Översikt

Påsk i Italiens hjärta

Följ med Carina till medeltida byar, stora sjölandskap och historiska städer, romantiskt belägna i ett underbart grönt landskap. Vi firar påsk mitt i Italiens hjärta med Lazio, Toscana och Marche som grannar, i en av Italiens vackraste men minst kända regioner - Umbrien.

Ett naturskönt böljande land där historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar. Tanken på en resa till Umbrien för kanske dina tankar osökt in på den helige Franciscus stad Assisi, som vi också skall besöka - men framförallt vandrar vi i ett av Italiens mest ålderdomliga och vackra landskap med flera byar på listan över landets absolut mest bildsköna och historiska byar. Här gömmer sig små medeltida städer, spännande arkitektur och ett folk som lever enligt gamla traditioner med en genuin matkultur och hantverkstraditioner.

 
Tillsammans med vår engelsktalande vandringsguide och svenska Carina Magnusson som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet upptäcker vi påsktraditioner, processioner och gör två lättare dagsvandringar mellan 2 – 4 timmar, ser blommornas stad Spello, påsk i Perugia, procession i den helige Fransiskus stad Assisi och njuter av de härliga vyerna från Umbriens balkong Montefalco.

Vårt boende är i charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninerna utlöpare, på fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen. Vi äter umbriska trerättersmiddagar med lokalt vin och vatten på bordet. De flesta måltiderna är inkluderade under vår resa - där umgänget till bords, det som på italienska kallas ”convivio”, är en av kryddorna. De två vandringarna innebär inte mer än 200 meters höjdskillnad upp och ned under hela vandringen och vi går i ett lugnt tempo för att njuta av natur, historiska byar och vyer över landskapet.

 

Program

 • Dag 1 Stockholm - Rom - Trevi

  Vid ankomst till Rom blir vi mötta av Carina Magnusson, vi färdas vidare direkt från Rom till Umbrien och Trevi, där vi ska bo i 6 nätter. Vi mottas av den omhändertagande personalen på hotellet med en välkomstdrink. Carina visar oss runt i Trevi under en enkel orienteringstur. Under kvällen väntar vår första middag.

 • Dag 2 Vinodlingarnas Montefalco

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Vi strosar runt i Montefalco och besöker en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Under några timmar vandrar vi genom vinodlingarna och avslutar på en vingård där det vankas en gemensam lätt lunch och vinprovning (om hösten på det alldeles nyproducerade vinet ”vino novello”). Retur till Trevi. Gemensam middag.   

 • Dag 3 Blommande strövtåg på akvedukt – avslappnande ljudbad

  Idag vandrar vi sakta, ca sex kilometer, längs en vacker väg fyrahundra meter ovan havsnivå med vyerna över Spoletodalgången vid våra fötter. Om våren blommar olivträden och så gör även vår stig längs den medeltida akvedukten inbäddad i grönska olivlundar i utkanten av Bovara di Trevi. Vi gör ett stopp hemma hos Roberto, där vi får provsmaka hans egenproducerade olivolja tillsammans med bruschetta och prosecco. Stigen leder oss genom landskapet till ett enkelt slott inbyggt i klippan vid Pissignano där vi äter lunch.
  Väl tillbaka till Trevi har du tid att njuta av Trevis historiska kvarter. De bjuder på gator och prång som vindlar runt, smyckade av murar och pelare från romersk tid bland portaler och fresker. Det stora antalet renässanspalats vittnar om hur de förmögna adelsfamiljerna i området använde sitt välstånd från det gröna guldet, olivoljan. Under eftermiddagen skall vi uppleva en avslappnande gong- och ljudbad som skall frigöra spänningar och skapa energi i själ och kropp. Middag på kvällen

 • Dag 4 Strövtåg i Trevi och Via Crucisprocession i Assisi

  Under en härligt avslappnad förmiddag skall vi göra en långsam vandring i naturen runt Trevi och har fri tid för lunch på egen hand.
  Festligheterna kring påsk är synnerligen speciella i Umbriens spirituella hjärta Assisi. Påsken har haft en viktig roll alltsedan medeltiden och påkostade evenemang lockar mängder av pilgrimer än idag. Den heliga veckan i Assisi kröns med långfredagens procession med återskapande av Jesu lidande och martyrskap. Processionen med Jesu kropp ringlar från San Rufinokatedralen till San Franciscobasilikan med vördnadsfulla stopp vid de klosterordnar som ligger längs dess väg. Kvällens procession som inleds vid skymningen har traditioner sedan medeltiden och lyses endast upp av facklor. Vi äter middag och återvänder sent till vårt hotell.

