Översikt

Flodkryssning • Donau, fyra huvudstäder Belgrad - Wien

Under åtta dagar kryssar vi genom fem länder och besöker fyra vackra huvudstäder. Vår resa går från Serbiens livfulla huvudstadstad Belgrad, via hjärtat av Donaus drottning, Budapest och Slovakiens kulturstad Bratislava till den charmiga huvudstaden Wien – födelseort för flera av världens främsta kompositörer.

Vid varje stopp ingår guidade utflykter och vi ser de främsta berömda sevärdheterna i varje huvudstad. Möjlighet finns att följa med på extra utflykter om så önskas eller varför inte upptäcka de vackra charmiga städerna på egen hand. I resan ingår del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck och helpension på vårt familjära flodkryssningsfartyg M/S Der Kleine Prinz. Givetvis blir det trevlig underhållning ombord.

Program

 • Dag 1. Flyg till Belgrad, Serbien

  Efter ankomst till Serbiens livfulla huvudstad Belgrad installerar vi oss på vårt familjära flodkryssningsfartyg M/S Der Kleine Prinz. Under kvällen väntar en välkomstdrink före resans första middag, och vi får njuta av en uppvisning i serbiska folkdans. 

 • Dag 2. Belgrad och Novi Sad

  Förmiddagen inleds med en rundtur i Serbiens huvudstad Belgrad. Vi besöker stadens signum Kalemegdan, Europas bäst bevarade fästning, som tronar ovan floden Savas inlopp i Donau. Vi ser även den ortodoxa katedralen, prinsessan Ljubicas herrgård och Sankt Markus-kyrkan. Tid på egen hand i staden, varefter vi fortsätter till byn Jarak på den serbiska landsbygden. Här väntar en traditionell lunch med lokala specialiteter och drycker. 

  Därefter fortsätter vi med en bussutflykt till den lilla och pittoreska staden Sremski Karlovci, en av de vackraste städerna i Serbien. Det är centrum för vinproduktionen i regionen Fruska Gora med vacker barock arkitektur och många intressanta sevärdheter.

  Vi går en kort promenad genom staden, därefter fortsätter vi med buss till Novi Sad, Serbiens näst största stad. Här väntar en rundtur i denna eleganta universitetsstad som även anses vara Serbiens kulturella huvudstad. Åter ombord på fartyget för middag.

 • Dag 3. Novi Sad, Serbien – Vukovar, Kroatien – Budapest, Ungern

  Vi lämnar Serbien och kryssar mot Vukovar i grannlandet Kroatien. Vukovar har landets största hamn vid Donau. Före lunch gör vi en gemensam promenad i staden. Kryssningen fortsätter därefter mot södra Ungern och den historiska staden Mohács. Under den fortsatta kryssningen mot Budapest, provar vi några traditionella ungerska viner före kvällens middag. 

 • Dag 4. Budapest

  Under eftermiddagen lägger vi till i hjärtat av Donaus drottning, som med sina två kontrastrika stadsdelar, Buda och Pest på varsin sida av floden, är en av Europas vackraste huvudstäder. En sightseeingtur tar oss till den praktfulla parlamentsbyggnaden, S:t Stefanskyrkan, Operan och Hjältarnas torg med Millenium-monumentet. Gellerthöjden och Fiskarbastionen erbjuder hänförande panoramavyer över Margaretha-ön och de många smyckade broarna, varav kedjebron är den mest kända. 

  Tillvalsutflykt: Ungersk folkloreafton med romsk musik och färgsprakande dans i Budapest
  Under kvällen (efter middag ombord) i Budapest har du möjlighet att följa med på en oförglömlig ungersk folkloreafton med romsk musik och dans. Njut av en kvällstur ombord på Grof Szechenyi som för närvarande är den enda tvåvånings ångbåten i Budapest, utsikten över staden kvällstid är iögonfallande. I utflyktspaketet ingår en drink och efter showen får du tid att utforska båten och insupa den vackra vyn av staden på däck.

 • Dag 5. Budapest

  Förmiddagen är ledig att upptäcka Budapest på egen hand. Efter lunch ombord erbjuds en tillvalsutflykt. Efter middagen stävar fartyget vidare mot Bratislava. 

