Översikt

Strövtåg i Italiens hjärta - bland oliver och tryffel

I november skördas oliver och tryffel i ett milt klimat som brukar ligga kring 14 grader om dagarna. Följ med och vandra mellan medeltida byar, romantiskt belägna i ett underbart grönt landskap. Vi befinner oss mitt i Italien med Lazio, Toscana och Marche som grannar, i en av Italiens vackraste men minst kända regioner - Umbrien.

Ett naturskönt böljande land där historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar. Tanken på en resa till Umbrien för kanske dina tankar osökt in på den helige Franciscus stad Assisi, som vi också skall besöka - men framförallt vandrar vi i ett av Italiens mest ålderdomliga och vackra landskap med flera byar på listan över landets absolut mest bildsköna och historiska byar. Här gömmer sig små medeltida städer, spännande arkitektur och ett folk som lever enligt gamla traditioner med en genuin matkultur och hantverkstraditioner.

 
Tillsammans med vår engelsktalande vandringsguide och svenska Carina Magnusson som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet gör vi lättare dagsvandringar mellan 2 – 4 timmar, letar tryffel, den helige Fransiskus stad Assisi och njuter av de härliga vyerna från Umbriens balkong Montefalco.

Vårt boende är i charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninerna utlöpare, på fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen. Vi äter umbriska trerättersmiddagar med lokalt vin och vatten på bordet. De flesta måltiderna är inkluderade under vår vandringsresa - där umgänget till bords, det som på italienska kallas ”convivio”, är en av kryddorna. De flesta vandringar innebär inte mer än 200 meters höjdskillnad upp och ned under hela vandringen och vi går i ett lugnt tempo för att njuta av natur, historiska byar och vyer över landskapet.

 

Boka din resa

2021-11-17 2021-11-23 13 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Stockholm - Rom - Trevi

  Vid ankomst till Rom blir vi mötta av Carina Magnusson, vi färdas vidare direkt från Rom till Umbrien och Trevi, där vi ska bo i 6 nätter. Vi mottas av den omhändertagande personalen på hotellet med en välkomstdrink och snacks. Carina visar oss runt i Trevi under en enkel orienteringstur. Under kvällen väntar vår första middag.

 • Dag 2 Genom oliver och vinodlingar mot Montefalco

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Vi strosar runt i Montefalco och besöker en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Under några timmar vandrar vi genom vinodlingarna och avslutar på en vingård där det vankas en gemensam lätt lunch och vinprovning på höstens alldeles nyproducerade vin ”vino novello”. Retur till Trevi. Gemensam middag.   

 • Dag 3 Assisi – den helige Franciskus stad

  Den världsberömda staden Assisi är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga. Vi besöker den Helige Fransiskus domkyrka och andra sevärda monument i staden under Carinas kunniga ledning. Katedralens freskmålningar från medeltiden, som berättar i bilder om helgonets liv, är världsberömda med rätta. Vår tur fortsätter sedan till den lilla umbriska byn Torre del Colle, mitt på landsbygden, för att äta en lunch tillsammans. Här väntar vår vandringsguide för att ta oss med på ett strövtåg till fots i hans landskap, ca 2 timmars vandring. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 4 Strövtåg i Trevis omgivningar – Matlagningskurs på hotellet

  Efter frukost beger vi oss ut på en lätt vandring med Carina, vi stövar runt i trakerna kring Trevi och njuter av ett underbart grönt Umbrien. Vi kommer tillbaka till hotellet vid lunchtid för lunch på egen hand. På eftermiddagen samlas vi på hotellet för att få vara med i en matlagningsaktivitet, vi får lära oss göra pasta, med ett lokalt pastarecept. Vi kommer även att baka biscotti.  Vi får sedan avsmaka det vi lagat till vår gemensamma middag på hotellet.  

 • Dag 5 Tryffeljakt - Spoleto

  Idag blir det tryffeljakt. I bergen finns den svarta tryffeln som växer som allra bäst under vintern. Till vår hjälp har vi en hund som tränats att känna den delikata doften av tryffel, gömd under jorden kring olivträden. Efter avslutat letande får vi provsmaka olika produkter gjord av den svarta tryffeln. Vi skall äta en trevlig lunch i den historiska staden Spoleto, på en karaktäristisk umbrisk restaurant samt njuta av stadens sevärdheter. Spoleto är belägen vid Tiberns biflod Topino alldeles vid foten av Apenninerna. Staden grundades av romarna som kolonin Spoletium 241 f Kr. Under langobarderna blev Spoleto huvudstad i hertigdömet med samma namn – ett vidsträckt område som omfattade större delen av den östra mittendelen av dagens Italien. Vi ser den vackra bron Ponte delle Torri och den vackra katedralen med fresker av Filippo Lippi. Här ser vi även fasaderna på kommunalpalatset och tjugotalet kyrkor. Retur till Trevi. Gemensam middag. 

 • Dag 6 Lättare vandring till olivoljeprovning – Olivolje massage på hotellet - Avskedsmiddag

  Idag vandrar vi sakta längs en romersk akvedukt inbäddad i olivlunder. Längs vandringen så kommer vi se lokalbefolkningen som är ute och skörar oliver.  Vi gör ett stopp hemma hos Roberto, där vi får testa hans egenproducerade olivolja tillsammans med bruschetta och prosecco. Åter till Trevi där vi äter lunch på egenhand. På eftermiddagen så erbjuder hotellet för de som vill en 15 minuters massage, under massagen kommer de använda olivoljeprodukter. Avskedsmiddag på hotellet. 

 • Dag 7 Umbrien - Stockholm

  Efter frukost är det dags att säga farväl till sköna Umbrien och fara hem till Norden.

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron & vandringsledare
 • Vandringar i ett historiskt landskap med besök i flera historiska städer, som Assisi
 • De umbriska måltiderna & vinerna

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 17/11
Pris Från 13 990 kr
Enkelrumstillägg 1 350 kr
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm via Köpenhamn till/från Rom
 • Flygavgifter
 • Sex nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Sex frukostbufféer
 • Transporter och visningar omnämnda i programmet
 • Två luncher med vatten/vin
 • En förfriskning med tilltugg
 • Provsmakning av olivolja, tryffel och vin
 • Sex trerättersmiddagar med vatten/vin
 • En matlagningsaktivitet
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande vandringsguide

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg ej PROmedlem 1000 kr
Resplan

Dag 1. Stockholm – Rom - Trevi
Dag 2. Genom oliver och vinodlingar mot Montefalco
Dag 3. Assisi – den helige Franciskus stad
Dag 4. Strövtåg i Trevis omgivningar – Matlagningskurs på hotellet
Dag 5. Tryffeljakt - Spoleto
Dag 6. Lättare vandring till olivoljeprovning – Olivolje massage på hotellet - Avskedsmiddag
Dag 7. Umbrien – Sverige

Boende
Hotel Antica Dimora alla Rocca
Piazza della Rocca, 06039 Trevi PG, Italien
http://www.hotelallarocca.it/Resesätt SAS
Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1. 
Vi går mest på mjukt underlag och stigar, ibland på grusvägar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringsskor eller kängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos PRO Medlemsresor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.