Översikt

Liten rundresa på Åland

Ögruppen Åland är ett resmål som ligger nära men ändå utomlands. Följ med PRO Medlemsresor på en minirundresa och upplev Åland tillsammans med oss. Under tre dagar hinner vi se några av öarnas mest intressanta platser, smaka på den berömda Ålandspannkakan och på egen hand strosa i den pittoreska huvudstaden Mariehamn. Ombord på trivsamma M/S Eckerö njuter vi dessutom av fartygets läckra Skärgårdsbuffé.

Åland består av 6 757 öar med en sammanlagd yta motsvarande ungefär halva Gotlands. Ögruppen är en självstyrande del av Finland, med egen flagga, egna frimärken och egna registreringsskyltar. Befolkningen, som är svensktalande, består av 30 000 invånare varav knappt 12 000 bor i örikets enda stad; Mariehamn fick vid grundandet år 1861 sitt namn av tsarinnan Maria Aleksandrovna.

Boka din resa

2022-05-24 2022-05-26 3 690 kr Båt Grisslehamn 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Avresa mot Grisslehamn

  Eckerölinjen erbjuder anslutningar med buss till hamnen i Grisslehamn från ett stort antal platser. Under eftermiddagen avgår fartyget M/S Eckerö från Grisslehamn till Åland, och överfarten tar endast två timmar.
  Under sjöresan mot Åland njuter vi av fartygets läckra Skärgårdsbuffé. Kanske hinner du även med ett besök i den välfyllda taxfreebutiken. Klockan 18.00 lokal tid ankommer vi till Eckerö, den västligaste punkten på Åland.
  I Eckerö finns ett pampigt post- och tullhus. Det är ett minne från den tid då Eckerö markerade slutpunkten på världens största imperium som sträckte sig från Alaska i öst till Eckerös röda klippor i väst. Vid ankomst till Åland möts vi av buss för resan till Mariehamn och vårt hotell. 

 • Dag 2. Guidad rundtur på Åland

  På Åland finns mycket att se och uppleva på liten yta. Huvudön är bara 45 km från norr till söder och 50 km från öst till väst. Efter frukost på hotellet väntar en intressant rundtur med buss och lokal guide, som berättar om såväl öarnas spännande historia som dagens Åland.
  Rundturen inleds med ett besök i Ålands enda stad, Mariehamn och skärgården söder om staden. Vi promenerar på Nåtö naturstig med blommande lövängar, och fortsätter därefter till Jomala medeltida kyrka, en av Finlands äldsta stenbyggnader.

 • Vid lunchtid tar vi kaffepaus och njuter av den berömda ålandspannkakan och besöker Ålands motsvarighet till Skansen, Jan Karlsgården. Avslutningsvis kommer vi till det medeltida slottet i Kastelholm som vi beser från utsidan: den stora 1500-talsborgen lät Gustav Vasa bygga i en tid då Åland låg mitt i Sverige, strategiskt längs den öst-västliga färdvägen genom riket.
  Efter dagens rundtur får du ett par timmars egen tid innan vi gemensamt äter middag på hotellet.

 • Dag 3. Mariehamn på egen hand och hemresa

  Under förmiddagen får du litet tid att på egen hand strosa i Mariehamn. I närheten av vårt hotell ligger det sevärda segelfartyget Pommern, Ålands sjöfartsmuseum och Badhusparken. Runt gågatan Torggatan i centrala Mariehamn finns de flesta av stadens butiker samt flera restauranger och caféer. Möjlighet till lunch på egen hand innan vi beger oss med buss mot Eckerö och färjeterminalen. Under tidig eftermiddag avgår M/S Eckerö mot Sverige och vi ankommer två timmar senare till Grisslehamn där din anslutningsbuss väntar.

Resans höjdpunkter

 • Anslutningsbuss till färjan
 • Kort överfart
 • Skärgårdsbuffé ombord
 • Rundtur med svensktalande guide
 • Bra hotell mitt i Mariehamn

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Grisslehamn
Avresor 24/5
Pris Från 3 690 kr
Enkelrumstillägg 1 300 kr
Detaljerade priser

Det går att boka anslutning från ett antal orter, se Eckerölinjens bussinfo :
https://www.eckerolinjen.se/vara-hallplatser

I priset ingår
 • Anslutningsbuss tur/retur från vald ort inom Eckerölinjens ordinarie tidtabell
 • Resa med M/S Eckerö tur/retur
 • Transfer med buss till Mariehamn tur/retur
 • Del i dubbelrum med dusch/wc på hotell i Mariehamn
 • Skärgårdsbuffé ombord dag 1
 • Middag på hotellet dag 2
 • Frukost på hotellet
 • Ålandspannkaka med kaffe dag 2
 • Guidad rundtur på Åland
 • PRO Medlemsresors färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resesätt Båt

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Park Alandia Hotell Mariehamn

  Ett gästvänligt och lugnt hotell mitt i centrala Mariehamn med Torggatan runt hörnet. Här erbjuds levande musik och gratis WiFi. Samtliga rum är totalrenoverade, rökfria och klassiskt inredda med kvalitetssängar, parkettgolv, dusch, wc, telefon, tv, radio, hårfön och fritt trådlöst internet.