Översikt

Siljan runt med Linnéa Sallay

Följ med oss på PRO Medlemsresor och Linnéa Sallay på en ljuvlig resa runt sjön Siljan. Tillsammans får vi uppleva många trevliga stunder och fina besök, allt under ledning av Linnéa Sallay. Vi besöker Biografmuseet i Säter, Zorngården och även två unika tryckerier, Jobs Handtryck och stentryckeriet i Vikmanshyttan. Linnéa Sallay har tidigare gjort flera mycket uppskattade resor till Dalarna och Siljansbygden. Varmt välkommen att följa med på denna innehållsrika resa.

Denna resa sker i samarbete med Reseskaparna.

Boka din resa

2021-05-10 2021-05-12 5 250 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. BIOGRAFMUSEET I SÄTER

  Resan inleds med förmiddagsfika i trakterna kring Sala, vi fortsätter sedan till Säter. Här kliver vi rakt in i film och TVhistorien. Biografmuseet som vi besöker är Guldbaggebelönat för sin fina presentation av den rörliga bildens historia. Här förflyttas du snabbt tillbaka till den röda plyschens och neonskyltarnas tid med odödliga filmstjärnor och projektorknaster som  stämningsskapande rekvisita hela vägen från stumfilmens glada dagar till TV-mediets genombrott. På Brukshotellet i Långshyttan äter vi vår lunch innan vi fortsätter resan uppåt mot Rättvik där vi checkar in på hotellet i Hantverksbyn och äter gemensam middag. 

 • Dag 2. SILJAN RUNT, ZORN & JOBS

  Tillsamman åker vi norra vägen runt sjön Siljan till Mora. På vägen stannar vi i Nusnäs och vi får se när de tillverkar Sverige- och dalasymbolen, dalahästen. I Mora väntar ett besök på Zorngården och Zornmuséet. Anders Zorns oljemålningar, akvareller, linjeetsningar och skulpturer har visats på många utställningar, både nationellt och internationellt. Zorns liv är som en saga, en lottlös gosse som växte upp under enkla förhållanden, utomäktenskaplig son till morakullan Grudd Anna Andersdotter och den tyske bryggarmästaren Leonard Zorn. Anders Zorn nådde ära och berömmelse genom hårt arbete och en gudomlig begåvning. Vi äter en gemensam lunch. På vägen tillbaka till Rättvik stannar vi i Västanvik där vi besöker Jobs Handtryck med sina kreativa och färgsprakande tryck. Vi passar även på att köra upp till Tällberg där vi hänförs av den vidunderliga utsikten. Under kvällen äter vi en gemensam middag. 

 • Dag 3. VIKMANSHYTTANS STENTRYCKERI

  Mitt i brukssamhället i Vikmanshyttan blomstrar ett gammalt gediget hantverk och vi får en guidad visning av detta, Sveriges enda industriella stentryckeri. Lunch äter vi på Garpenbergs slott, en ståtlig byggnad i fransk slottsarkitektur från år 1801. Här får vi ta del av atmosfären och miljön som minner om det flärdfulla societetslivet under 1700- och 1800-talets festligheter. Det blir ett frivilligt fikastopp och en bensträck i Enköping på vägen hem. Åter Stockholm ca kl. 19.00. 

 • Linnéa är vår färdledare Linnéa Sallay

  Linnéa har en gedigen musikutbildning och är en mycket uppskattad färdledare. Hon är även auktoriserad Stockholmsguide.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 10/5
Pris Från 5 250 kr
Enkelrumstillägg 1 600 kr
I priset ingår
 • Bussresa
 • Del i dubbelrum med frukost
 • Förmiddagsfika dag 1
 • 3 luncher inkl. måltidsdryck
 • 2 middagar
 • Entré och visning Biografmuséet
 • Entré till Zorngården & Zornmuséet
 • Visning Jobs Handtryckeri
 • Visning Stentryckeriet i Vikmanshyttan
 • Reseledare Linéa Sallay
Resesätt Buss
Deltagarantal

Detta är en gruppresa om ca 25 personer.

Vi följer Folkhälsomyndighetens råd om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk och helt symtomfri. Våra bussar har 50 platser och vi begränsar antal resenärer till 28. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit. Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med mindre än 50 personer. Under visningar och de guidade promenader utomhus ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Bra att veta

.

Boende

 • Hotell Hantverksbyn i Rättvik

  Hantverksbyn bedriver hotellverksamhet, har restaurang med fullständiga rättigheter och en hemslöjdsbutik. Boendet består av charmiga timmerstugor med grästak som rymmer 37 separat rum, alla med egen ingång, dusch & toalett. Här njuter vi av lugnet. Frukosten står framdukad varje dag från kl.07.30-10.00. På anläggningen finns hotell, restaurang & hemslöjdbutik, som hållet öppet alla dagar i veckan.