Översikt

Upplev våren på Victorias Öland

Den öländska naturen är, liksom näktergalens sång, som allra vackrast i maj. Följ med PRO Medlemsresor till Sveriges näst största ö och minsta landskap! I maj är Öland en skattkammare av upplevelser och intryck. Vi ser drottning Victorias italienska sommarslott, vackra byar och ljuvliga trädgårdar. Självklart får vi även tid att umgås, äta goda måltider och ha det trevligt tillsammans.

Näktergalen är Ölands landskapsfågel. Den övervintrar i Östafrika och återvänder på våren till Öland och förgyller ön med sin skönsång. Under våra dagar på Öland har vi vår bas i småstaden Borgholm, belägen vid Kalmarsund. Över staden tronar ruinen av Borgholms slott, ett barockpalats som brann för drygt tvåhundra år sedan. Granne med Borgholms slott ligger Drottning Victorias Vilohem och det kungliga sommarslottet Solliden, byggt i början av 1900-talet av drottning Victoria efter italiensk modell.
Vi bor på hotell Strand, som har ett vackert läge direkt vid båthamnen, nära Borgholms lilla centrum. Några minuter från hotellet ligger naturreservatet Slottsskogen där du under en kvällspromenad kan njuta av näktergalens intensiva sång.

Boka din resa

2021-05-15 2021-05-19 7 450 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Resan till Öland

  Vi reser med buss från Cityterminalen i Stockholm. Efter att ha passerat Söderköping, gör vi ett uppehåll med möjlighet att sträcka på benen, ta en kopp kaffe eller lunch på egen hand. Resan går vidare mot Småland och från Kalmar reser vi över den sex kilometer långa Ölandsbron och når Öland, Sveriges näst största ö och minsta landskap, under eftermiddagen. Restid till Öland cirka 6 timmar.
  Under eftermiddagen installerar vi oss på vårt hotell och får litet egen tid för vila innan vi äter gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Drottning Victorias vilohem

  Sommartid är Öland ett av Sveriges mest populära semestermål. Nu under våren är tempot lugnare, och under maj är den öländska naturen som allra vackrast. Vi inleder vår öländska resa med att besöka Drottning Victorias Vilohem.
  Till dåvarande drottning Victorias 60-årsdag år 1922, samlade svenska kvinnor in pengar som blev grundplåten till köpet av mangårdsbyggnaden till Borgholms kungsgård. Drottning Victorias intresse för kvinnors rekreationsmöjligheter, samt kärleken till Öland, resulterade i skapandet av Drottning Victorias Vilohem, som i snart hundra år har varit öppet för personer som behöver vila och avkoppling. Arkitekten Torben Grut, som också har ritat Solliden åt drottning Victoria, anpassade den privata villan till gästhem och bibehöll samtidigt den Italieninspirerade karaktären.

  Vi får en rundvisning av den vackra parken och avslutar besöket med lunch.

 • Nordens skönaste ruin Borgholms slott

  Från Drottning Victorias Vilohem följer vi den vackra Näktergalsstigen, förbi Vita Villan (Ölands första fritidshus och i dag sommarviste för Svenska Akademien) till Borgholms slott, en promenad på knappt 1 km. Borgholms slott är i dag en pampig ruin av det storslagna barockpalats som Karl X Gustav byggde här vid mitten av 1600-talet. För drygt 200 år sedan ödelades slottet av eld, och sedan slutet av 1800-talet pågår arbetet med att konservera ruinen. Under en guidad rundvandring berättas en historia som sträcker sig över 900 år.
  Efter besöket på Borgholms slott återvänder vi med buss tillbaka till Borgholm. Men den som vill och orkar kan istället välja att promenera två kilometer tillbaka genom den vackra Slottsskogen. Promenaden inleds då med 81 trappsteg nedför den så kallade Garderobstrappan.  
  Vi avslutar kvällen gemensamt med middag på hotellet.

