Översikt

Inlandsbanan i Midnattssolens land

Följ med på en oförglömlig tågresa genom Sverige vid midsommartid! Vi reser från Stockholm till midnattssolens Lappland, och vidare drygt hundra mil med Inlandsbanan från Gällivare och Polcirkeln i norr till Mora i söder. Resan går genom unika kulturmiljöer och vi njuter av naturens skiftningar när sommaren i Sverige är som allra vackrast.

Inlandsbanan
Från Gällivare i norr till Mora i söder reser vi med Inlandsbanan, en järnväg med en total sträcka av 1 288 kilometer. De första idéerna om denna järnväg, som skulle förbinda landets nordligaste delar och de sydvästliga delarna, presenterades i slutet av 1800-talet. Grundtanken var en inre stambana som skulle stärka näringslivet i norra och mellersta Sveriges inland. Inlandsbanans första sträcka, från Östersund till Ulriksfors, stod klar 1912. Den nordligaste, till Gällivare, invigdes 1937.
Inlandsbanan går till stora delar genom vild natur som genomkorsas av älvar och andra vattendrag. Längs banan finns därför fler än 250 järnvägsbroar, många av dem visar prov på högklassig ingenjörskonst.

Midnattssolen
Midnattssolen är ett fenomen som vi kan se norr om polcirkeln. I Gällivare och Jokkmokk, som vi besöker under vår resa, är solen uppe hela dygnet från slutet av maj till mitten av juli. Tack vare jordens atmosfär kan man faktiskt uppleva midnattssolen även i söder om polcirkeln.

Program

 • Dag 1. Nattåg från Stockholm till Gällivare

  Avresa med nattåg från Stockholms Centralstation på kvällen. Vi reser mot Lappland och Gällivare via Boden. Under vår väg genom Sverige i den ljusa sommarnatten passerar vi städer som Söderhamn, Hudiksvall, Sundsvall, Härnösand och Umeå innan vi ankommer till Gällivare under förmiddagen.

 • Dag 2. Ankomst till Lappland

  Nattåget ankommer till Gällivare i Lappland på förmiddagen. Vid ankomst till hotellet äter vi en gemensam lunch innan vi checkar in. Gällivares historia som ort går tillbaka till sent 1600-tal, då man hittade järnmalm i området. Denna småstad är belägen tio mil norr om polcirkeln, och här skiner midnattssolen under en hel månads tid under sommaren. Framåt kvällskvisten avgår den guidade midnattsturen till Malmberget som avslutas med ett besök på lågfjället Dundret där du kan njuta av vidunderlig utsikt och uppleva midnattssolen mellan 4 juni och 9 juli.

  Dundret
  Gällivare står med ena foten i fjällvärlden och den andra på den gemytliga landsbygden. Dagen i Gällivare disponerar du på egen hand. Vi föreslår att du tar en promenad längs den intressanta Kulturstigen inom staden. Eller vandrar upp till lågfjället Dundret, naturreservatet som ligger fyra km utanför Gällivare. Du kan ta dig dit längs en vandringsled som startar vid tågstationen. Leden är tydligt skyltad och vandringen tar cirka en timma om du går i normal takt. Belöningen består av en strålande utsikt från Dundrets topp 823 meter över havet.

 • Dag 3. Inlandsbanan från Gällivare till Jokkmokk

  Efter en tidig frukost på hotellet startar vår resa med Inlandsbanan mot Jokkmokk, restid cirka 1,5 timmar. Vi installerar oss på vårt hotell, Hotell Jokkmokk, som ligger vid sjön Talvatis, nära huvudgatan och tio minuters promenad från Jokkmokks station. Jokkmokk är Sveriges till ytan näst största kommun, något större än landskapet Värmland. Centrala Jokkmokk är en samisk samlingsplats vars historia sträcker sig tillbaka till 1500-talet.
  Tillsammans besöker vi fjäll- och samemuseet Ájtte, där vi får lära oss mer om fjällvärldens kultur och natur och den samiska kulturen. På egen hand kan du besöka Jokkmokks Tenn och se hur ett fantastiskt hantverk går till. Eller ta en promenad till Jokkmokks båda kyrkor, var och en med sin spännande historia. Gemensamt äter vi en enklare middag på kvällen.

   

 • Dag 4. Inlandsbanan från Jokkmokk till Vilhelmina

  Under tidig förmiddag fortsätter resan med Inlandsbanan söderut genom Lappland, via bland annat Arvidsjaur, Sorsele och Storuman till Vilhelmina. När vi strax söder om Jokkmokk korsar den geografiska Polcirkeln gör vi ett kort uppehåll. Tåget ankommer till Vilhelmina under eftermiddagen. Restid cirka 7 timmar.
  Vi bor på det fridfulla Hotell Wilhelmina, som omges av Lapplands vilda skönhet. Hotellet är beläget nära en autentisk samisk bosättning med vacker utsikt över Volgsjön och Blaikfjäll.
  Stadens namn, Vilhelmina, tillkom för att hedra kung Gustav IV Adolfs gemål Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden. Vi installerar oss på vårt hotell och äter en enkel middag på kvällen.

