Översikt

Parker och trädgårdar på Madeira med Gunnel Carlson

För alla trädgårdsintresserade är Madeira det självklara resmålet. Följ med oss till denna blommande ö i höst. Med på resan är trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson. Hon tar oss med till några av Madeiras mest intressanta trädgårdar och parker, där vi får njuta av orkidéodlingar, prunkande exotisk växtlighet och storslagna vyer.

Ögruppen Madeira, som ligger 40 mil norr om Kanarieöarna, var obebodda när de upptäcktes av portugisiska sjöfarare på 1400-talet. I dag är ögruppen en välmående och självstyrande del av Portugal. Huvudön Madeira kallas ofta för Atlantens pärla eller Atlantens flytande trädgård. Ön är ständigt grön och trädgårdarna och parkerna är öppna för besökare året runt. 
Under vår vecka på Madeira kommer vi att besöka bland annat den berömda Botaniska trädgården i Funchal, den tropiska trädgården i Monte och Quinta da Boa Vista med sin privata orkidéodling.

För alla trädgårdsentusiaster
Madeira är ett eldorado för oss som gillar blommor och växter. Ön är vidunderligt vacker med sin flora och sina majestätiska berg. Under våra besök kan man i många trädgårdar köpa orkidéer eller fröer. I Funchals vackra saluhall Mercado dos Lavradores finns även möjlighet att köpa med lökväxter att ta med hem som souvenirer. Madeira har behagliga temperaturer året runt. I Funchal råder ett subtropiskt klimat med temperaturer på omkring 20 grader i november. Temperaturerna uppe i bergen är dock lägre. Två tredjedelar av ön är naturreservat, och den urgamla Laurisilva-skogen, som vi ser under en av veckans utflykter, finns på Unescos världsarvslista.

Gunnel Carlson
Vår ciceron Gunnel Carlson är trädgårdsjournalist och författare. När Gunnel inte medverkar i tv-programmet ”Go’kväll” ger hon sig gärna ut på en resa och förmedlar sina stora kunskaper om trädgårdar, kryddor och exotiska växter. Gunnel har också gett ut boken ”Min gröna passion”, där hon delar med sig av sitt kunnande.

 

Boka din resa

2019-11-02 2019-11-09 12 990 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1. Resan till Madeira

  Vi flyger med SAS direkt till Madeira. På flygplatsen möter vår reseledare med buss för den vackra transfern in till öns huvudstad Funchal. Vi tar in på vårt nyrenoverade hotell Alto Lido, beläget i stadsdelen Lido, ett par kilometer från centrala Funchal. Middag på hotellet.

 • Dag 2. Gunnel Carlson

  Vår ciceron, trädgårdsexperten Gunnel Carlson, presenterar de olika parker och trädgårdar som vi kommer att besöka under veckan. Dagen i övrigt är fri för att på egen hand upptäcka det vackra hotellet och omgivningarna. Kanske lockar några timmar vid den uppvärmda poolen eller varför inte göra ett besök i hotellet gym. 

 • Dag 3. Botaniska trädgården

  Dagen inleds med en rundtur i den vackra staden Funchal, med bland annat katedralen och stadens spännande saluhall. Höjdpunkten under denna tur är den botaniska trädgården, som ligger på en höjd med en strålande utsikt över staden. Trädgården anlades under slutet av 1800-talet av den förmögna familjen Reid. Denna botaniska trädgård innehåller fantastiska växter, exotiska blommor och tropiska fåglar. Eftermiddagen är ledig.

 • Dag 4. Orkidéer på Quinta da Boa Vista

  En halvdagstur som inleds med ett besök i trädgården Quinta Vigia. Denna historiska herrgård är idag residens för den autonoma regeringens president. Trädgården kan visa upp ett otal vackra blommor men framförallt exotiska träd och fåglar. Dessutom vackra vyer över Funchals hamn och bukten. Vi fortsätter mot Quinta da Boa Vista, en privat trädgård där vi njuter av dess imponerande orkidéodlingar. Åter till hotellet. Eftermiddagen är ledig.

 • Dag 5. Monte och den tropiska trädgården

  En längre tur som kommer att bjuda på de vackraste vyerna på Madeira. Från höjden Pico dos Barcelos får vi en storslagen utsikt över Funchalbukten. Via Eira do Serrado når vi dalen som kallas Nunnornas dal och byn Curral das Freiras. Vi stannar till i byn Monte, belägen 550 meter över Funchal. Vi ser kyrkan Nossa Senhora do Monte innan vi besöker den sju hektar stora tropiska trädgården i Monte. Åter till hotellet för en stunds vila före middagen.

 • Dag 6. Santana

  I dag väntar en storslagen heldagstur, som tar oss med ut på ön. Första anhalt är byn Camacha, och vidare via Ribeiro Frio där vi får se öns ursprungliga vegetation med Laurisilvaskog. Vi besöker småstaden Santana på öns nordöstra kust där vi kan se de berömda triangelformade husen med sina halmtak. Naturen och omgivningarna på Madeira är någonting utöver det vanliga och i Santana får vi se prov på dess storslagenhet. Lunch på egen hand. Vi fortsätter turen mot Porto da Cruz, centrum för Madeiras sockerrörsodlingar. Redan på 1400-talet tillverkade man punsch (poncha) av sockerrör på Madeira. Genom Portela-passet kommer vi till öns äldsta stad, Machico, innan vi återvänder till Funchal och vårt hotell.

 • Dag 7. Ledig dag

  Vi smälter intrycken från dessa utflykter och vår ciceron Gunnel Carlson sammanfattar veckans upplevelser. Dagen i övrigt är ledig. Passa på att ta lokalbussen in till Funchal och njut av skönheten i denna portugiska stad.

 • Dag 8. Hemresa

  Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Karta

Resfakta

Avreseort Stockholm
Avresor 2/11
Pris Från 12 990 kr
Enkelrumstillägg Enkelrumstillägg 2 900 kr
I priset ingår
 • Flyg till Madeira t/r
 • Flygskatter och säkerhetsavgifter
 • Busstransfer flygplats–hotell t/r
 • Del i dubbelrum på Hotel Alto Lido, 7 nätter
 • Frukost och middag varje dag
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Lokal skandinavisktalande färdledare
 • PRO medlemsresors ciceron Gunnel Carlson
I priset ingår ej

Avbeställnings och reseförsäkring.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 800 kr
Resplan

Dag 1. Flyg till Madeira
Dag 2. Ledig dag
Dag 3. Botaniska trädgården
Dag 4. Quinta da Boa Vista
Dag 5. Monte
Dag 6. Santana
Dag 7. Ledig dag
Dag 8. Hemresa

Resesätt SAS
Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boende

 • Hotel Alto Lido****

  Hotellet ligger i det trivsamma Lido-området ett par km väster om huvudstaden Funchal. Liten trädgård, solterrass med solsängar, pool utomhus och inomhus. 

  Rummen: Moderna dubbelrum med badrum med dusch, wc och hårtork. Luftkonditionering, tv, telefon, värdeskåp, kostnadsfri wi-fi.   
  Tre restauranger, bar med musikunderhållning. Litet gym.