Översikt

England - Downton Abbey och Morden i Midsomer

Brittisk kultur har alltid lockat oss – såväl tjusiga kungligheter som speciella tv-serier – inte minst miljöerna i tv-serien och filmernas Downton Abbey och de otaliga morden i undersköna miljöer i Midsomer! Följ med oss till tjusiga slott, lantlig våridyll med kunglig touch och charmiga bygator som gestaltat de många Midsomer-byarna. Vi fokuserar även på de omvälvande händelserna i den kungliga familjen med den nye kung Charles på besök i Windsor Castle!

I kungliga staden Windsor ligger slottet som var drottning Elizabeth II hem fram till hennes bortgång. Vi besöker slottet och får höra allt om henne och den kommande kröningen av kung Charles III. Över bron från slottet ligger Eton med sin kända privatskola där många av kungafamiljens barn gått. Nye kungen Charles III och hans Camilla bor i närheten av vår rutt och vi djupdyker i den genuina rojalism som präglar England, inte minst tack vare landets längst regerande monark drottning Elisabeth II, som även satt näst längst på tronen i världen efter Ludvig XIV - Solkungen själv, med 72 år på tronen.  

Charmerande Cotswolds med dess småstäder väntar, som den historiska staden Wallingford, där Agatha Christie bodde och som ofta spelade rollen som polishögkvarteret Causton i Morden i Midsomer. Under fem dagar gör vi en resa som inkluderar besök i fler filmiska och litterära miljöer.
Höjdpunkten Highclere Castle, som Downton Abbey heter i verkligheten, ligger också här i södra England och där bor Greve Carnarvon med familj. Inte ens Lady Carnarvon vet hur många rum slottet har: "mellan 200 och 300, varav 50-80 är sovrum" säger hon. Slottet är bara öppet för allmänheten under några veckor per år och vi har lyckats få biljetter.
Under förra året var det 100-årsjubileum för upptäckten av Tutankhamons grav av Howard Carter. Hans huvudsponsor var Lord Carnarvon varför vi givetvis passar på att besöka den egyptiska samlingen som finns på Highclere Castle.
Under resan finns mängder av tillfällen att njuta av The Cotswolds små marknadsstäder och kanske inta en och annan Afternoon Tea – det som är Truly Quintessentially British.
Vårt boende under hela resan är på trivsamma, historiska mellanklasshotellet The Lambert Mercure Thame hotell. Ett fordom coaching inn för trötta häst och vagnresenärer genom historien, fortfarande med en mycket trevlig restaurang. Vår guide är den kunniga och omtyckta Blue Badge-guiden Ingrid Wallenborg.

Program

 • Dag 1 Kungliga Windsor – Eton och Chiltern Hills

  Vilhelm Erövraren valde noggrant ut platsen för sitt slott högt ovan floden Themsen, för att skydda London från väst. Slottet stod färdigt 1086 med utmärkta jaktmarker och lagom avstånd från huvudstaden med en egen liten stad Windsor. Sedan dess har Englands kungligheter haft sitt fäste här och efterföljande regenter fortifierade, byggde ut och om, bytte träväggar mot sten. Drottning Elisabeth I av Tudor underhöll och byggde ut Windsor Castle på 1570-talet. Kung Georg IV spenderade hela 300.000 pund på att transformera slottet till ett imponerande gotiskt palats med dyra franska interiörer i empirestil med inflyttning 1828. Vi njuter av ett unikt, praktfullt och historiskt intressant slott med fantastisk historia under kunnig guidning. Promenaden över bron leder oss till lärosätet Eton med dess kända privatskola och här har vi tid att köpa lunch på egen hand och kanske göra något trevligt inköp.
  Vi anländer till Chiltern Hills för vårt hotell Lambert Mercure Thame för att installera oss på rummen och vi äter en trevlig middag på hotellets omtyckta restaurang.

 • Dag 2. Downton Abbey – en förlorad värld

  Större delen av dagen ägnas åt platser förknippade med tv-serien och filmerna om Downton Abbey och vi äter en publunch i närheten som ofta användes av skådespelarna när det var inspelningar.
  Morgonen inleds dock med den historiska staden Wallingford där den kända författaren Agatha Christie bodde i 40 år och som använts för inspelningar av Morden i Midsomer. Här finns en ruin av ett medeltida slott eftersom Oliver Cromwell år 1652 såg till att Castle of Wallingford revs för att kunna använda stenen och virket att restaurera delar av Windsor Castle.

 • Downton Abbey utspelar sig ju i Yorkshire i norra England, men det mesta av filmningen har skett på platser i Oxfordshire och Hampshire. Resans höjdpunkt blir besöket på Highclere Castle, greven, earlen, av Carnarvons residens som används för filmningen av tv-serien och den kommande filmen.
  Highclere Castle uppfördes 1839 – 1842 för den fjärde earlen och ritades av Sir Charles Barry, också mannen bakom parlamentshuset i London, byggt vid samma tid. Den femte earlen, som gifte sig med Alfred Rothschilds utomäktenskapliga dotter Almina, blev mycket intresserad av egyptologi, sponsrade Howard Carters sökande efter Tutanchamons grav och var med när graven öppnades 1922. Den sjunde earlen var mycket god vän med drottning Elizabeth II och ansvarig för hennes kapplöpningshästar. Den nuvarande åttonde earlen är drottningens gudson.

