Översikt

Färgstarka Kraków

Kraków är vacker pärla av europeiska städer! Staden brukar kallas för Polens historiska och kulturella huvudstad, och lockar med såväl en UNESCO-skyddad stadskärna som vackra kyrkor och angenäm prisnivå. De medeltida byggnaderna i den gemytliga Gamla stan samsas med mysiga caféer och tavernor. I utkanten av staden finns flera intressanta utflyktsmål.

KRAKÓW är ett koncentrat av Europa och erbjuder allt från kultur och historia till arkitektur, musik och hantverk. Gamla stan är erkänd av UNESCO som kulturminne. Dessutom har Kraków ett stort utbud av shopping, caféer och restauranger.

Vi har tid för både stadsrundturer och egna utflykter på vår resa till färgstarka Kraków.

Program

 • Dag 1. Flyg till Kraków

  Flyg från Stockholm till Kraków. Vid ankomst väntar vår svensktalande lokalguide med buss, för transfer till centralt beläget hotell. Efter incheckningen tar vi tillsammans en kort promenad runt i Gamla Stan. Gemensam välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 2. Krakow, guidad stadspromenad

  Efter frukost gör vi en gemensam stadspromenad i Kraków tillsammans med vår svensktalande lokalguide, ca 4 timmar. Under promenaden i Gamla stan besöker vi Stora torget, som kantas av fina borgarhus. Här ligger även Mariakyrkan i gotisk stil, med det berömda altaret gjort av Wit Stwosz. Vi lyssnar på Hejnal, en trumpetsignal på fem toner som blåses varje jämn timme från kyrkans högsta torn. Mitt på Stora torget ligger Sukiennice, en vacker saluhall där man idag kan köpa hantverk. Vi fortsätter sedan till Wawelkullen med det kungliga palatset och katedralen, som var krönings- och begravningsplats för polska kungar. I kryptan är Polens och Sveriges gemensamma kung Sigismund och hans två söner begravda. Vi besöker även det Judiska kvarteret i Kraków. Eftermiddagen fri. På kvällen gemensam middag på restaurang i Gamla stan. 

 • Dag 3. Egen dag/tillvalsutflykt

  Dagen är fri till egen disposition. Utforska Kraków på egen hand eller boka in dig på någon av de båda extrautflykter som erbjuds. Du kan antingen följa med till Polens största vinterresmål Zakopane, nära gränsen till Slovakien. Denna friluftsort erbjud en skön atmosfär och shopping på den välkända Zakapone-markanden samt utmed huvudgatan Krupowki. Därtill en mäktig utsikt över Tatrabergen, Karpaternas högsta massiv med toppar på över 2000 m.ö.h. (lunch ingår). Den andra utflykten går till nazisternas tidigare Koncentrationsläger Auschwitz, som numer inrymmer en utställning över lägrets historia och fångarnas liv. Besök görs även vid fånglägret i Birkenau, med sitt museum över dåtidens grymhet. (lunch ingår).

 • Dag 4. Saltgruvan Wieliczka

  Dagens utflykt går till den mystiska och unika saltgruvan i Wieliczka, som är skyddad som världskulturarv. Efter sju århundraden av saltutvinning liknar saltgruvan en underjordisk stad. Sedan många år tillbaka har saltgruvan, med sina enastående saltskulpturer och saltreliefer, varit ett föremål för allmän beundran. Till kvällen promenerar vi till Gamla stan för en 3-rätters avslutningsmiddag på mysig restaurang med traditionell, levande Klezmermusik i de Judiska kvarteren.

 • Dag 5. Hemresa

  Efter frukost busstransfer till flygplatsen för returresa till Stockholm.

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Pris Från 7 400 kr
Specialpris från 6 695 kr PRO-medlem
Enkelrumstillägg Enkelrum 1 100 kr
Detaljerade priser

8/4 Hotel Kazimierz II
16/9 Hotel Wyspianski

I priset ingår

- Direktflyg till Kraków t/r
- Transfer till hotellet t/r*
- Del i dubbelrum på Hotell***
- Frukostpension på hotellet
- 1 middag på hotellet*
- 1 middag på lokal restaurang*
- 1 middag i judiska kvarteret med Klezmermusik*
- Guidad stadspromenad, ca 4 timmar*
- Heldagsutflykt till Saltgruvan Wieliczka inkl. lunch*

* Svensktalande lokalguide medföljer.

8/4 bor vi på Hotel Kazimierz II
16/9 bor vi på Hotel Wyspianski

I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Tillägg
Zakopane & Tatrabergen inkl. lunch 540 kr
Auschwitz & Birkenau inkl. hörlurar och lunch 640 kr
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr

Utflykter enligt program, möjlighet att boka tillvalsutflykter.

Resplan

Dag 1. Flyg till Kraków
Dag 2. Krakow
Dag 3. Egen dag/tillvalsutflykt
Dag 4 saltgruvan Wieliczka
Dag 5. Hemresa

Resesätt Norwegian
Klimat

Polens södra delar har ett inlandsklimat, vilket innebär att de har varma somrar och kalla, torra vintrar. Nederbörden är ganska jämnt fördelad under året, sommaren och hösten är den dock något högre.

Valuta

Polska Zloty.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Det går att växla hemma i Sverige men det går även att växla i Kraków. Kortbetalning accepteras nästan överrallt och det finns även gott om bankomater.

Boende

 • Hotel Wyspianski ***

  Hotel Wyspianski är ett trestjärningt hotell som ligger centralt i Krakow i närheten av stadens historiska och kulturella centrum. Alla rum har även gratis WiFi. Rummen är bekvämt möblerade och har TV 

 • Hotel Kazimierz II ***

  Hotell Kazimierz  är ett trestjärningt hotell och det ligger nära det judiska kvarteret som heter just Kazimierz. Det är på bekvämt promenadavstånd till Gamla Stan och det stora torget. Rummen är bekvämt möblerade och har TV, vattenkokare, strykbräda, luftkonditionering och daglig städning. Alla rum har även gratis WiFi.