Översikt

Kultur- och TV-historisk resa till England

Följ med på en kultur- och TV-historisk resa till England. Under resan besöker vi platser som används vid inspelningar av Morden i Midsomer, Kommissarie Morse, Harry Potter, Shakespeare in love med flera tv-serier och filmer. Vi får uppleva den lantliga idyllen, de charmiga engelska bygatorna, mysiga och historiska pubar och bor mitt i Midsomer County" vid foten av Chiltern Hills. Vi får också uppleva tjusiga herresäten och slottsinteriörer vid Blenheim Palace, Broughton Castle, Stonor och Mapledurham House samt universitetsstaden Oxford. Resan leds av Mats Sandberg som är mycket litterärt och historiskt kunnig.

Mats Sandberg. Ursprungligen gymnasie-lärare i Engelska med ett starkt intresse för litteratur och historia (särskilt brittisk). Mats har lett många resor till UK och är en mycket uppskattad färdledare med brett register och kompetens, i synnerhet när det gäller historia, politik och samhällsförhåll-anden. Han får högsta betyg av sina resenärer, bl a för sin förmåga att med humor, kunskap och tydlighet levandegöra historiska skeenden och gestalter.

Boka din resa

2019-05-18 2019-05-22 13 990 kr Scandinavian Airlines Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1. Beaconsfield, Aston Rowant

  Vår svenske ciceron Mats Sandberg möter oss för bussfärd mot Oxford. Vi stannar till i Beaconsfield, idag hem för många av Storbritanniens "rich and famous", där bl a Enid Blyton (Femböckerna) bodde och science fiction-författaren Terry Pratchett föddes. Bondfilmsscener ur Åskbollen spelades in här och många avsnitt av Morden i Midsomer. Vi besöker Bekonscot Model Village, världens äldsta miniatyrby med egen miniatyrjärnväg, anlagd 1929 där ett av avsnitt i Morden i Midsomer spelats in. Vår välkomstmåltid intar vi på The Royal Standard of England, en av Englands äldsta pubar med över 900 år på nacken. (M)

 • Dag 2. Thame, Oxford

  Vi börjar dagen i den pittoreska marknads-staden Thame som använts vid inspelningarna av Morden i Midsomer. Därefter besöker vi universitetsstaden Oxford där bl.a. Margaret Thatcher, Tony Blair, Indira Gandhi, Benazir Bhutto, Hugh Grant, Lawrence av Arabien, Rupert Murdoch, Stephen Hawking, Michael Palin och Dudley Moore studerat. Vi uppsöker också miljöer som använts i kända filmer och tv-serier med bl a forskningsbiblioteket Bodleian Library, där Divinity School fungerade som Hogwarts sjukstuga i Harry Potterfilmerna, universitets-aulan Sheldonian Theatre, Christ Church Cathedral samt Christ Church College, vars stora matsal även användes i Harry Potter-filmerna. På kvällen litterär pubvandring, som bl a inkluderar The White Horse som figurerar i kommissarie Morse filmatiseringar. The Bear, en av Oxfords äldsta pubar, från 1242, och puben Eagle and Child, stamställe för den litterära diskussionsklubben The Inklings, som kunde räkna CS Lewis och Tolkien till sina medlemmar. Middag på någon av de klassiska pubarna. (F,M)

 • Dag 3. Blenheim Palace, Broughton Castle

  Utflykt till magnifika Blenheim Palace, residens för hertigarna av Marlborough och Winston Churchills födelseplats. Palatset har förekommit i en mängd filmer, bl a i en av Harry Potter-filmerna och i Hamlet. Vi besöker även Broughton Castle, ett medeltida herresäte som bl.a. använts som inspelningsplats för Shakespeare in Love och The Madness of King George samt nyligen prisade tv-serien Wolf Hall. Härifrån sände också BBC The Antiques Roadshow. Här serveras vi också ett klassiskt engelskt afternoon tea. Middag på egen hand. Senare på kvällen samling för dem som önskar i hotellets pub för en Pub Quiz med brittiskt tema. (F)

 • Dag 4. Stonor, Henley-on-Thames, Wallingford

  Utflykt till några byar, herresäten och mark-nadsstäder i "Midsomer County", Stonor, där bl a Bondfilmen Levande måltavla och Morden i Midsomer-episoder spelats in. Henley-on-Thames, känd för sin kungliga regatta och för kopplingar till popstorheter som George Harrisson. Mapledurham House från Tudor-tiden som också använts för Midsomerinspeln-ingar samt för inspelning av bl a Miss Marple och Örnen har landat. Vi besöker småstaden Wallingford som ofta spelat rollen som Causton i Morden i Midsomer och också var hem för Agatha Christie. Byn Dorchester-on-Thames, som också den medverkat i Morden i Midsomer flera gånger. Lunch på lokal pub under dagen och en trerätters avslutnings-middag på vårt hotell på kvällen. (F,L,M)

 • Dag 5. London Heathrow

  Med buss tillbaka till London Heathrow flygplats, lunch på egen hand. Hemresa med SAS från London Heathrow Airport. (F)

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Umeå, Luleå, Stockholm Arlanda
Avresor 18/5
Pris Från 13 990 kr
Specialpris Från 12 990 kr PRO-medlem (från Stockholm)
Enkelrumstillägg Enkelrum 2 100 kr
Detaljerade priser

Tillägg från Luleå och Umeå 1 100 kr per person.

I priset ingår

• Flyg med SAS till London t/r.
• Transfer till hotellet t/r.
• Del i dubbelrum, 4 nätter
• Engelsk frukost på hotellet i 4 dagar
• 1 lunch exkl. dryck
• 3 middagar exkl. dryck
• 1 afternoon tea
• Variationsrikt program inkl. entréer.
• Svensk färdledare/Ciceron
• Dricks till chaufför.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Resesätt Scandinavian Airlines
Valuta

Brittiska pund.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boende

 • The Lambert Hotel****

  Vi bor på The Lambert hotell i Aston Rowart som är ett vackert restaurerat värdshus med bekväma och moderna rum. På morgonen serveras en engelsk frukost. TV och gratis Wi-Fi på rummen.