 • Dag 3 Gärdslösa kyrka

  I dag skall vi, tillsammans med en auktoriserad Ölandsguide, se några av de vackraste och mest typiska delarna av södra Öland. Bland annat gör vi ett besök i Gärdslösa kyrka, en av de bäst bevarade medeltidskyrkorna på Öland med anor från 1100-talet. Skalden Erik Johan Stagnelius föddes och växte upp i byn. Sommaren 1964 gifte sig Prinsessan Margaretha med den engelske affärsmannen John Ambler i Gärdslösa kyrka.

 • Ölandskvarnar

  Under 1800-talet hade Öland omkring 2000 väderkvarnar där man malde mjöl av sin spannmål. Idag finns några av Ölands vackraste och mest välskötta väderkvarnar i byn Lerkaka. Vi stannar till vid kvarnraden, ett minne från den tid då väderkvarnar stod uppradade på landborgarna, och har möjlighet att titta in i en av stubbkvarnarna.

 • Capellagården och Världsarvet

  Södra Ölands odlingslandskap är en unik kulturbygd som återfinns på Unescos lista över världsarv. Den lilla byn Vickleby, ansedd som en av Ölands vackraste, ligger i anslutning till Världsarvet. Mitt i byn ligger Capellagården, startad av arkitekten och formgivaren Carl Malmsten, en skola där utbildning bedrivs inom bland annat möbel, keramik och trädgård. Vi njuter av de vackra trädgårdarna på egen hand och avslutar med en enkel gemensam lunch på Capellagården.

 • Dag 4 Drottning Victorias drömslott

  Dåvarande drottning Victoria föddes 1862 som prinsessa av Baden och tillbringade sin barndoms somrar på slottet Mainau i Bodensjön. Victoria blev Sveriges drottning genom sitt äktenskap med kung Gustav V. Hon hade problem med hälsan och reste därför till den italienska ön Capri, där hon träffade den svenske läkaren Axel Munthe. Dessa två började umgås och Victoria besökte under många år ön Capri och Munthes Villa San Michele.
  Åren 1903–1906 lät Victoria bygga sitt italienska drömslott Solliden på Öland med Villa San Michele på Capri som förebild.
  Vi avrundar vår öländska resa med att besöka det kungliga sommarparadiset Solliden och njuter av slottets trädgårdar, parker och blomsterprakt. Alldeles utanför Sollidens slottspark, invid naturreservatet Slottsskogen, ligger Kaffetorpet som ägs av kungafamiljen och har anor från sent 1800-tal. Här finns möjlighet till kaffepaus eller lunch på egen hand. Därefter tar vi bussen tillbaka till Borgholm. Men den som vill och orkar, kan vandra ca tre kilometer, längs Prinsessan Estelles promenad, genom den vackra skogen tillbaka till Borgholm.

 • Dag 5 Hemresa

  Efter tidig frukost och utcheckning från hotellet, påbörjar bussresan mot Ölandsbron och Stockholm, dit vi återkommer redan under eftermiddagen.

Karta

Resfakta

Avreseort Stockholm
Avresor 15/5
Pris Från 7 450 kr
I priset ingår
 • Turistbuss från Stockholm till Öland t/r
 • Del i dubbelrum på Strand Hotell i Borgholm, 4 nätter
 • Halvpension på Strand Hotell från tvårättersmiddag ankomstdagen till frukost hemresedagen
 • Besök på Drottning Victorias Vilohem med lunch
 • Guidad visning av Borgholms slott
 • Besök på Carl Malmstens Capellagården med lunch
 • Besök i Gärdslösa kyrka och vid Lerkaka kvarnar
 • Entré och guidad rundvandring i Sollidens trädgårdar
 • PRO Medlemsresors färdledare
Resesätt Buss

Boende

 • Strand Hotell Borgholm

  Strand Hotell är beläget direkt vid Borgholms gästhamn, på promenadavstånd till centrum, Borgholms slottsruin och naturreservatet Borga Hage. Inomhuspool, restaurang, bar och sällskapsutrymmen. Hotellet är av bra mellanklass med moderna dubberum, dusch/wc, hårfön, kostnadsfri wi-fi, värdeskåp och tv. Hela hotellet är rökfritt.