Översikt

Strövtåg på Stora Alvaret, Öland

Enligt Unesco är ett världsarv ovärderligt för mänskligheten och skall skyddas och bevaras för all framtid. I Sverige finns femton världsarv, i stolt sällskap med storheter som Grand Canyon och Galapagosöarna. Stora Alvaret på Öland är ett kulturlandskap med världens största alvarmark, och utgör tillsammans med sjömarkerna, radbyarna och åkrarna världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Följ med PRO Medlemsresor och Ölandsguiden Eva Åkerstedt på en trivsam och minnesvärd strövtågsresa i maj! Vi bor i byn Kastlösa invid Stora Alvaret i tre nätter och vandrar under två dagar.

Stora Alvaret på södra Öland erbjuder vackra och intressanta vandringsleder, över kalkstenshällar, blommande ängar och genom byar med mycket gammalt ursprung. Det finns gravrösen från bronsåldern och fårvaktarkojor från gamla tider.
Strövar man på Stora Alvaret i maj är det orkidéerna som förekommer i mängd på ängarna. Här ute råder en rogivande tystnad; över de vidsträckta markerna ljuder lärkornas oavbrutna drillande som då och då bryts av alvargrimmans stämma.

Program

 • Dag 1. Avresa med buss från Stockholm

  Vi reser med buss från Cityterminalen i Stockholm. Efter att ha passerat Söderköping gör vi ett uppehåll med möjlighet att sträcka på benen, ta en kopp kaffe eller lunch på egen hand. Resan går vidare mot Småland och från Kalmar reser vi över den sex kilometer långa Ölandsbron och når Öland, Sveriges näst största ö och minsta landskap, under eftermiddagen. Restid till Öland cirka 6 timmar.
  Under tre nätter bor vi i den anrika före detta stiftsgården i den lilla byn Kastlösa. I ett lantligt kulturlandskap med vackra omgivningar på södra Öland och granne med Stora Alvaret. Dubbelrum med dusch och wc, alla i markplan. Frukost och middag, bestående av dagens husmanskost, intar vi i den separata restaurangen, där vi första kvällen även hälsas välkomna av vår guide Eva Åkerstedt som ger oss en kort presentation av programmet som väntar de kommande dagarna.

 • Dag 2. Strövtåg på Stora Alvaret

  Vi äter frukost och packar därefter smörgåsar och annat gott från frukostbuffén som lunch under dagens vandring. Hotellet lånar ut ryggsäckar till alla. Därifrån strövar vi, tillsammans med vår guide, i lugnt tempo ut på Stora Alvaret, över ett varierat landskap där vi tittar på de blommor som framgångsrikt kämpar för sin överlevnad i det karga landskapet. Vår guide berättar om orkidéer, om levnadsvillkoren för alvarsväxterna, geologi och historien om världsarvet.
  Vi gör paus och äter vår medhavda picknic-lunch. Under eftermiddagen återkommer vi till Allégården. Tid för litet vila innan det är dags för kvällen middag.

 • Dag 3. Naturreservatet Ottenby

  Frukost på hotellet varefter vi packar våra ryggsäckar med dagens picknic-lunch. Vår guide möter oss med buss för färd längs Ölands västkust mot Ottenby och fyren Långe Jan på Ölands sydspets.
  Ottenby är ett av Sveriges förnämsta och mest välbesökta naturreservat, känt för mängden av flyttfåglar och fågelstationen. Här finns ett enastående växt- och djurliv som har formats under en mångtusenårig odlingshistoria. Stora gravfält vittnar om människans närvaro. Under medeltiden fanns här en ett stort fiskesamhälle. 

 • Vickleby Alvar

  Vi fortsätter med buss längs öns östra kust och vidare tvärs över Alvaret mot Vickleby. Den lilla byn Vickleby, ansedd som en av Ölands vackraste, ligger i anslutning till Världsarvet. Mitt i byn ligger Capellagården, startad av arkitekten och formgivaren Carl Malmsten, en skola där utbildning bedrivs inom bland annat möbel, keramik och trädgård.
  Via stättor över stenmurar och stängsel når vi Vickleby alvar som är känt för sina fantastiska orkidéer. Här finns Adam och Eva och ett stort antal andra växtarter på alvaret. Åter till vårt lilla hotell under eftermiddagen. Kanske lockar en promenad i den pittoreska byn innan vi gemensamt äter middag.

   

 • Dag 4. Hemresa till Stockholm

  Efter en stadig frukost och utcheckning från hotellet, lämnar vi byn Kastlösa och påbörjar bussresan mot Ölandsbron och Stockholm, dit vi återkommer redan under eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Ölandsguiden Eva Åkerstedt
 • Strövtåget på Stora Alvaret
 • Världsarv fåglar och orkidéerna
 • Vacker, lantlig bykänsla
 • Egen buss hela vägen från Stockholm

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 20/5
Pris Från 7 690 kr
Enkelrumstillägg 1 000 kr
I priset ingår
 • Turistbuss från Stockholm till Öland t/r
 • Strövtåg på Stora Alvaret
 • Bussutflykt till Ölands sydspets med Långe Jan och Vickleby Alvar
 • Del i dubbelrum med dusch/wc på Öland, 3 nätter
 • Helpension på hotellet från middag ankomstdagen till frukost hemresedagen
 • Lunchpaket två dagar i samband med strövtåg och utflykt
 • Ölandsguide Eva Åkerstedt två dagar
 • PRO Medlemsresors färdledare
I priset ingår ej

Måltider under bussresan Stockholm–Öland tur/retur

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg

Måltider under bussresan Stockholm–Öland tur/retur

Resplan

Dag 1. Resa med buss från Stockholm
Dag 2. Strövtåg på Stora Alvaret
Dag 3. Naturreservatet Ottenby och Vickleby Alvar
Dag 4. Resa med buss till Stockholm

Boende

Allégården Kastlösa
I det vackra kulturlandskapet på södra Öland och granne med Alvaret, ligger anrika Allégården Kastlösa. Här finns vackra omgivningar som erbjuder ett fantastiskt lugn och mängder av natur och kultur. Allégården Kastlösa erbjuder dubbelrum med dusch och wc. Alla rum belägna i markplan.
Kastlösa Bygata 2, 386 61 Mörbylånga.
0485-421 75 | info@kastlosa.se

Resesätt Buss
Resans karaktär

Längd på strövtågen.
Dag 2. Denna dag är strövtåget 3 km.
Dag 3. Denna dag är strövtåget 5 km.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Allégården Kastlösa, Öland

  I det vackra kulturlandskapet på södra Öland och granne med Alvaret, ligger anrika Allégården Kastlösa. Här finns vackra omgivningar som erbjuder ett fantastiskt lugn och mängder av natur och kultur. Allégården Kastlösa erbjuder dubbelrum med dusch och wc. Alla rum belägna i markplan.

Boka din resa

2024-05-20 2024-05-23 7 690 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa