Översikt

Rom och Bologna

Följ med PRO Medlemsresor genom Italiens förlovade landskap med storstadsvistelse i Rom och Bologna. Vi reser med snabbtåget Frecciarossa mellan Italiens två huvudstäder – politikens och matkulturens. I lagom värme flanerar vi längs städernas gator och njuter av folklivet på dess gator.

Njut av sköna september i två av Italiens fina städer - Rom och Bologna. I lagom värme flanerar vi längs städernas gator och njuter av folklivet på dess gator. Rom - världens kanske vackraste huvudstad där vi bor bland lokalbefolkningen i charmerande Trastevere, tar spårvagn i staden med vår kunniga färdledare för att se den Eviga stadens skatter samt njuter av egna strövtåg. Italiens snabbtåg Frecciarossa tr oss snabbt till en annan italiensk verklighet – nämligen till de godmodiga matälskarna i universitetsstaden Bologna, som även går under namnen den röda, la rossa, den lärda, la dotta, och den feta, la grassa. I den märkligt och oförskämt okända kulturstaden Bologna befinner vi oss mitt i matriket Emilia Romagna.

Program

 • Dag 1 Vi längtar till Rom - till den eviga stadens ljus

  Vi ankommer Rom under kvällen där vår färdledare med privat buss tar emot oss. Vi skall färdas in till Trastevere, tvättstreckens och småbutikernas stadsdel i Rom. Vårt hotell Villa Rosa ligger i den sydliga delen av Trastevere, i ett bostadsområde som heter Monteverdevecchio. Vi befinner oss lite i utkanten av den historiska stadsdelen men det är enkelt att ta sig in till Roms historiska centrum med spårvagn nr 8, vars ändhållplats på Piazza Venezia, inte ligger långt från pärlor som, Pantheon, Piazza Navona och Campo de Fioris restauranger och barer.
  Alla rummen har parkettgolv och privata badrum med hårfön. I receptionsområdet finns en salong med bar och terrass. Vår buss kan inte stanna utanför hotellet men stannar på gatan nedanför och därifrån går det en trappa upp till hotellet. 

 • Dag 2 Orienteringspromenad och tid för eget förfogande

  Vår färdledare oss med på en orienteringstur med spårvagnen till Roms historiska centrum bland trånga gator och små charmerande piazzor, just på detta sätt lär vi känna Rom bäst! Vi strosar förbi Trevi-fontänen, den spanska trappan, Pantheon och Piazza Navona med hörsnäckor för att höra vår färdledare berätta. Vi äter gemensam lunch. 
  Roms många ansikten bjuder in till fina egna strövtåg och du får fina tips om vad du inte bör missa. Oavsett om du slår dig ned och bara njuter av folklivet på en trattoria eller går på konstmuseum så finns så mycket att en Rom-resenär aldrig blir färdig med denna ljuvliga stad.

  Du har eftermiddagen till eget förfogande. Med spårvagnen tillbaka till hotellet är det sedan skönt att lägga huvudet på kudden.

 • Dag 3 Det röda tågets framfart - Frecciarossa till Bologna

  Vi checkar ut från vårt hotell och under förmiddagen tar vår färdledare oss med på tågresa norrut till de ljuva smakernas stad – matstaden Bologna. De flesta av de goda smaker som vi förknippar med Italien stammar från det fina landskapet Emilia Romagna, där Bologna är huvudstad. Regionens mattraditioner har givit hela världen en smak för det italienska köket och många av landets finaste läckerheter stammar härifrån. Det är här den nattsvarta aromatiska balsamvinägern från Modena tillverkas, den läckert lufttorkade parmaskinkan från staden med samma namn och det är här i bergsområdena utanför Bologna som parmesanosten tillverkas. Men här finns även en intressant historia som förtäljer oss om kampen mellan de olika adelsfamiljer som trätte om makten. När vi kommer fram skall vi installera oss på ett fint fyrstjärnigt hotell i Bolognas centrum.

 • Vi promenerar från stationen till hotell Internazionale, med våra väskor ca 650 meter. Vårt hotell är ett elegant och nyligen renoverat hotell, beläget i ett historiskt palats, mitt i centrum. Alla rum har badrum med marmorgolv, minibar, safebox och wifi. Gatan som hotellet ligger på, via Indipendenza, är en av Bolognas huvudgator som leder till den vackra historiska torget Piazza Maggiore. Vi äter en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4 Mode mat och magnifika torn

  Idag tar vi oss ut på upptäcktsfärd. Byggnader i gyllene tegel och sandsten, arkadbyggda gator och medeltida torn gör Bologna till en av Italiens förnämsta kulturstäder. Den medeltida stadskärnan är mycket välbevarad och alla gator leder till det fantastiskt vackra torget Piazza Maggiore som ligger omgivet av historiska byggnader, kyrkor och museum. Vår vandring, ca två timmar i långsamt tempo, bjuder på de viktigaste sevärdheterna såsom det vackra torget, Neptunus fontän, de två lutande tornen Asinelli och Garisenda från år 1119 och den medeltida San Petronio kyrkan med sina många gotiska valv. Lunch och resten av dagen på egen hand för egna upptäckter – kanske tar du en kaffe och en bakelse på välkända Caffeteria Pasticceria Stefano Santo?

 • Italiensk lantlunch - Arrivederci Italia!

  Förmiddagen är till eget bruk i vår röda lärda stad. Därefter skall vi ut på landet för att avnjuta en fin italiensk lunch. Vi styr kosan mot Agriturismo Acetaia Paltrinieri i Sorbara, en timme ut i vinmarkerna utanför Bologna. Paltrinieri producerar äkta balsamvinäger, vin och har en mycket trevlig restaurang. Här njuter vi en slow lunch med fyra rätter och gårdens eget vin. Sedan är det dags att säga arrivederci till Italiens sköna land denna gång och flyga hem via Köpenhamn. 

Resans höjdpunkter

 • Roms historiska centrum och ledig tid
 • Bolognas härliga arkader och mat
 • Tågresan mellan städerna med Frecciarossa
 • Lantlunch på balsamvinägergård

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 5/9
Pris Från 12 990 kr
Enkelrumstillägg 2 490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Rom/Bologna - Stockholm via Köpenhamn
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar omnämnda i programmet
 • Fyra nätter på tre, resp fyrstjärnigt mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra italienska frukostar
 • Två luncher
 • En middag
 • Engelsktalande licensierade lokalguider
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Akomst Rom på kvällen. 
Dag 2. Orienteringstur på förmiddagen, gemensam lunch, fri tid i Rom.
Dag 3. Tåget till Bologna. Middag på hotellet.
Dag 4. Stadspromenad i Bologna. Eftermiddag på egen hand.
Dag 5. Besök på balsamvinägergård - Fyrarätterslunch med vin. Hemresa. 

Boende

Två nätter på Hotell Villa Rosa, Trastevere, Rom
Två nätter på Hotell Internazionale Bologna, Via Indipendenzia

Resesätt SAS
Resans karaktär

Hela leder, normal grundkondition och gott humör borgar för en fin reseupplevelse med mycket promenader i stadsmijöer med ojämnt underlag, höga trottoarkanter och kullersten. 

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.