Översikt

Strövtåg i Italiens hjärta - bland oliver och tryffel

Följ med Carina och vandra mellan medeltida byar, romantiskt belägna i ett underbart grönt landskap. Vi befinner oss mitt i Italien med Lazio, Toscana och Marche som grannar, i en av Italiens vackraste men minst kända regioner - Umbrien.

Ett naturskönt böljande land där historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar. Tanken på en resa till Umbrien för kanske dina tankar osökt in på den helige Franciscus stad Assisi, som vi också skall besöka - men framförallt vandrar vi i ett av Italiens mest ålderdomliga och vackra landskap med flera byar på listan över landets absolut mest bildsköna och historiska byar. Här gömmer sig små medeltida städer, spännande arkitektur och ett folk som lever enligt gamla traditioner med en genuin matkultur och hantverkstraditioner.

 
Tillsammans med vår engelsktalande vandringsguide och svenska Carina Magnusson som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet gör vi lättare dagsvandringar mellan 2 – 4 timmar, letar tryffel, den helige Fransiskus stad Assisi och njuter av de härliga vyerna från Umbriens balkong Montefalco.

Vårt boende är i charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninerna utlöpare, på fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen. Vi äter umbriska trerättersmiddagar med lokalt vin och vatten på bordet. De flesta måltiderna är inkluderade under vår vandringsresa - där umgänget till bords, det som på italienska kallas ”convivio”, är en av kryddorna. De flesta vandringar innebär inte mer än 200 meters höjdskillnad upp och ned under hela vandringen och vi går i ett lugnt tempo för att njuta av natur, historiska byar och vyer över landskapet.

 

Program

 • Dag 1 Stockholm - Rom - Trevi

  Vid ankomst till Rom blir vi mötta av Carina Magnusson, vi färdas vidare direkt från Rom till Umbrien och Trevi, där vi ska bo i 6 nätter. Vi mottas av den omhändertagande personalen på hotellet med en välkomstdrink. Carina visar oss runt i Trevi under en enkel orienteringstur. Under kvällen väntar vår första middag.

 • Dag 2 Genom oliver och vinodlingar mot Montefalco

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Vi strosar runt i Montefalco och besöker en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Under några timmar vandrar vi genom vinodlingarna och avslutar på en vingård där det vankas en gemensam lätt lunch och vinprovning (om hösten på det alldeles nyproducerade vinet ”vino novello”). Retur till Trevi. Gemensam middag.   

 • Dag 3 Assisi – den helige Franciskus stad

  Den världsberömda staden Assisi är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga. Vi besöker den Helige Fransiskus domkyrka och andra sevärda monument i staden under Carinas kunniga ledning. Katedralens freskmålningar från medeltiden, som berättar i bilder om helgonets liv, är världsberömda med rätta. Vår tur fortsätter sedan till den lilla umbriska byn Torre del Colle, mitt på landsbygden, för att äta en lunch tillsammans. Här väntar vår vandringsguide för att ta oss med på ett strövtåg till fots i hans landskap, ca 2 timmars vandring. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 4 Strövtåg i Rasiglia - Umbriens lilla Venedig

  Rasiglia kallas kärleksfullt Umbriens Venedig på grund av karstområdets många, rena vattenkällorna som springer fram i området. Den lilla byn från 1100-talet med traditionella stenhus och träbroar präglas av vattenflödena från Menotrefloden. Vattenkraft lade grunden till byns rikedomar under århundraden, färgning av ull, produktion av tyger och en vattendriven vadmalsstamp valkade ylletygerna täta och fina. Adelsfamiljen Trinci av Foligno byggde ett fort på höjden för att skydda byn och dess , som låg mitt emellan Spoletos stift och Sellano. Dess ruiner kan fortfarande ses, i centrum har man återställt kvarn med kvarnsten så att vi kan uppleva hur det en gång var och området är fyllt av vattenfall, dammar och grottor. Utanför byn låg den romerska handelsvägen Via della Spina. Det lokala köket är känt för sina korvar och bakverken med mandel och valnötter. Vår vandring tar ca tre timmar med bitvis stenigt underlag.