 • Dag 5 Påskafton i Perugia och blommornas stad Spello

  Vackra och kulturella Perugia är målet för dagens utflykt i påskaftonstid. Under påsk bjuder staden in till marknad i stadens historiska centrum.
  Vi skall sedan njuta av romarnas stad Spello med arv från romersk tid. En medeltida stad omgärdad av murar som uppfördes på resterna av en antik romersk mur där delar fortfarande idag står, men då stor del byggdes under 1000-talet på påvlig befallning. Vi äntrar staden genom en av dess fem stadsportar. Spello finns med på listan över Italiens vackraste byar/småstäder. Spellos mest berömda konstverk är den freskcykel av Pinturicchio i kyrkan Santa Maria Maggiore. Om nio veckor firas Kristus återuppståndelse och himmelsfärd här med en helt blomsterprydd stad i procession. Lunch intas på en restaurang i Spello och är det fint väder kan vi njuta av den på terrassen med vyer över dalgången. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 6 Under Toscanas sol

  Idag reser vi till Toscana och medeltida staden Cortona där en påskdagslunch väntar oss i trevliga omgivningar. Cortona är en ljuvlig muromgärdad toskansk stad, känd för sin fina gastronomi och den omkringliggande naturens skönhet. För tjugo år sedan spelades den älskade filmen "Under Toscanas sol" in här och kring Trasimenosjön. Vi äter en trevlig, speciell påskdagslunch innan vi spenderar eftermiddagen runt just Trasimenosjön, en av landets största sjöar och förr kallad Perugiahavet. Den historiska sjöns stränder har sett Hannibal besegra den romerska konsuln Caius Flaminius och lockat de umbriska renässanskonstnärerna att måla det rullande odlingslandskapet fyllt av vinrankor och olivträd. VI utforskar de vackra omgivningarna innan det är dags att åter vända kosan mot Trevi och äta en fin middag.

 • Dag 7 Spoleto - Sverige

  Vår påskvistelse i Umbrien avrundas med ett besök i den historiska staden Spoleto. Staden är belägen vid Tiberns biflod Topino alldeles vid foten av Apenninerna och grundades av romarna som kolonin Spoletium 241 f Kr. Under langobarderna blev Spoleto huvudstad i hertigdömet med samma namn – ett vidsträckt område som omfattade större delen av den östra mittendelen av dagens Italien. Vi ser den vackra bron Ponte delle Torri och den vackra katedralen med fresker av Filippo Lippi, liksom fasaderna på kommunalpalatset och tjugotalet kyrkor. Vår trivsamma lunch serveras på en karaktäristisk umbrisk restaurant. Härifrån går resan vidare mot Rom och dess flygplats för hemresan till Norden.

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron & vandringsledare Carina
 • Upplevelser i påsktid i ett historiskt landskap med besök i flera historiska städer, som Assisi, Perugia och Spello
 • En dag "Under Toscanas sol"
 • De umbriska måltiderna & vinerna

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 26/3
Pris Från 16 880 kr
Enkelrumstillägg 2730 kr
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm via Köpenhamn till Rom/Rom - Stockholm ELLER Flyg från Köpenhamn - Rom, t/r
 • Flygavgifter
 • Sex nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Sex frukostbufféer
 • Transporter och visningar omnämnda i programmet
 • Fyra luncher med vatten/vin
 • En Påsklunch
 • En välkomstdrink
 • Provsmakning av olivolja och vin
 • Sex trerättersmiddagar
 • Engelsktalande vandringsguide
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 1000 kr
Resplan

Dag 1. Stockholm – Rom - Trevi rundvandring - middag.
Dag 2. Montefalco - vinprovning med lätt lunch - middag.
Dag 3. Blommande strövtåg vid akvedukt - bruschetta - middag 
Dag 4. Strövtåg utanflör Trevi - Assisi påskprocession och middag
Dag 5. Påskafton i Perugia - romarnas Spello - middag
Dag 6. Cortona och Trasimenosjön - Under Toscanas sol - avskedsmiddag
Dag 7. Spoleto - Sverige

Boende
Vi bor resans sex nätter på trivsamma mellanklasshotellet
Hotel Antica Dimora alla Rocca
Piazza della Rocca, 06039 Trevi PG, Italien
http://www.hotelallarocca.it/

Hotellrummen på Antica Dimora alla Rocca är belägna i olika historiska byggnader i centrala Trevi, bl a 1600-talsbyggnaderna Palazzo Valenti och Palazzo Urighi. I hotellet finns en mycket uppskattad restaurang där vi äter våra trerättersmiddagar.  Daglig städning och möjlighet att lämna in tvätt mot avgift. På hotellet finns en terrass med solstolar och pool som är öppen under sommarmånaderna. Fri wifi. Säkerhetsskåp finns på hotellet.Resesätt SAS
Klimat

I mars och april månad ligger lägsta medeltemperatur om dygnet runt 5-7 grader och högsta dygnsmedeltemperatur på 17-18 grader.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en natur och kultur rundresa i Påskens tid med två strövtåg om ca 200 meters höjdskillnad upp och ned under hela vandringen och vi går, 2 - 3 timmar för att njuta av natur, historiska byar och vyer över landskapet.
Vi går mest på mjukt underlag och stigar, ibland på grusvägar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringsskor eller kängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

Deltagarantal

ca 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2024-03-26 2024-04-01 16 880 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2024-03-26 2024-04-01 17 370 kr SAS Köpenhamn 5 Boka resa