 • Han och hans familj måste tacka sin lyckliga stjärna att deras slott blev inspelningsplats för en av världens mest populära tv-serier med 120 miljoner tittare i över 200 länder. Innan inspelningarna kom igång var stora delar av slottet obeboeliga, hotades av förfall och familjen bodde i en stuga på ägorna. Tack vara inkomsterna från tv-inspelningarna och intäkterna från det stora antalet besökare har man kunnat restaurera slottet och därför kan familjen nu bo i slottet vintertid.
  Många av rummen på Highclere Castle känns igen från filmen såsom matsal och salong liksom exteriören med det underbara parklandskapet, skapat av den berömde landskapsarkitekten Capability Brown. Köks- och tjänarkvarterens scener är som sagt dock skapade i en studio eftersom Highclere inte hade rätt funktioner för en tv-inspelning. Banketterna skall, enligt Lady Carnarvon, dock ha varit ännu mer påkostade än i tv-serien.
  Under våra knappt tre timmar på slottet kan vi njuta av såväl slottets interiör som den egyptiska utställningen samt se våren spira i trädgården. På kvällen är vi åter på vårt hotell för att äta en gemensam middag här.

 • Dag 3 Byar, herresäten, marknad och en båttur

  Dagen bjuder på byar, herresäten och marknadsstäder i "Midsomer County" där exempelvis Pishills lokala pub fick agera filminspelning för flera avsnitt.
  Herresätet Stonor Hall är ett vackert countryhouse med en över 850 år lång historia, här spelades Bondfilmen "Levande måltavla" och många av episoderna i Morden i Midsomer-serien in.
  I trakterna bodde såväl James Bonds skapare Ian Fleming som Björn Ulvaeus under "Chess"-eran.

 • Gemytliga Henley-on-Thames är känd för sin kungliga regatta och för kopplingar till popstorheter som George Harrisson bland flera. Här har flera avsnitt av Morden i Midsomer spelats in och torsdagar brukar vara marknadsdag med fynd att göra. Vi gör en båttur på Themsen och ser dess fina hus längs den kända regatta-sträckan.
  Dagen avrundas med mycket pittoreska byn Hambleden, belägen i en vacker dalgång som ofta används för filminspelningar med mängder av kända titlar. Vi återvänder till vårt hotell för middag och övernattning.

 • Dag 4 Basildon Park - Oxford - Bampton

  I ljuvlig gul sandsten reser sig slottet Basildon Park ur landskapet. Byggnadsstilen kallas neopalladisk efter den berömde italienske renässansarkitekten Andrea Palladio, vars stil även inspirerade till Vita Huset i Washington. Här var den mycket populär under 1700-talet när Basildon byggdes år Francis Sykes med pengar från handeln med Ostindiska kompaniet. Efter två världskrig och det förfall som då skett köpte och renoverade lord och lady Iliffe byggnad och trädgård med formella delar, engelsk park med vårlökar och en rosenträdgård som nu ligger i stilla törnrosasömn. Slottet har ett fint terum och gåvoshop på stallgården. Paret fyllde åter Basildon Park med vackert tidspassande möblemang och en inte föraktfull samling konst från 1600-1900-talen. Vi ser slottet och dess ägor.
  Den som önskar hinner med en liten tur i te-huset för trevliga kakor och varma drycker på egen hand.

 • Oxford – de lärdes stad, med mängder av universitet - Oxford University har varit i drift sedan 1096 och mängder av college. Här har oräkneliga personer i gräddan av brittiskt samhällsliv fått en examen men stadens college har också varit inspelningsplatser i olika former – som Unge inspektör Morse, Harry Potter med flera. Vi promenerar runt i staden och visas dess historia. Kanske lockar den fina Open Market när du har tid för egna spatsertåg och kan ta något att äta på egen hand.

 • Därnäst kommer vi till byn Bampton i Oxfordshire, som i tv-serien Downton Abbey har fått spela rollen av själva byn Downton. Här promenerar vi bland välkända platser från tv-serien som byns kyrka, puben, Downtons sjukhus och Mrs Crawleys hus. När vi återvänder till vårt hotell äter vi en trevlig avskedsmiddag i hotellets restaurang.

 • Dag 5 Åter till Sverige

  Du har möjlighet att njuta av en lugn morgon innan det är dags för oss att checka ut och ta oss till flygplatsen för hemresan.

Resans höjdpunkter

 • The Cotswolds små mysiga byar som spelar "Midsomer County"
 • Resan i spåren av serierna och filmerna om Downton Abbey - verklighetens Highclere Castle
 • Kungliga historien på Windsor
 • Vår kunniga guide Ingrid och lokala guider
 • Samvaron under trevliga middagar där vi gärna berättar om dagens upplevelser

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn, Göteborg, Luleå
Avresor 18/4
Pris Från 16 990 kr
Specialpris Från 16990 kr för PRO-medlem
Enkelrumstillägg 3 360
I priset ingår
 • Flyg Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn – London Heathrow t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Fyra frukostbufféer
 • En publunch
 • Fyra middagar
 • Svensktalande expertguide
 • Engelsktalande lokala guider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 800 kr
Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och knän ger en bra reseupplevelse under stadspromenader och inomhusmiljöer med trappor och ojämnt underlag. 

Boende

 • The Lambert Hotel****

  Vi bor på The Lambert hotell i Aston Rowart som är ett vackert restaurerat värdshus med bekväma och moderna rum. På morgonen serveras en engelsk frukost. TV och gratis Wi-Fi på rummen.

Boka din resa

2023-04-18 2023-04-22 16 990 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-04-18 2023-04-22 17 740 kr SAS Köpenhamn 2 Boka resa
2023-04-18 2023-04-22 18 490 kr SAS Göteborg 2 Boka resa
2023-04-18 2023-04-22 17 740 kr SAS Luleå 2 Boka resa