 • Dag 5 Tryffeljakt nära Trevi

  Idag väntar en lätt vacker vandring från Trevi och sedan blir det tryffeljakt. I bergen nära Trevi finns den svarta tryffeln som växer som allra bäst under vinter och vår. Till vår hjälp har vi en hund som tränats att känna den delikata doften av tryffel, gömd under jorden kring olivträden. Efter avslutat letande får vi provsmaka olika produkter gjord av den svarta tryffeln. Retur till Trevi. Gemensam middag. 

 • Dag 6 Lättare vandring till olivoljeprovning - Avskedsmiddag

  Idag vandrar vi sakta längs en romersk akvedukt inbäddad i olivlundar. Längs vandringen under våren blommar olivträden och på hösten är lokalbefolkningen ute och skördar oliver.  Vi gör ett stopp hemma hos Roberto, där vi får provsmaka hans egenproducerade olivolja tillsammans med bruschetta och prosecco. Åter till Trevi där vi äter lunch på egenhand.
  Avskedsmiddag på hotellet. 

 • Dag 7 Umbrien - Stockholm

  Efter frukost är det dags att säga farväl till sköna Umbrien och fara hem till Norden.

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron & vandringsledare
 • Vandringar i ett historiskt landskap med besök i flera historiska städer, som Assisi
 • De umbriska måltiderna & vinerna

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn, Umeå
Avresor 13/11
Pris Från 16 450 kr
Enkelrumstillägg 2750 kr
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm via Köpenhamn till Rom, t/r
 • Flygavgifter
 • Sex nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Sex frukostbufféer
 • Transporter och visningar omnämnda i programmet
 • Två luncher med vatten/vin
 • En välkomstdrink
 • Provsmakning av olivolja, tryffel och vin
 • Sex trerättersmiddagar
 • Engelsktalande vandringsguide
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 1000 kr
Resplan

Dag 1. Stockholm – Rom - Trevi rundvandring - middag.
Dag 2. Genom oliver och vinodlingar mot Montefalco - vinprovning med lätt lunch - middag.
Dag 3. Assisi – den helige Franciskus stad - lunch - vandring till Bevagna - middag 
Dag 4. Strövtåg i Rasiglia-området - middag
Dag 5. Tryffeljakt med lunch - vandring tillbaka till hotellet - middag
Dag 6. Strövtåg runt Trevi och olivoljeprovning – avskedsmiddag
Dag 7. Umbrien – Sverige

Boende
Vi bor resans sex nätter på trivsamma mellanklasshotellet
Hotel Antica Dimora alla Rocca
Piazza della Rocca, 06039 Trevi PG, Italien
http://www.hotelallarocca.it/

Hotellrummen på Antica Dimora alla Rocca är belägna i olika historiska byggnader i centrala Trevi, bl a 1600-talsbyggnaderna Palazzo Valenti och Palazzo Urighi. I hotellet finns en mycket uppskattad restaurang där vi äter våra trerättersmiddagar.  Daglig städning och möjlighet att lämna in tvätt mot avgift. På hotellet finns en terrass med solstolar och pool som är öppen under sommarmånaderna. Fri wifi. Säkerhetsskåp finns på hotellet.Resesätt SAS
Klimat

I mars och april månad ligger lägsta medeltemperatur om dygnet runt 5-7 grader och högsta dygnsmedeltemperatur på 17-18 grader.
I november skördas oliverna i ett milt klimat som brukar ligga kring 14 grader om dagarna.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg där de flesta vandringar inte innebär mer än 200 meters höjdskillnad upp och ned under hela vandringen och vi går, 2 - 3 timmar för att njuta av natur, historiska byar och vyer över landskapet.
Vi går mest på mjukt underlag och stigar, ibland på grusvägar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringsskor eller kängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

Deltagarantal

ca 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2023-11-13 2023-11-19 16 450 kr SAS Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2023-11-13 2023-11-19 16 450 kr SAS Köpenhamn 2 Boka resa
2023-11-13 2023-11-19 18 250 kr SAS Umeå Väntelista Förfrågan