Översikt

Strövtåg i Italiens hjärta - bland oliver och tryffel

Följ med Carina och vandra mellan medeltida byar, romantiskt belägna i ett underbart grönt landskap. Vi befinner oss mitt i Italien med Lazio, Toscana och Marche som grannar, i en av Italiens vackraste men minst kända regioner - Umbrien.

Ett naturskönt böljande land där historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar. Tanken på en resa till Umbrien för kanske dina tankar osökt in på den helige Franciscus stad Assisi, som vi också skall besöka - men framförallt vandrar vi i ett av Italiens mest ålderdomliga och vackra landskap med flera byar på listan över landets absolut mest bildsköna och historiska byar. Här gömmer sig små medeltida städer, spännande arkitektur och ett folk som lever enligt gamla traditioner med en genuin matkultur och hantverkstraditioner.

 
Tillsammans med vår engelsktalande vandringsguide och svenska Carina Magnusson som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet gör vi lättare dagsvandringar mellan 2 – 4 timmar, letar tryffel, den helige Fransiskus stad Assisi och njuter av de härliga vyerna från Umbriens balkong Montefalco.

Vårt boende är i charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninerna utlöpare, på fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen. Vi äter umbriska trerättersmiddagar med lokalt vin och vatten på bordet. De flesta måltiderna är inkluderade under vår vandringsresa - där umgänget till bords, det som på italienska kallas ”convivio”, är en av kryddorna. De flesta vandringar innebär inte mer än 200 meters höjdskillnad upp och ned under hela vandringen och vi går i ett lugnt tempo för att njuta av natur, historiska byar och vyer över landskapet.

 

Boka din resa

2022-03-29 2022-04-04 13 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2022-03-29 2022-04-04 14 790 kr SAS Köpenhamn 2 Boka resa
2022-11-08 2022-11-14 13 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Stockholm - Rom - Trevi

  Vid ankomst till Rom blir vi mötta av Carina Magnusson, vi färdas vidare direkt från Rom till Umbrien och Trevi, där vi ska bo i 6 nätter. Vi mottas av den omhändertagande personalen på hotellet med en välkomstdrink. Carina visar oss runt i Trevi under en enkel orienteringstur. Under kvällen väntar vår första middag.

 • Dag 2 Genom oliver och vinodlingar mot Montefalco

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Vi strosar runt i Montefalco och besöker en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Under några timmar vandrar vi genom vinodlingarna och avslutar på en vingård där det vankas en gemensam lätt lunch och vinprovning (om hösten på det alldeles nyproducerade vinet ”vino novello”). Retur till Trevi. Gemensam middag.   

 • Dag 3 Assisi – den helige Franciskus stad

  Den världsberömda staden Assisi är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga. Vi besöker den Helige Fransiskus domkyrka och andra sevärda monument i staden under Carinas kunniga ledning. Katedralens freskmålningar från medeltiden, som berättar i bilder om helgonets liv, är världsberömda med rätta. Vår tur fortsätter sedan till den lilla umbriska byn Torre del Colle, mitt på landsbygden, för att äta en lunch tillsammans. Här väntar vår vandringsguide för att ta oss med på ett strövtåg till fots i hans landskap, ca 2 timmars vandring. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 4 Strövtåg i Trevis omgivningar

  Efter frukost beger vi oss ut på en lätt vandring med Carina, vi strövar i trakterna kring Trevi med fina vyer och njuter av lätt böljande kullar i gröna Umbrien. Vi kommer tillbaka till hotellet vid lunchtid för lunch på egen hand och möjlighet att utforska Trevi på eget vis. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 5 Tryffeljakt - Spoleto