 • Dag 5. Vilhelmina Kyrkstad och Inlandsbanan till Östersund

  Kyrkstäder är i huvudsak en norrländsk företeelse som på vissa platser kan ha rötterna ända ner i medeltiden. Vilhelmina kyrkstad uppstod på 1840-talet. Under förmiddagen besöker vi den klassiska kyrkstaden och får en uppfattning om hur livet gestaltade sig här för snart två hundra år sedan, det finns även tid för egna strövtåg med möjlighet att köpa hantverk från orten. Vid lunchtid beger vi oss med buss ca. 1,5 km bort till vårt trevliga midsommarfirande med en gemensam lunch. 
  Under eftermiddagen lämnar vi Vilhelmina och Lappland och reser med Inlandsbanan via Dorotea, Hoting och Ulriksfors till Jämtland. Vid niotiden på kvällen anländer vi till Östersund, Jämtlands residensstad vid Storsjöns strand. Restid ca 5,5 timmar. Incheckning på hotellet där vi stannar under två nätter. 

 • Dag 6. En dag i vackra Östersund

  Staden grundades 1786 av Gustav III för att utöka inflytandet över handeln i Jämtland. Östersund är beläget mitt i Jämtland och betraktas som Sveriges geografiska mittpunkt. Östersund brukar marknadsföras som vinterstad, men är en minst lika vacker och spännande som sommarstad. Under förmiddagen promenerar vi tillsammans till friluftsmuseet Jamtli där vi möter människor och miljöer från flera tidsepoker. Under eftermiddagen får du tid att upptäcka stadens rika utbud på egen hand. Det finns flera trevliga kaféer och restauranger. Lunch och middag äter vi på egen hand.

  Jamtli
  Friluftsmuseet Jamtli består av kulturhistoriska byggnader och ett inomhusmuseum. Även en konsthall, som samtidigt är en filial till Nationalmuseum. Som första museum i Sverige började Jamtli 1984 att arbeta med så kallad "levande historia". Aktörer flyttade in i miljöerna och gestaltade vardagslivet, som det var förr i tiden. 

 • Dag 7. Tågresor från Östersund till Mora och Stockholm

  Efter en tidig och god frukost på hotellet går vi ombord på Inlandsbanan för resan söderut mot Mora. Färden går genom Härjedalen mot Dalarna. Via Sveg och Orsa kommer vi fram till Mora vid Siljans strand under tidig eftermiddag. Tid för snabb lunch på egen hand i Mora innan vi kliver på tåget mot Stockholm dit vi ankommer vid sextiden på kvällen. Total restid ca 9 timmar.

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 19/6
Pris Från 17 495 kr
Enkelrumstillägg Tillval/person Nattåg kupé eget bruk + enkelrum 5 nätter 4 300 kr
I priset ingår
 • Nattåg med VY, del i 2-bäddskupé Stockholm-Gällivare
 • Del i dubbelrum på mellanklasshotell 5 nätter
 • Resa med Inlandsbanan inklusive platsreservationer
 • En lunch i Gällivare vid ankomsten den 20/6
 • Frukost 5 dagar
 • Middag 3 dagar, i Gällivare, Jokkmokk och Vilhelmina
 • Guidad midnattstur till Malmberget och Dundret
 • Inträde till Áttje fjäll och samemuseum i Jokkmokk
 • Midsommarfirande med lunch i Vilhelmina
 • Inträde till Jamtli i Östersund
 • Dagtåg med SJ från Mora till Stockholm
 • PRO Medlemsresors färdledare
I priset ingår ej
 • Måltider under tågresorna
 • Luncher
 • Middagar i Östersund

 

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Tidsangivelser under resans gång fås av guiden. 
19/6 – Nattåg till Gällivare
20-25/6 - Inlandsbanan
25/6 – Dagtåg från Mora till Stockholm         

Boende

Gällivare:
Grand Hotel Lappland, Lasarettsgatan 1. Tel. 0970-77 22 90

Jokkmokk:
Hotel Jokkmokk, Solgatan 45. Tel. 0971-777 00

Vilhelmina:
Hotell Wilhelmina, Volgsjövägen 16. Tel. 0940-554 20

Östersund
Hotell Östersund, Kyrkgatan 70. Tel.  063-57 57 00

Resesätt Tåg

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2023-06-19 2023-06-25 17 495 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan