stora Alvaret

  Vi äter frukost och packar därefter smörgåsar och annat gott från frukostbuffén som lunch under dagens vandring. Hotellet lånar ut ryggsäckar till alla. Därifrån strövar vi, tillsammans med vår guide, i lugnt tempo ut på Stora Alvaret, över ett varierat landskap där vi tittar på de blommor som framgångsrikt kämpar för sin överlevnad i det karga landskapet. Vår guide berättar om orkidéer, om levnadsvillkoren för alvarsväxterna, geologi och historien om världsarvet.
  Vi gör paus och äter vår medhavda picknic-lunch. Under eftermiddagen återkommer vi till Allégården. Tid för litet vila innan det är dags för kvällen middag.

 • Dag 3. Naturreservatet Ottenby

  Frukost på hotellet varefter vi packar våra ryggsäckar med dagens picknic-lunch. Vår guide möter oss med buss för färd längs Ölands västkust mot Ottenby och fyren Långe Jan på Ölands sydspets.
  Ottenby är ett av Sveriges förnämsta och mest välbesökta naturreservat, känt för mängden av flyttfåglar och fågelstationen. Här finns ett enastående växt- och djurliv som har formats under en mångtusenårig odlingshistoria. Stora gravfält vittnar om människans närvaro. Under medeltiden fanns här en ett stort fiskesamhälle. 

 • Vickleby Alvar

  Vi fortsätter med buss längs öns östra kust och vidare tvärs över Alvaret mot Vickleby. Den lilla byn Vickleby, ansedd som en av Ölands vackraste, ligger i anslutning till Världsarvet. Mitt i byn ligger Capellagården, startad av arkitekten och formgivaren Carl Malmsten, en skola där utbildning bedrivs inom bland annat möbel, keramik och trädgård.
  Via stättor över stenmurar och stängsel når vi Vickleby alvar som är känt för sina fantastiska orkidéer. Här finns Adam och Eva och ett stort antal andra växtarter på alvaret. Åter till vårt lilla hotell under eftermiddagen. Kanske lockar en promenad i den pittoreska byn innan vi gemensamt äter middag.

   

 • Dag 4. Hemresa till Stockholm

  Efter en stadig frukost och utcheckning från hotellet, lämnar vi byn Kastlösa och påbörjar bussresan mot Ölandsbron och Stockholm, dit vi återkommer redan under eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Ölandsguiden Eva Åkerstedt
 • Strövtåget på Stora Alvaret
 • Världsarv fåglar och orkidéerna
 • Vacker, lantlig bykänsla
 • Egen buss hela vägen från Stockholm

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 9/5
Pris Från 6 190 kr
Enkelrumstillägg 1 300 kr
I priset ingår
 • Turistbuss från Stockholm till Öland t/r
 • Strövtåg och bussutflykt enligt program
 • Del i dubbelrum på Allégården i Kastlösa på Öland 3 nätter
 • Halvpension på Öland från middag ankomstdagen till frukost hemresedagen
 • Lunchpaket två dagar i samband med strövtåg/utflykt
 • Ölandsguide Eva Åkerstedt två dagar
 • PRO Medlemsresors färdledare
I priset ingår ej

Måltider under bussresan Stockholm–Öland tur/retur

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg

Måltider under bussresan Stockholm–Öland tur/retur

Resplan

Dag 1. Resa med buss från Stockholm
Dag 2. Strövtåg på Stora Alvaret
Dag 3. Naturreservatet Ottenby och Vickleby Alvar
Dag 4. Resa med buss till Stockholm

Boende

Allégården Kastlösa
I det vackra kulturlandskapet på södra Öland och granne med Alvaret, ligger anrika Allégården Kastlösa. Här finns vackra omgivningar som erbjuder ett fantastiskt lugn och mängder av natur och kultur. Allégården Kastlösa erbjuder dubbelrum med dusch och wc. Alla rum belägna i markplan.
Kastlösa Bygata 2, 386 61 Mörbylånga.
0485-421 75 | info@kastlosa.se

Resesätt Buss

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Allégården Kastlösa, Öland

  I det vackra kulturlandskapet på södra Öland och granne med Alvaret, ligger anrika Allégården Kastlösa. Här finns vackra omgivningar som erbjuder ett fantastiskt lugn och mängder av natur och kultur. Allégården Kastlösa erbjuder dubbelrum med dusch och wc. Alla rum belägna i markplan.