  Idag blir det tryffeljakt. I bergen finns den svarta tryffeln som växer som allra bäst under vinter och vår. Till vår hjälp har vi en hund som tränats att känna den delikata doften av tryffel, gömd under jorden kring olivträden. Efter avslutat letande får vi provsmaka olika produkter gjord av den svarta tryffeln. Sedan väntar den historiska staden Spoleto, belägen vid Tiberns biflod Topino alldeles vid foten av Apenninerna. Staden grundades av romarna som kolonin Spoletium 241 f Kr. Under langobarderna blev Spoleto huvudstad i hertigdömet med samma namn – ett vidsträckt område som omfattade större delen av den östra mittendelen av dagens Italien. Vi ser den vackra bron Ponte delle Torri och den vackra katedralen med fresker av Filippo Lippi. Här ser vi även fasaderna på kommunalpalatset och tjugotalet kyrkor. Retur till Trevi. Gemensam middag. 

 • Dag 6 Lättare vandring till olivoljeprovning - Avskedsmiddag

  Idag vandrar vi sakta längs en romersk akvedukt inbäddad i olivlundar. Längs vandringen under våren blommar olivträden och på hösten är lokalbefolkningen ute och skördar oliver.  Vi gör ett stopp hemma hos Roberto, där vi får testa hans egenproducerade olivolja tillsammans med bruschetta och prosecco. Åter till Trevi där vi äter lunch på egenhand.
  Avskedsmiddag på hotellet. 

 • Dag 7 Umbrien - Stockholm

  Efter frukost är det dags att säga farväl till sköna Umbrien och fara hem till Norden.

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron & vandringsledare
 • Vandringar i ett historiskt landskap med besök i flera historiska städer, som Assisi
 • De umbriska måltiderna & vinerna

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 29/3 och 8/11
Pris Från 13 990 kr
Enkelrumstillägg 1 350 kr
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm via Köpenhamn till Rom, hem direkt från Rom till Stockholm
 • Flygavgifter
 • Sex nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Sex frukostbufféer
 • Transporter och visningar omnämnda i programmet
 • Två luncher med vatten/vin
 • En välkomstdrink
 • Provsmakning av olivolja, tryffel och vin
 • Sex trerättersmiddagar
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande vandringsguide

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 1000 kr
Resplan

Dag 1. Stockholm – Rom - Trevi rundvandring - middag.
Dag 2. Genom oliver och vinodlingar mot Montefalco - vinprovning med lätt lunch - middag.
Dag 3. Assisi – den helige Franciskus stad - lunch - vandring till Bevagna - middag 
Dag 4. Strövtåg i Trevis omgivningar –  fri tid - middag
Dag 5. Tryffeljakt med lunch - vandring tillbaka till hotellet - middag
Dag 6. Lättare vandring till olivoljeprovning – avskedsmiddag
Dag 7. Umbrien – Sverige

Boende
Vi bor resans sex nätter på trivsamma mellanklasshotellet
Hotel Antica Dimora alla Rocca
Piazza della Rocca, 06039 Trevi PG, Italien
http://www.hotelallarocca.it/

Hotellrummen på Antica Dimora alla Rocca är belägna i olika historiska byggnader i centrala Trevi, bl a 1600-talsbyggnaderna Palazzo Valenti och Palazzo Urighi. I hotellet finns e mycket uppskattad restaurang där vi äter våra trerättersmiddagar.  Daglig städning och möjlighet att lämna in tvätt mot avgift. På hotellet finns en terrass med solstolar och pool som är öppen under sommarmånaderna. Fri wifi. Säkerhetsskåp finns på hotellet.Resesätt SAS
Klimat

I april månad ligger lägsta medeltemperatur om dygnet runt 5-7 grader och högsta dygnsmedeltemperatur på 17-18 grader.
I november skördas oliverna i ett milt klimat som brukar ligga kring 14 grader om dagarna.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg där de flesta vandringar inte innebär mer än 200 meters höjdskillnad upp och ned under hela vandringen och vi går, 2 - 3 timmar för att njuta av natur, historiska byar och vyer över landskapet.
Vi går mest på mjukt underlag och stigar, ibland på grusvägar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringsskor eller kängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

Deltagarantal

ca 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.