Översikt

Vandring på Öland

Södra Öland finns med på Unescos världsarvslista tack vare sitt säregna kulturlandskap och natur. Ölands guldålder var under järnåldern då ölänningarna födde upp boskap och exporterade hudar, läder och ull till de romerska områdena i nuvarande norra Tyskland. Det var också under denna tid som flera av de öländska fornborgarna och fornbyarna anlades.

Odlingslandskapet på Södra Öland är en härlig och historisk blandning av åkrar, radbyar, betesmarker och vattenområden. Områdets sextusenåriga historia har skapat ett levande kulturlandskap med spår från en mängd epoker och som än idag brukas av ölänningarna.
Under 1800-talet ägde skiftesreformerna i Sverige rum, vilket innebar att rikets gårdars mark omfördelades. Men förutsättningarna i det öländska landskapet satte stopp för detta och det medeltida odlingslandskapet på södra Öland överlevde, tack vare att människan redan från början anpassat sig till öns unika förutsättningar.
Idag används södra Ölands betesmarker på samma sätt som förr och genom det kan öns karaktär bibehållas till framtida generationer jordbrukare.

Vandra med vår omtyckta Ölandsguide Eva Åkerstedt som är kunnig i allt som hör Öland och dess natur till. Vi njuter av rik historia, natur och fågelliv under våra dagar i världsarvet och fina måltider med likasinnade på vårt trevliga boende Bo pensionat i konstnärsbyn Vickleby.

Program

 • Dag 1 Mot Södra Öland

  Tåg från Stockholms central till Kalmar går under morgonen. Vid ankomst till Kalmar möter vår vandringsguide upp på stationen och vi tar oss direkt till en lokal restaurang för en sen lunch.

 • När vi sedan tar oss över Ölandsbron möter vi det historiska landskapet på södra Öland. Vårt boende är det historiska pensionatet Bo i konstnärsbyn Vickleby, mest känd för Capellagården

 • På Vickleby alvar finns spår av gamla vägar, fårvaktarkojor, kummel, husgrunder och gravar med tillhörande skeppssättning. I småstugorna vid alvarkanten var livet förr mycket fattigt och uppfördes av murad kalksten eller timrade ekplankor.

 • Dag 2 Sällsamma alvarupplevelser kring Dröstorp

  Under frukostbuffén gör du även ditt lunchpaket och du får en termos med dig med kaffe/te för picknicklunchen i fält. Idag tar Eva oss ut i landskapet för att njuta av naturen i Dröstorpsområdet. På 1700-talet ökade befolkningen och därför började markerna ute på alvaret odlas upp. I dagens öde by levde en gång ett trettiotal personer men sedan förra sekelskiftet är trakten obebodd

 • I Dröstorps naturreservat möter besökaren Stora alvarets topografiskt mest varierade delar, många geologiskt intressanta fenomen med kalkstensklintar, terrasseringar, och karstsprickor som kontrasterar mot det flacka alvarets örtesängar.

 • Här finns ett mycket rikt växt- och djurliv och har vi tur kan vi längs den slingrande alvarvägen möta Sankte Pers nycklar, de färgstarka orkidéerna Adam och Eva samt den sött doftande mandelblommen. Sånglärkans levnadsglada drillande, som försvunnit på så många andra platser i vårt avlånga land, ljuder fortfarande i höjden ovan det ödsligt sköna landskapet.
  Under eftermiddagen kan de som önskar besöka Capellagården som ligger på gångavstånd från vårt pensionat.
  Dagens vandring om ca 5 timmar är 8 – 10 km i långsamt tempo och med liten höjdskillnad.

 • Dag 3 Ströva på mäktig åsrygg

  Efter att du plockat ihop din picknicklunch från frukostbordet väntar en imponerande och speciell del av Öland. Vi bekantar oss nämligen med en av Europas största sammanhängande lövskogsområde nedanför fjällkedjan med landets största bestånd av hassel. Mittlandsskogens ädellövskog har förutom hassel även stor del ek, alm, ask och avenbok.

