Översikt

Grado vid Adriatiska havet

Grado är en charmig italiensk småstad belägen på en ö i den vackra regionen Friuli-Venezia Giulia, norr om Venedig och intill regionens huvudstad Trieste, vid Italiens nordöstra kust mot Adriatiska havet. Denna förtjusande lilla badort, med anor från romartiden, var förebild när Venedig anlades och gränderna i den gamla staden är lika romantiska. Grado lockar med en pittoresk medeltida stadskärna, solvarma sandstränder och massor av italiensk charm. Följ med oss hit på en avkopplande vecka! Två heldagsutflykter ingår: till regionens pampiga huvudstad Trieste med ett besök i grannlandet Slovenien, samt till storslagna Venedig.

Grado var ursprungligen en fiskeby men är i dag en modern semesterort. Staden är som gjord att utforskas till fots, med sitt lilla välbevarade historiska centrum och långa strandpromenad. Staden har en lång och spännande historia, som sträcker sig ända tillbaka till romartiden. Från slutet av 1700-talet var Grado en del av Österrike fram till 1918, då staden blev italiensk.

Boka din resa

2022-09-19 2022-09-26 13 590 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2022-09-19 2022-09-26 13 590 kr SAS Köpenhamn 5 Boka resa

Program

 • Dag 1. Avresa mot Grado

  Vi landar i Venedig. Från flygplatsen reser vi med buss genom den vackra italienska regionen Friuli-Venezia Giulia mot badorten Grado, belägen på en ö vid Adriatiska havet. Vi installerar oss på vår hotell, beläget mitt i staden. Middag på hotellet.

 • Dag 2. Promenad i Grado

  Vi inleder veckan med en gemensam promenad i Grado för att bekanta oss med stadens medeltida centrum, strandpromenaden och de vackra torgen. Resten av dagen är ledig för sol och bad, eller egna strövtåg i omgivningen.

 • Dag 3. Uflykt till Trieste och Slovenien

  Trieste hade sin storhetstid på 1800-talet, då staden tillhörde Österrike-Ungern och var då imperiets enda hamnstad. Vi reser med buss till huvudstaden i den italienska autonoma regionen Friuli Venezia Giulia. Under en guidad rundtur besöker vi bland annat Piazza della Cattedrale och det ståtliga torget Piazza Unità, det största i Europa som öppnar sig mot havet. 

 • På andra sidan gränsen till Slovenien ligger badorten Portoroz, som stoltserar med Sloveniens enda sandstrand. Hit till Portoroz har besökare kommit sedan slutet av 1800-talet för klimatet och de klara havsbaden. Denna del av Slovenien påminner mycket om Italien, med sina piazzor, sin kultur och den italienska glassen. Många talar dessutom italienska här. Vi stannar ett par timmar och tar en promenad i staden innan vi återvänder till Italien.
  Trieste är känt för sitt kaffe och varumärket Illy har sitt ursprung här. Strax utanför staden ligger byn Prosecco, som är känd för att ha givit namn till det berömda italienska mousserande vinet. Vi äter en lätt lunch, som självklart inkluderar ett glas bubbel, innan vi återvänder till Grado.

 • Dag 4. Med tårna i sanden

  Dagen är ledig för att på egen hand upptäcka denna lilla trivsamma badort, där allt finns inom gångavstånd. Eller kanske föredrar du att sträcka ut dig i en solsäng på stranden och bara koppla av. 

 • Dag 5. Egna strövtåg i Grado

  Trots att staden är liten, finns här mycket att se och upptäcka på egen hand. Kyrkorna Santa Eufemia och Santa Maria delle Grazie har båda vackra mosaiker och fresker. Det stora torget, Piazza Biagio Maris, nära den historiska stadskärnan, är värt ett besök.

 • Dag 6. Utflykt till Venedig

  Venedig är en magisk stad, omgiven av vatten och kanaler och är fylld av anrika palats och vackra piazzor. Vår utflykt går med buss från Grado och sista sträckan med båt från Tronchetto vid Venediglagunen till Marcusplatsen.
  I Venedig väntar vår guide som tar oss med på promenad i hjärtat av Venedig. Vi ser den imponerande Markusplatsen med Markuskatedralen, en av världens mest magnifika. Intill ligger Dogepalatset. Härifrån styrdes Venedig fram till republikens fall år 1797. Efter en lätt lunch får vi tid för egna strövtåg i den unika staden.
  Under eftermidagen tar vi åter båten tillbaka till fastlandet och återvänder till Grado.

 • Dag 7. Shoppingrunda i Grado

  Veckans avslutande dag i Grado tillbringar du på egen hand. Kanske lockar en shoppingrunda inne i staden. Grado inbjuder verkligen till långa promenader längs gatorna och framförallt längs havet, där man finner mängder av kaféer, barer och restauranger. Som varje kväll under veckan, äter vi gemensam middag på hotellet.

 • Dag 8. Hemresa

  Efter frukost lämnar vi kusten och beger oss med buss tillbaka till flygplatsen i Venedig för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Lugna dagar i charmiga Grado
 • Utflykt till Trieste och grannlandet Slovenien
 • Utflykt till unika världsarvsstaden Venedig
 • Samtliga middagar gemensamt på vårt hotell

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 19/9
Pris Från 13 590 kr
Enkelrumstillägg 1 100 kr
I priset ingår
 • Flyg till Venedig t/r
 • Transfer till Grado t/r
 • Del i dubbelrum i Grado, 7 nätter
 • Halvpension i Italien från middag ankomstdagen till frukost hemresedagen
 • Promenad i Grado
 • Utflykt till huvudstaden Trieste och grannlandet Slovenien
 • Utflykt till Venedig
 • Två enkla luncher utflyktsdagarna
 • Lokala auktoriserade guider (på engelska)
 • PRO Medlemsresors färdledare
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 800 kr
Resplan

Dag 1. Ankomst Grado - incheckning på hotellet
Dag 2. Promenad i Grado - fri eftermiddag
Dag 3. Utflykt till Trieste och Slovenien
Dag 4. Fri dag
Dag 5. Fri dag
Dag 6. Utflykt till Venedig
Dag 7. Fri dag
Dag 8. Hemresa

Resesätt SAS

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Hotel Bellavista ***

  Hotel Bellavista ***. Hotellet ligger i centrala Grado, på gångavstånd till stranden och den historiska stadskärnan. Hotellet har en familjär atmosfär. Enkla dubbelrum med bad/dusch och wc, hårfön, telefon och tv. 

  Adress: Viale Italia 48, Grado, Italien
  Telefon: +39 0431 81090