  Tillvalsutflykt: Hästuppvisning på Puszta i Budapest
  På eftermiddagen är du välkommen att följa med på en spektakulär hästshow ledd av ungerska tsikos (hästskötare). Där vi välkomnas med traditionell palinka (snapps) och pogacsa (hemmagjorda kakor) innan vi bjuds in i loger för att se showen. Efteråt är det fritt fram för åskådarna att ta en tur med hästvagnen eller besöka ladugården.

 • Dag 6. Bratislava, Slovakien – Wien, Österrike

  Efter en naturskön kryssning lägger vi efter lunch till i Bratislava. Under en rundtur med buss får vi se den slovakiska huvudstadens stora sevärdheter S:t Martins-kyrkan, slottet och Ärkebiskopspalatset. Under en promenad i den charmerande gamla stadsdelen ser vi Nationalteatern, stortorget och Mickelbron. Egen tid för strövtåg och shopping.
  Ombord har besättningen dukat upp till galamiddag. Vi kryssar under natten mot Österrikes huvudstad Wien. 

 • Dag 7. Wien, Österrike

  Under förmiddagen gör vi en rundtur i den forna kejsarstaden Wien. Österrike huvudstad visar upp en enastående arkitektonisk variation med inslag från många epoker. Vi ser mycket av det som gjort Wien så berömt: det spektakulära Hundertwasserhaus, Pratern, paradgatan Ringen med sina mäktiga byggnader Operan, Hofburg, Parlamentet och S:t Stefans-kyrkan. Vidare till slottet Belvedere i Wiens historiska centrum. Egen tid för shopping och strövtåg.
  Under eftermiddagen finns möjlighet att, som tillval, följa med till kejsarnas magnifika sommarslott Schönbrunn. Ännu en tillvalsutflykt finns att boka, kvällsevenemanget Wienklassiker, med musik av de välkända österrikiska kompositörerna. 

 • Dag 8. Wien – och hemresa

  Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen för hemresa. 

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 25/8
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg Enkelhytt huvuddäck 6 950 kr
Detaljerade priser

Del i 2-bäddshytt övre däck, 700 kr

I priset ingår
 • Flyg till Belgrad / hem från Wien
 • Flygavgifter
 • Busstransport till och från fartyget
 • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Sightseeingturer i de fyra huvudstäderna
 • Välkomstdrink
 • Helpension ombord från middag dag 1 (exkl. dryck) til. frukost dag 8
 • Kaptensmiddag ombord med mousserande vin
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • PRO Medlemsresors färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord är 49 Euro per person och kryssning samt 10 Euro per person för lokala guider och chaufförer. Vår färdledledare informerar dig gällande dricksrutinerna. 

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Dryckespaket - All inclusive 1950 kr
Tillägg ej PROmedlem 1000 kr
Konsert i Wien dag 7 600 kr
Schönbrunn dag 7 500 kr
Ungersk folkore-afton med romsk musik och färgsprakande dans 550 kr
Hästuppvisning på Puszta i Budapest 430 kr
Resesätt Lufthansa/Austrian
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. 

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös. 

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information. 

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd & reseförsäkring
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.

Det förekommer inte något krav på speciell klädsel ombord på fartyget. Däremot ingår det en kaptensmiddag under kryssningen då man klär upp sig lite extra. Bra promenadskor vid utflykterna är att rekommendera. Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finner du i varje hytt. 

Boende

 • Fartyg: M/S Der Kleine Prinz ****

  Byggd 1992. Renoverat 2016/2017. Fartyget är 93 meter långt. Max ca 90 passagerare fördelat på 45 hytter. Alla hytterna, 16 m², är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, säkerhetsbox, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och soldäck. Begränsade internetmöjligheter ombord.    Visa fartygets däckplansskiss»

Boka din resa

2022-08-25 2022-09-01 16 990 kr Lufthansa/Austrian Stockholm Väntelista Förfrågan
2022-08-25 2022-09-01 16 990 kr Lufthansa/Austrian Köpenhamn Väntelista Förfrågan