 • Skogen har fått breda ut sig efter det att gamla slåtter och betesmarker övergetts men här finns även stora ädellövträd vars löv skördats sedan järnåldern som vinterfoder till djuren. Dagens skogsmarker bjuder på en överväldigande artrikedom av internationell klass med 1.000 rödlistade växter, svampar och djur i en mångfald av biotoper. Över 115 arter fåglar lever här med relativt starka häckande populationer lövskogslevande fåglar som stenknäck, bivråk och mindre hackspett. Men vi möter också minnen av traktens järnåldersbönder i form av husgrunder, fägator och stenhägnader. Dessa människor bedrev handel med romarriket och här finner du en unik plats i norra Europa med bevarade, intakta samhällsstrukturer från äldre järnålder. Den fantasifulle sluter ögonen och frammanar bilden av visenter och uroxar som förmodligen strövade bland hjort och vildsvin i skogen. Under dagen äter vi vår medhavda picknick.

 • Vi vandrar längs en mäktig åsrygg bildad genom svallning av forntida havsnivåer, då material avsatts i en strandvall, i fyra kilometer till Gråborg med sina spännande och fina orkidéängar som står i full blom, om vädret varit normalt. Retur till vårt boende och en trevlig middag.
  Dagens vandring om ca 5 timmar är 8 – 10 km i långsamt tempo och med liten höjdskillnad.

 • Dag 4 Möckelmosse, Sandby borg och öländska kroppkakor

  Dagens vandringar i det historiska odlingslandskapet bjuder på omgivningarna kring en av Ölands kända forntida borgar – där Ekerums är den mest kända, men vi skall vandra längs sjöängar vid Sandby borg.
  Vi möter också Ölands största sjö, Möckelmossen, en unik plats som aldrig har dikats ut. I mossen häckar skrattmås, större strandpipare, rödbena, och storspov.

 • Kanske hör vi ljungpiparen med sin melankoliska vissling och sånglärkan i skyn. Här är skedand och stjärtand vanliga och du har även chans att se ängshöken segla ovan oss. Här blommar den sällsynta purpurknipproten senare under högsommaren.
  Vid Aronstorp finns de mest välsmakande öländska kroppkakorna – så vad passar bättre än att avrunda vår vistelse på Sveriges näst största ö med att avnjuta dessa delikatesser som lunch. Därefter är det dags att ta oss över bron till Kalmar, säga farväl till Eva och gå ombord på tåget till Stockholms centralstation.

Resans höjdpunkter

 • De varierade vandringarna i ett blommande och unikt världsarvslandskap
 • Vår guide Eva Åkerstedts gedigna kunskaper om allt från himmel till jord på hennes älskade södra Öland
 • Vårt trivsamma boende Bo Pensionat i konstnärernas Vickleby

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 31/5
Pris Från 7 990 kr
Enkelrumstillägg 790 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholms C - Kalmar C, i andraklass, t/r
 • Transporter och visningar enligt program
 • Tre nätter på mellanklasspensionat, del i dubbelrum
 • Tre frukostbufféer
 • Två picknickluncher
 • Två luncher
 • Tre middagar
 • Svensktalande naturguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Tåg till Kalmar C. Lunch och buss till Öland. Vandring Vickleby alvar. Middag och övernattning Bo Pensionat.
Dag 2. Vandring runt Dröstorp. Picknicklunch. Frivilligt besök Capellagården mot avgift. Middag. Vandring ca 8-10 km, 5,5 timmar.
Dag 3. Vandring i Mittlandsskogen. Picknicklunch. Gråborgs orkideängar. Middag. Vandring ca 8 km, 5 timmar.
Dag 4. Vandring vid Möckelmosse, Sandby borg. Kroppkakelunch. Hemresa med tåg.

Boende

Tre nätter på Bo Pensionat, Vickleby, Öland.

Resesätt Tåg
Resans karaktär

Vi vandrar 8 - 10 km under två dagar samt ca 5-8 km under en dag i långsamt tempo. Underlaget varierar i såväl material som väta varför bekväma vandringsskor som tål vätska är bra.    

Deltagarantal

Min 15 personer max 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.