Översikt

Rundresa i Svenska Pommern

Pommern tillhörde Sverige i 167 år, från Westfaliska freden 1648 fram till 1815. Till Svenska Pommern räknades städerna Stralsund och Greifswald samt ön Rügen, och under en period även ön Usedom. Följ med oss på denna vackra och historiskt mycket intressanta rundresa i norra Tyskland. Vi besöker platser, som minner om den svenska stormaktstiden, och får en inblick i den nutida historien, från DDR till ett enat Tyskland.

Boka din resa

2019-09-01 2019-09-04 9 500 kr Scandinavian Airlines 2 Boka resa

Program

 • Dag 1 Hamburg och Greifswald

  Efter ankomst till Hamburgs flygplats möts vi av buss för en rundtur i Tysklands näst största stad, efter Berlin. Därefter fortsätter vi vår resa mot staden Greifswald vid den tyska Östersjökusten. Vi installerar oss på vårt fyrstjärniga hotell, mitt i centrala Greifswald, för tre nätter och avslutar dagen med gemensam middag

 • Dag 2 Greifswald och ön Usedom

  Vi besöker universitetet i Greifswald, som under 1700-talet hade ett tusental svenska studenter. Här i Greifswald hade dessutom kung Gustav IV Adolf ett av sina högkvarter och införde svenska lagar för att förbättra livet för Pommerns bönder. Domkyrkan S:t Nikolai i Greifswald räknas till de vackraste kyrkobyggnaderna i denna del av Tyskland. Vi besöker domkyrkan, som byggdes under 1280-talet. I samband med ett renoveringsarbete för några år sedan hittades här en bok med den heliga Birgittas uppenbarelser från 1400-talet.


  På väg mot ön Usedom gör vi en lunchpaus i småstaden Wolgast. På Usedom ligger staden Peenemünde, där Gustav II Adolf landsteg 1630 med 14 000 soldater och ingrep i 30-åriga kriget. Här finns en minnessten som påminner om denna händelse. På samma plats finns ett museum över forskning och produktion av ”V-raketen” (V som i vedergällning), som Tyskland utvecklade mellan 1939–1944.


  Slottet Mellenthin, som idag är ett hotell, ägdes i mitten av 1600-talet av Axel Oxenstiernas äldste son Johan. Vi ser även byns kyrka med anor från 1300-talet och äter middag på ön innan vi återvänder till Greifswald.

 • Dag 3 Rügen och den vita staden Putbus

  Vi lämnar Greifswald efter frukost och reser mot Neuenkirche. Här är professor Thomas Thorild begravd. Denne Thorild, som givit namn åt bland annat Thorildsplan i Stockholm, undervisade på universitetet i den charmiga staden Greifswald. Vi kommer därefter till den intressanta staden Stralsund, vackert belägen söder om Rügen, Tysklands största ö. Denna anrika Hansastad har en välbevarad stadskärna, med trivsamma gränder och eleganta byggnader i gotisk stil. Hela Gamla stan finns på Unescos lista över världsarv och vi gör en rundvandring i Stralsund. Den gamla Hansastaden var huvudstad för de tyska besittningarna i 95 år. Vi ser generalguvernörernas palats, kommendanthuset och andra bevarade minnen från den svenska tiden. Den gamla stadsdelen är i det närmaste oförändrad sedan Hamsatiden och upptagen på Unescos världsarvslista.
  Kung Karl XII tillbringade ett helt år i Stralsund efter kalabaliken i Bender (i nuvarande Moldavien). Två för svensk historia betydande personer, Nicodemus Tessin och Carl Wilhelm Scheele är båda födda i Stralsund.
  Resan fortsätter till Rügen, den största av de tyska öarna. Under stormaktstiden inkluderades ön av svenska kronan i det som kom att kallas Svenska Pommern.
  Under mellankrigstiden påbörjades bygget av Seebad Prora, som skulle bli världens längsta semesteranläggning inom programmet Kraft durch Freude (Styrka genom Glädje). Arbetet påbörjades 1936 men avbröts under andra världskriget och avslutades aldrig helt. Ön Rügen tillhörde DDR fram till sammanslagningen av västra och östra Tyskland och området öppnades för allmänheten 1993. På Rügen ser vi även öns berömda vita klippor vid Königsstuhl. Vi besöker slottet Spyker, som var en gåva från drottning Kristina till Carl Gustav Wrangel, generalguvernör över Svenska Pommern.


  Bland Rügens många storslagna stränder räknas den vid badorten Binz som den förnämsta. Efter en kafferast här reser vi med ånglok längs Rügensche Kleinbahn, en smalspårig järnväg, till den vita staden Putbus. Staden anlades under 1800-talet av adelsmannen Malte von Putbus, som år 1807 utnämndes till svensk greve.
  Vi avslutar besöket på Rügen med en middag i spännande bryggerimiljö innan vi återvänder till Stralsund.

 • Dag 4 Wismar och Hamburg

  Hansastaden Wismar ligger vid Östersjön, öster om Lübeck. Precis som Stralsund är den gamla stadsdelen skyddad av Unesco som världsarv. Vi gör en rundvandring i staden och ser gotiska kyrkor och varsamt renoverade borgarhus. Wismar var införlivat i Svenska Pommern och här inrättades den kungliga svenska tribunalen, som var den högsta dömande instansen för samtliga svenska provinser i Tyskland. 

  Efter lunch i Wismar beger vi oss åter till Hamburgs flygplats för resa hem.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Köpenhamn Kastrup, Stockholm Arlanda
Avresor 1/9
Pris Från 9 500 kr
Specialpris 8 695 kr för PROmedlem
Enkelrumstillägg Enkelrum 950 kr
I priset ingår

• Flyg till Hamburg t/r
• Transfer t/r
• Del i dubbelrum på 4-stjärnigt hotell
• Rundresa med buss och utflykter enligt program
• Helpension från middag dag 1 till lunch dag 4
• Svensktalande guide
• PRO medlemsresors färdledare

Resesätt Scandinavian Airlines
Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »